Vinyl Vloer Leggen Op Beton

Een vinyl vloer is geluiddempend, comfortabel en voelt zacht aan. Alles wat een betonvloer eigenlijk niet is. Toch kan beton een prima ondervloer voor vinyl zijn, zolang het aan een paar voorwaarden voldoet.

Wil je ook graag de uitstraling van beton behouden? Kies dan voor vinyl met een betonlook.

Een vinyl vloer leggen op beton is eigenlijk vrij eenvoudig. Als je een beetje handig bent, dan kun je het zelf doen. Zolang de betonnen ondervloer maar vlak en egaal is, kan er niet zoveel mis gaan.

Neem je liever geen risico? Dan kun je altijd contact met ons opnemen voor het leggen van je vloer.

Hoe leg je een vinyl vloer op beton?

Beton is een geschikte ondergrond voor een vinyl vloer. De betonvloer moet dan egaal en schoon zijn.

Is dat het geval? Dan kan de vinyl vloer meteen op het beton gelijmd worden. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

Vinyl vloer laten acclimatiseren

Voordat je begint met een vinyl vloer leggen op beton, moet het vinyl altijd eerst een paar uur volledig uitgerold liggen.

Dat houdt in dat je de vloer in 12-24 uur op temperatuur laat komen in de ruimte waar de vloer straks komt te liggen.

Met acclimatiseren voorkom je dat de vloer gaat krimpen of uitzetten. Het is dus een belangrijke stap bij de voorbereiding.

Betonvloer schoonmaken & egaliseren

Vinyl kan rechtstreeks op een betonnen ondervloer gelijmd worden.

De vloer moet volledig vlak, droog en schoon zijn, omdat je anders alle oneffenheden terugziet (en voelt) in de vinyl vloer. De vloer verliest de mooie uitstraling en de levensduur zal korter worden.

Als er teveel oneffenheden in de ondervloer zitten, dan kan dit niet gecorrigeerd worden met een ondervloer.

De betonvloer moet dan egaal gemaakt worden met vloeibaar egaliseermiddel (egaline). Zo ontstaat een gladde laag van een paar millimeter dik waarop de vinyl vloer gelegd kan worden.

Betonvloer schuren

Vinyl vloer op maat snijden

Langs hoekjes en randen in de kamer moet je het vinyl op maat snijden Je kunt hiervoor het beste een tapijt liniaal en een tapijtmes gebruiken. Met de liniaal teken je de vloer af en met het mes snij je het daarna op maat. 

Klik vinyl op maat maken doe je ook met een mes. Snij altijd met het dessin van de plank naar boven. Gebruik de liniaal en een potlood om de snijplek af te tekenen. Snij nu diep in de plank en breek daarna de plank in twee delen. Zorg dat je de plank breekt met het  dessin weg van je lichaam.

Hoeken snijden

Hoeken snijden is bij vinyl moeilijker dan het lijkt. Het vraagt namelijk wat oefening om de vloer mooi strak in de hoeken te leggen.

Druk het vinyl in de hoeken stevig aan en snijd de vloerbedekking voorzichtig af met een liniaal en een tapijtmes.

Je kunt in een hoek het beste eerst een punt van het vinyl afsnijden. Dan duw je het vinyl in de hoek en snijd je de randen bij.

Je kunt natuurlijk ook je vloer laten leggen door Certo. Wij zorgen dan dat de vloer perfect wordt gelegd.

Vinyl vloer lijmen

Een vinyl vloer lijmen is niet altijd noodzakelijk.

In kleine ruimtes zoals een toilet of badkamer, kan het vinyl ook los gelegd worden. De randen en voegen worden dan vastgeplakt met dubbelzijdige tape. 

In grotere ruimtes met een betonvloer is lijmen noodzakelijk om verschuiving van de vloer te voorkomen.

Breng eerst de vinyl vloerlijm gelijkmatig aan op de vloer. Gebruik een rol of een getande spatel en breng de lijm aan in stroken van ongeveer 1 m breed.

Plaats het vinyl op de betonvloer en druk het na het lijmen aan met een speciale roller. 

Vinyl vloer keuken op beton leggen

Vinyl vloer stroken op beton

Vinyl vloer stroken kun je ook op beton leggen Gebruik je zelfklevende stroken of vinyl tegels met een plakstrip? Dan kun je meteen beginnen met plakken. Zo kun je heel snel een mooie vloer gaan leggen.

Gebruik je geen zelfklevend vinyl? Gebruik dan vinyl lijm om de stroken of tegels vast te plakken.

Voorwaarde is ook hier dat de ondergrond volledig vlak, stof- en vetvrij is. Oneffenheden zullen anders goed zichtbaar zijn nadat de vloer is gelegd.

Vinyl vloer aandrukken op beton

Als je vinyl gaat lijmen op beton, dan is het belangrijk dat je na het leggen van de vloer het vinyl goed aandrukt. Daardoor hecht de vloer beter aan de betonvloer.

Meestal wals je een vloer als de lijm nog nat is. Gebruik hiervoor een zware houten rol of PVC wals die de vloer niet beschadigt. Door het aandrukken worden de naden en kopse kanten mooi gladgestreken.

Plinten

Met plinten werk je de vloer netjes af, zodat de randen mooi strak ogen.

Bij het plaatsen van plinten meet je eerst de hoeken in je kamer op met een zwaaihaak en een meetlint. Zet de opgemeten hoek over op je cirkelzaag en zaag de plinten volgens de juiste afmetingen.

Lijm de plinten van tevoren aan elkaar, zodat ze allemaal even hoog zijn.

Kies voor een sneldrogende lijm, zodat de plinten snel aan elkaar zitten. Breng dan met je lijmpistool de lijm aan op de plinten. Druk de twee voorgelijmde plinten tegen de muur en duw goed aan.

Werk snel, want de lijm is snel droog.

Nadat je de hoeken hebt gedaan, kun je de andere andere plinten vastlijmen. Als alles droog is, zit er nog maar 1 ding op: de vloer schoonmaken en genieten van je nieuwe vloer.

Vinyl Vloer Leggen Op Beton

Een vinyl vloer leggen op beton kun je zelf doen. Als je zorgt dat de betonnen ondervloer egaal, schoon en droog, is, dan kun je daarna beginnen met het op maat snijden en leggen van de vinyl vloer. Dit kun je met of zonder lijm doen.

Gebruik je lijm? Wals dan de vloer na voor het mooiste resultaat. 

Heb je vloerverwarming, of moet er eerst nog een andere vloer verwijderd worden voordat het vinyl gelegd wordt? Dan kun je ook je vinyl vloer laten leggen door Certo. We zorgen voor een geschikte, egale ondervloer en leggen het vinyl netjes in de kamer.

Benieuwd naar onze prijzen? Neem dan contact op voor een offerte.

Alleen Eigen Professionals
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend
Ruim 40 Jaar Ervaring

Laat je vinyl vloer leggen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken