Wat Is Een Anhydriet Vloer? | Gips Ondervloer 

Een anhydriet dekvloer wordt gemaakt van gips- of kalkgebonden materialen. De vloer kan snel op een bestaande vloer of vloerverwarming gespoten worden. Zodra de anhydriet vloer droog is, dan kan de vloerbedekking eroverheen gelegd worden.

Anhydriet is een prima dekvloer voor bedrijfshallen en bouwprojecten, maar wordt ook in woningen gebruikt. We laten hier zien welke eigenschappen anhydriet heeft en onder welke omstandigheden het gelegd kan worden.

Wat is een anhydriet vloer?

Een anhydriet vloer is een dekvloer die gebruikt wordt om vloeren te egaliseren. Het is een kalk/gips gebonden gietvloer die niet gesmeerd, maar gevloeid wordt. Het resultaat is een egale, krimpvrije vloer met een wit, betonachtig uiterlijk. Je kunt hierop de vloerbedekking laten leggen.

Anhydriet vloer gieten

De voordelen van een anhydriet dekvloer

Anhydriet kent een aantal belangrijke voordelen:

1. Geschikt voor grote oppervlakten

Anhydriet kan over grote oppervlakken uitgegoten worden. Dat maakt de vloer geschikt voor toepassing in o.a.:

 • Kantoren;
 • Ziekenhuizen;
 • Stadhuizen;
 • Bedrijfshallen;
 • Appartementencomplexen;
 • Nieuwbouwprojecten.

2. Geschikt voor alle soorten vloerbedekking

Over een anhydriet dekvloer kunnen alle soorten vloerbedekking gelegd worden. Je bent hierdoor niet beperkt in de keuze van je vloerbedekking.

3. Geschikt voor vloerverwarming

Een anhydriet vloer kan over vloerverwarming worden uitgegoten. De vloer geleidt de warmte goed en is daardoor uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.

4. Anhydriet is extreem vlak

Een anhydriet dekvloer is veel vlakker is dan een zandcement dekvloer. Het vormt hierdoor de perfecte basis voor bijvoorbeeld:

 • Plak pvc-vloeren;
 • Vinyl vloeren;
 • Gietvloeren.

De nadelen

Anhydriet kent ook een aantal nadelen:

1. Het gewicht

Een anhydriet vloer weegt ongeveer 150 kg/m³ meer dan een zandcement dekvloer. Het is hierdoor niet geschikt voor een vloerconstructie die niet veel gewicht kan dragen. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een andere dekvloer, zoals magnesiet.

2. Niet geschikt voor natte ruimtes

Een anhydriet vloer kan niet op afschot worden aangelegd, iets wat in badkamers en doucheruimtes nodig is voor de waterafvoer. Calciumsulfaat, een van de bestanddelen van anhydriet, breekt langzaam af bij een langdurige blootstelling aan vocht. Een anhydrietvloer is daarom minder geschikt voor een badkamer en andere vochtige ruimtes.

Welke laag is de anhydriet vloer?

De anhydriet vloer is de dekvloer die wordt gegoten op de constructievloer. Het vormt zo een egaliserende laag op de constructievloer die dient als ondervloer voor de vloerbedekking.

Waar komt een anhydriet vloer vaak voor?

Anhydrietvloeren worden standaard binnen in droge ruimtes toegepast. De vloer wordt gegoten. Er kunnen hierdoor veel vierkante meters in korte tijd worden bedekt. Een anhydriet dekvloer wordt dan ook vaak gebruikt in nieuwbouwprojecten en bedrijfshallen.

Net gegoten anhydriet dekvloer

Wat is belangrijk bij het leggen van een anhydriet dekvloer?

Bij het leggen van een anhydriet dekvloer is de ondervloer belangrijk. Plaats altijd folie tussen de anhydriet dekvloer en de ondervloer om scheuren door uitzetting en krimp te voorkomen.

Kunststof vloeren en anhydriet

Voordat er linoleum, PVC of vinyl op de gedroogde anhydriet ondervloer wordt gelegd, moet de dekvloer voorbewerkt worden. Anhydriet moet eerst geschuurd worden, waarna er een primer kan worden aangebracht.

Er wordt vervolgens een gipsegalisatiemiddel overheen gestreken waarna de vloer nogmaals wordt geschuurd. Je kunt nu de lijm voor de kunststof vloer aanbrengen.

Vloerbedekking op anhydriet

Als je vloerbedekking wilt leggen op anhydriet, is het heel belangrijk dat de vloer voldoende is opgedroogd, geschuurd en behandeld met een hechtprimer.

 • Bij vloeren die gelijmd worden, zoals tapijt of tegels, hecht de lijm namelijk het beste op een droge, geschuurde vloer.
 • Voor een zwevende vloer, zoals laminaat of klik pvc, is het vooral belangrijk dat er geen vocht door de vloer omhoogkomt.

Kosten van een anhydriet vloer per m²

De prijzen van een anhydrietvloer zijn wisselend. Gemiddeld betaal je tussen de € 15 en de € 45 per m².

Zelf een anhydriet vloer leggen

Het is erg lastig om zelf een anhydriet vloer te leggen. We raden dan ook zeker af om het zelf te doen. De samenstelling van de vloer lijkt eenvoudig (een basis van gips, zand en/of water), maar het in de juiste verhoudingen mengen van de grondstoffen is heel belangrijk.

Alleen met een goede balans van de ingrediënten krijgt de vloer de juiste sterkte en voorkom je luchtbelletjes of oneffenheden als de vloer opdroogt. Een anhydrietvloer leggen kun je dus beter overlaten aan een professional. Je weet dan zeker dat de vloer stevig genoeg is en mooi egaal wordt.

Droogtijd

Een anhydrietvloer heeft een week per centimeter nodig om te drogen. Een vloer van 50 mm (5 cm) dik heeft dus een droogtijd van vijf weken. De vloer is na twee á drie dagen beloopbaar. Je kunt de droogtijd verkorten door gebruik te maken van bouwdrogers en te wachten met stucen tot de vloer helemaal droog is.

De vloer schuren

Bij het drogen van de vloer kan aan de oppervlakte een glanzende laag ontstaan. Je kunt dit wegschuren, maar dan moet je wel eerst wachten tot de vloer volledig droog is.

Anhydriet vloer schuren

Anhydriet en vloerverwarming

De anhydriet vloer is uitermate geschikt als dekvloer over vloerverwarming. De vloer laat de warmte namelijk goed door. Bovendien is een laag van 30 mm al voldoende, zodat de vloer niet onnodig dik wordt.

Alternatieven voor anhydriet

Anhydriet kan niet in vochtige ruimtes worden gebruikt. Een goed alternatief voor vochtige ruimtes is een cementgebonden gietvloer van ongeveer zes à zeven centimeter dik.

Anhydriet is ook vrij zwaar. Kan de vloerconstructie niet veel gewicht dragen? Een dekvloer van magnesiet is dan een betere keuze.

Samenvatting

Een anhydrietvloer is een mooie egale dekvloer die een goede basis vormt voor vloerbedekking zoals PVC en vinyl. Het is geschikt voor grote oppervlaktes en kan snel gelegd worden. De droogtijd is meestal enkele weken.

De vloer moet op een deskundige manier gelegd worden, omdat er anders scheuren en luchtbellen in de vloer kunnen komen. Anhydriet is niet geschikt voor natte ruimtes of zwakke vloerconstructies. Zandcement is dan een beter alternatief.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Wil je jouw anhydriet vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken