Polyester vloer voor waterdichte ruimtes

Bij renovatie of aanleg van een badkamer op een houten vloer is het belangrijk om te zorgen dat de vloer volledig waterdicht is. Als er water door de vloer heen komt, dan kunnen de houten ondervloer en de houten constructie gaan rotten. Dit zijn vaak dure reparaties, die je liever wilt voorkomen. Een polyester vloer biedt bescherming.

Let op: Certo is gespecialiseerd in het leggen van vloeren. Wij kunnen badkamer vloeren niet waterdicht maken. Dit artikel is informatief en legt uit hoe je dit het beste kunt laten uitvoeren door een andere partij.

Een goede basis voor een verbouwing of renovatie

Een houten vloer kun je uitstekend waterdicht maken met polyester. Polyester trekt niet in het hout, maar vormt een waterdichte laag op het hout die bescherming biedt tegen vocht. De polyester laag is een prima basis voor de verdere aanleg of verbouwing van je badkamer.

Polyester vloeren voor industrieel gebruik

Polyester vloeren worden gebruikt in woningen, maar ze worden ook industrieel toegepast. Deze vloeren zijn naadloos, slijtvast en duurzaam. Bovendien kunnen ze door toevoeging van materialen geschikt gemaakt worden voor hoge belastingen.

Denk je er ook over om een polyester vloer te laten leggen? Lees dan hieronder meer over polyester vloeren, de eigenschappen en de toepassingen.

Wat is een polyester vloer?

Een polyester vloer is een kunststof gietvloer die gemaakt is van polyester hars. Polyester vloeren worden vaak gebruikt om houten vloeren waterdicht te maken. Het is een goed alternatief voor een betonnen vloer met zwaluwplaten.

De vloer is maar 3 mm dik en door de waterdichte eigenschappen uitstekend toepasbaar in ruimtes waar een 100% waterdichte vloer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan badkamers, kleedruimtes en zwembaden.

Een polyester vloer heeft de volgende pluspunten t.o.v. een betonvloer:

  • Een polyester vloer is slechts 3mm dik. Je hebt dus geen hoge instap. Een betonvloer kan al snel 8 cm dik zijn, wat zorgt voor een hoge instap.
  • De vloer weegt ongeveer 3 kg per m². Dat is lichter dan een betonvloer die al snel 200 kg/m² weegt.
  • Door het lage gewicht van een polyester vloer hoeft de balklaag onder de houten vloer niet verzwaard te worden.
  • Bij het leggen van de vloer wordt ook 10-15 cm van de muren bekleed met polyester. Zo ontstaat een polyester bak in de bad- of doucheruimte die 100% waterdicht is.

De vloer is slijtvast, onderhoudsvrij en kan worden afgewerkt met verschillende coatings. Een antislip coating is ook mogelijk. Polyester is al na 1 dag uitgehard en kan daarna betegeld worden.

Is polyester waterdicht?

Net als vinyl en pvc is polyester een waterdichte vloer. De polyester hars wordt met een roller naadloos aangebracht op de wanden en vloeren. Zo zijn er geen naden waar het vocht doorheen kan komen en dat geeft een 100% waterdicht resultaat.

De vloer is makkelijk schoon te houden en kan gerust gedweild worden.

Waar is een polyester vloer geschikt voor?

Polyester vloeren zijn geschikt voor allerlei toepassingen. Door de waterdichte eigenschappen zijn deze harde vloeren geschikt voor o.a. openbare toiletten, doucheruimtes, koelcellen, zwembaden en balkons.

Op kleinere schaal kun je polyester vloeren tegenkomen in paardentrailers, veewagens en koelwagens. Deze vloeren hebben dan vaak een antisliplaag, gemaakt van korrels of zand die in de hars zijn gestrooid..

Houten vloer waterdicht maken met polyester

Heb je een houten ondervloer in de badkamer en wil je die beschermen tegen vocht? Laat dan een polyester vloer over de houten vloer heen gieten.

De vloer vormt een mooie gladde beschermlaag over het hout heen, zodat het nooit kan gaan rotten. Je kunt daarna over de polyester laag heen tegelen of een gekleurde coating laten aanbrengen voor een mooie industriële look. 

polyester vloer badkamer
Een polyester vloer in een badkamer.

Badkamervloer waterdicht maken

Met polyester kun je een houten badkamervloer waterdicht maken zonder het storten van beton of het gebruik van zwaluwplaten. Dat gaat als volgt: 

  1. Over de houten ondervloer wordt een dunne multiplex plaat aangebracht.
  2. De buitenhoeken worden afgerond. 
  3. Breng een hechtprimer aan en laat die minimaal 30 minuten drogen. 
  4. Rond de binnenhoeken af met polyesterhars en katoenvezel. 
  5. Breng glasvezelmat aan met daar overheen een laag polyesterhars.
  6. Werk de vloer af met tegels, topcoat of lak.

Polyester hars heeft vaak een doordringende geur. Draag bij het aanbrengen altijd een goed masker zodat je luchtwegen beschermd worden. Zorg ook voor goede ventilatie in de ruimte waar de vloer wordt gelegd.

Wat kost een polyester vloer per m2?

Een polyester vloer laten leggen kost gemiddeld 30-60 euro per m2. De prijs wordt o.a. beïnvloed door het oppervlak, de kleur en de afwerking (coatings). De vloer is na 1 dag uitgehard, waarna de vloer verder afgewerkt kan worden.

Het verschil tussen polyester en epoxy vloer

Epoxy vloeren en polyester vloeren zijn allebei gietvloeren. De belangrijkste verschillen tussen deze vloeren staan in onderstaande tabel:

Polyester vloer Epoxy vloer
Sterke geur tijdens het aanbrengen Geurloos
Goedkoop Duurder
Snelle droogtijd Langere droogtijd
Met speciale coating bestand tegen chemicaliën Bestand tegen chemicaliën
Minder slagvast, te verbeteren met glasvezel  Hoge slagvastheid
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Werknemers

Laat je vloer leggen door professionals van Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken