Hoe moet je een vinyl vloer schoonmaken?

Het is zover, je nieuwe vinyl vloer is gelegd. Je kunt nu jarenlang genieten van deze comfortabele, praktische en mooie vloer. Een vinyl vloer is bestand tegen vocht, dus het is niet zo erg als er een keer een kop koffie over de vloer gaat. Als je dit meteen schoonmaakt, zie je er niets meer van terug.

Het grootste probleem bij een vinyl vloer is zand. Zand wat naar binnen wordt gelopen, kan de vloer beschadigen en krassen veroorzaken. Zorg dus altijd voor een schoonloopmat bij de voor- en achterdeur en stofzuig deze mat regelmatig.

De levensduur van je vloer kun je verlengen door de vloer regelmatig schoon te maken. Als je dit op de juiste manier doet, dan komen er minder krassen op de vloer en blijft je vloer langer mooi.

Vinyl vloer schoonmaken

Een vinyl vloer schoonmaken is vrij eenvoudig. Je hebt er een stofzuiger, of veger, en een dweil voor nodig. Met de stofzuiger of veger verwijder je het grove vuil. Vervolgens gebruik je de dweil om vlekken weg te halen.

Vinyl vloer dweilen

Dweilen is de makkelijkste manier om de vloer schoon te houden. Je gebruikt hiervoor een mop, dweil of een elektrische dweil met water. Spoel de dweil regelmatig uit om krassen te voorkomen.

Een stoomreiniger is vanwege de hoge stoomtemperatuur niet geschikt om een vinyl vloer schoon te maken.

Vinyl vloer schoonmaken met een dweil
Een vinyl vloer schoonmaken kan gemakkelijk met een standaard dweil.

Waarmee reinig je een vinyl vloer?

Je kunt allerlei schoonmaakmiddelen gebruiken voor je vloer. Met sommige middelen kun je hele specifieke vlekken en vuil verwijderen. Andere middelen zijn meer geschikt voor het weghalen van oppervlakkig vuil. Gebruik niet teveel water, want dat kan in de naden van de vloer gaan zitten.

Allesreiniger

Allesreiniger is geschikt voor het schoonmaken van harde vloeren en dus ook van vinyl vloeren. Het is een goedkoop middel en makkelijk in gebruik.

Maak een sopje van warm water met een dopje allesreiniger en je zult de meeste vlekken uit je vloer krijgen. Dweil de vloer altijd na met een vochtige dweil zonder schoonmaakmiddel.

Azijn

Een vinyl vloer schoonmaken kun je prima met azijn doen. Het geeft een mooie glans en laat geen doffe waas achter op je vloer. Voeg een kopje azijn toe aan vier liter water en maak daar de vinyl vloer mee schoon.

Soda

De vloer dweilen met soda kan natuurlijk ook. Vul een emmer met lauwwarm water en los daarin een half kopje baking soda op. Dweil de vloer goed schoon en herhaal daarna de dweilbeurt met schoon water.

Chloor

Heb je een zwart-wit geblokte vloer waarvan de witte blokken geel verkleurd zijn? Voeg dan een flinke scheut chloor toe aan een emmer water. Maak daarmee de witte blokken nat en laat dit opdrogen. Als alles weer droog is, dweil je de hele vloer na met een sopje. 

Afwasmiddel

Je kunt een vloer van vinyl prima dweilen met een sopje van afwasmiddel. Doe 1 à 2 eetlepels in een emmer met heet water en dweil hiermee je vloer.

Dit is een goedkope manier om je vloer schoon te maken. Dit sopje is ook geschikt voor een vinyl vloer in de badkamer.

WD-40

Zit er lijm op je vloer van vinyl? Dat verwijder je makkelijk met WD-40. Spuit een beetje op de vlek, laat het intrekken en poets het voorzichtig weg.

Wegschrapen van de lijm is meestal niet nodig en je kunt er de vloerbedekking mee beschadigen. Even goed poetsen is vaak voldoende.

Gedenatureerde alcohol

Inktvlekken of make-up vlekken in je vloer? Gebruik dan gedenatureerde alcohol om de vlekken weg te halen. Doe een kleine hoeveelheid gedenatureerde alcohol op een doek en wrijf daarmee de vlekken weg.

Jojoba-olie

Slijtageplekken in je vinyl? Doe dan wat jojoba-olie op een handdoek en wrijf tot de plekken zijn verdwenen. Olie is glad, dus maak het gebied naderhand grondig schoon met een oplossing van azijn en water. 

Vinyl reiniger

Dit is misschien niet de goedkoopste oplossing voor het schoonmaken van je vloer, maar wel de veiligste. Een vinyl reiniger is speciaal geschikt voor vloeren van vinyl. Je verwijdert er op veilige wijze hardnekkig vuil mee.

Wat is vinyl reiniger?

Een vinyl reiniger bevat meestal sodiummetasilicaatpentahydraat (een soort zoutoplossing) en niet-ionogene oppervlakte actieve stoffen. Deze laatste groep ingrediënten weekt het vuil van je vloer en lost het op in water.

Wat mag je niet gebruiken om een vinyl vloer mee te reinigen?

Gebruik voor een vloer van vinyl geen synthetische reinigingsmiddelen op basis van petroleum, agressieve schoonmaakmiddelen of schuurproducten. Gebruik ook geen was of een oplosbaar glansmiddel. De vloer kan hierdoor beschadigen en gevaarlijk glad worden.

Tips om je vinyl vloer schoon te houden

  • Je kunt een vinyl vloer prima schoonmaken met ammonia opgelost in water. Dweil na afloop de vloer na met water.
  • Hardnekkige vlekken op een vinyl vloer kun je verwijderen door de vlek te behandelen met een doekje met allesreiniger.
  • Hardnekkige vlekken kun je van vinyl verwijderen met wasemulsie. De wasemulsie mag geen waterbasis hebben.
  • Schoensporen op een vinyl vloer verwijder je met staalwol dat in terpetijnolie of terpentine gedoopt is. Wel zachtjes wrijven, anders beschadig je de vloer.
  • Haarlak op je vloer? Dat verwijder je makkelijk met wat shampoo en een beetje water.
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend
Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Professionals

Laat je nieuwe vinyl vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken