Vinyl Vloer Badkamer | Waar moet je op letten?

Vinyl vloeren worden steeds vaker in badkamers gelegd. Deze vloeren zijn makkelijk in onderhoud, voordelig en in veel varianten verkrijgbaar. Vinyl is waterdicht en vormt zo een goed alternatief voor een houten vloer, tegels of laminaat in de badkamer.

Vinyl vloeren zijn niet hetzelfde als PVC vloeren. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen, maar de onderlaag is verschillend. De onderste laag van vinyl heeft een verende eigenschap. Hierdoor is vinyl zachter. Beide vloeren zijn geschikt voor de badkamer.

We gaan hier dieper in op alle voordelen van vinyl als vloer voor je badkamer. Je leest hier ook het antwoord op de vraag of een vinyl vloer geschikt is voor badkamers.

Is een vinyl vloer geschikt voor badkamers?

Vinyl vloeren zijn waterdicht en kunnen daardoor een goed alternatief zijn voor houten vloeren of laminaat in de badkamer. We gaan hier dieper in op de eigenschappen die een vinyl vloer geschikt maken voor badkamers.

Krimp en uitzetting

Houten vloeren werken. Dat betekent dat ze onder vochtige omstandigheden kunnen krimpen en uitzetten. Vinyl in de badkamer heeft dat nadeel niet.

Vinyl is bestand tegen vocht en zet niet uit als het in contact komt met water. De vloer krimpt ook niet. Kies je voor vinyl met een houtlook, dan heb je dus een prima alternatief voor een houten vloer in je badkamer.

Blote voeten

Vinyl voelt warm aan en is schokdempend. Dat voelt dus heerlijk aan als je met je blote voeten uit de douche stapt. Zeker als je het vinyl ook nog combineert met vloerverwarming.

In plaats van koude, harde vloertegels kun je bijvoorbeeld een vinyl vloer met betonlook laten leggen. Zo krijgt je badkamer een moderne uitstraling, terwijl je heerlijk met je blote voeten over de vloer kunt lopen.

Onderhoud vinyl vloer badkamer

De badkamer wordt vaak intensief gebruikt en er komt regelmatig water op de vloer terecht. Gelukkig is een vinyl vloer makkelijk te onderhouden.

Vinyl is goed bestand tegen vlekken. Het reguliere onderhoud bestaat uit vegen of stofzuigen met daarna een dweilbeurt. Na het douchen haal je met een vloerwisser makkelijk het overtollige water weg. 

Slipgevaar vinyl vloer badkamer

De vloer in de badkamer kan behoorlijk glad worden, waardoor je gemakkelijk uitglijdt. Wil je het slipgevaar van een vinyl vloer in de badkamer zoveel mogelijk beperken, dan moet je daar bij de keuze van de vloer rekening mee houden.

Kies daarom voor speciaal badkamer vinyl met een goede antisliplaag om ongelukken te voorkomen.

Geschikte ondervloeren

Vinyl heeft een sterke en vlakke ondervloer nodig voor het mooiste resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een vlakke betonvloer. Heb je een oude woning waarin een houten afwerkvloer ligt? Egaliseer de vloer dan met een ondervloer van 7 mm dikke vilt platen. Daar overheen kan dan de vinyl vloer gelegd worden.

Leg je badkamer vinyl over een oude vloer heen, dan kun je op de lange termijn de naden van de ondervloer door het vinyl heen gaan zien. Dat geldt bijvoorbeeld als je vinyl over tegels heen legt. Zorg dus altijd dat de ondervloer egaal is. Zo blijft je vinyl vloer langer mooi.

Vinyl tegels in de badkamer

Vinyl tegels zijn niet geschikt voor de badkamer. Tussen de tegels zitten naden die vocht doorlaten naar de ondervloer. Dat is zeker bij een houten ondervloer niet goed.

Door het vocht kan de ondervloer gaan werken en op de lange termijn gaan rotten. Daarom is kamerbreed badkamer vinyl op rol de beste keuze voor de badkamer.

Over het algemeen is het belangrijk dat een badkamer vloer zodanig wordt gelegd dat er geen vocht bij de ondervloer kan komen. Bij een vinyl vloer betekent dit dat de randen bij de muren goed afgekit moeten worden met een waterdichte kit.

Conclusie: is een vinyl vloer geschikt voor badkamers?

Een badkamer vinyl vloer zonder naden is waterdicht en dus zeer geschikt voor de badkamer. Voorwaarde is wel dat de ondergrond stabiel en vlak is. De randen moeten bovendien goed worden afgekit om lekkage van vocht naar de ondervloer te voorkomen.

Is aan bovenstaande voorwaarden voldaan? Dan is een vinyl vloer perfect geschikt voor badkamers.

Meer weten? Neem dan contact met ons op. Naast woonstoffering kun je bij ons ook terecht voor projectstoffering met vinyl.

 

Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Professionals

Wil je een vinyl vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken