Waarom een linoleum vloer leggen?

Linoleum vloeren lagen vroeger in bijna ieder klaslokaal en in elk ziekenhuis.. Misschien herinner jij je dat ook nog wel. Inmiddels zijn de linoleum vloeren met hun tijd meegegaan en zijn ze in prachtige kleuren en designs leverbaar. Dat staat erg mooi in je woonkamer of kantoor.

Zoek je een nieuwe harde vloer, denk dan eens aan linoleum. Deze vloer heeft namelijk veel voordelen.

Linoleum is veel milieuvriendelijker dan andere vloeren zoals pvc of vinyl. Het is erg geschikt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Bovendien voelt het zacht aan en blijft het lang mooi. Sommige soorten kun je ook zelf leggen.

We nemen je mee in de wereld van de linoleum vloeren.

Wat is een linoleum vloer?

Linoleum is een slijtvaste, harde vloer die zachtjes mee veert als je erop loopt. Het is een natuurproduct, omdat het voor 97% is gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals kalksteen, lijnzaadolie, hars, jute en houtmeel. Van deze materialen is 72% recyclebaar. Daardoor wordt linoleum gezien als een milieuvriendelijke en duurzame vloer.

De naam linoleum is ontstaan uit de Latijnse woorden Linum (vlas) en Oleum (olie), oftewel lijnzaadolie, een belangrijk ingrediënt van linoleum.

Linoleum wordt ook wel Marmoleum genoemd, wat een merknaam is van linoleum fabrikant Forbo. Het gaat hier dus om dezelfde vloer.

Tegenwoordig kun je deze vloer in allerlei kleuren, vormen en motieven bestellen. Vooral een linoleum vloer met betonlook is de laatste jaren enorm populair.

Je kunt de vloer zelfs een persoonlijk tintje geven door een figuur of foto in het patroon op te nemen. Leuk voor een kinderkamer of een andere ruimte die je op een persoonlijke manier wilt inrichten. Linoleum is verkrijgbaar in tegels, stroken of banen.

Eigenschappen

Linoleum is niet voor niets een populaire vloer. Het dempt geluid en trillingen, is brandwerend, slijtvast, kleurvast en bacteriën groeien er slecht op. Deze harde vloer kom je daarom vaak tegen in ruimtes die intensief worden gebruikt, zoals woonkamers, kantoren, ziekenhuizen en openbare gebouwen. Maar het is ook erg geschikt om in je woonkamer te leggen.

De vloer kan in bijna elke kamer of ruimte worden geplaatst, behalve in natte ruimtes. Het is belangrijk dat de ondervloer vlak en sterk genoeg is. De vloer past zich snel aan de omgevingstemperatuur aan en wordt daarom vaak gebruikt met vloerverwarming.

Voordelen linoleum vloer

Linoleum heeft veel voordelen, waardoor het een prima vloer is voor je huis of kantoor. We zetten hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

 • Zeer duurzaam;
 • Milieuvriendelijk;
 • Zeer hygiënisch;
 • Geschikt in combinatie met vloerverwarming;
 • Geluid- en trillingsdempend;
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen;
 • Onderhoudsvriendelijk.

Een linoleumvloer is antistatisch en trekt weinig stof aan. Bacteriën ontwikkelen zich moeilijk op deze vloer. Dit is perfect voor mensen een allergie of ademhalingsproblemen.

Het is ook een handige vloer als je huisdieren hebt, omdat de vloer geen stof aantrekt en makkelijk schoon te maken is. Neem een kijkje in ons portfolio voor voorbeelden van deze vloeren.

Nadelen linoleum vloer

Heeft een linoleum vloer ook nadelen? Ja, zoals bij elke vloer het geval is, heeft linoleum ook een paar nadelen. We sommen ze voor je op:

 • Niet geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers;
 • Plaatsing van de vloer is niet eenvoudig;
 • (Zeer) dunne linoleum vloeren kunnen op termijn barsten;
 • Een linoleum vloer is relatief duur.

Of de nadelen voor jou opwegen tegen de voordelen, moet je natuurlijk zelf bepalen. Hierbij speelt natuurlijk ook mee of je bewust kiest voor een hygiënische vloer op natuurlijke basis. Wat hygiëne betreft zijn er namelijk weinig vloeren die beter geschikt zijn als je last hebt van een allergie.

Linoleum vloeren op rekken

Wat is de prijs van een linoleum vloer per m2?

Linoleum prijzen kunnen nogal verschillen. Er zit altijd een prijsverschil zitten tussen zelf leggen en linoleum laten leggen.

Bovendien is linoleum verkrijgbaar in verschillende diktes, wat ook voor prijsverschillen kan zorgen. De dikte van de beschermlaag op het linoleum is afhankelijk van het gebruiksdoel van de vloer:

 • Woongebruik: dunne beschermlaag van 0,1-0,2 mm;
 • Semi-commercieel gebruik: beschermlaag van 0,3-0,4 mm;
 • Commercieel gebruik: de beschermende laag varieert van 0,6 mm tot 1 mm.

Kies je voor linoleum op een rol, dan is het aan te raden om het leggen uit te besteden. Je kunt hiervoor bij Certo een offerte aanvragen.

De prijs van een linoleum vloer is afhankelijk van:

 • De leverancier;
 • Het motief of dessin;
 • De egalisatie van de ondervloer.

De gemiddelde prijs ligt ongeveer tussen de € 25 en €55 per m2. In tabel 1 kun je per productsoort zien wat de kosten ongeveer zijn.

Bereken met onze calculator direct wat ongeveer de kosten zijn van een linoleum vloer laten leggen.

Tabel 1: Richtprijzen voor het leggen van een linoleum vloer

Product Afmeting Legwijze Prijs
Linoleum tegels  30 x 30 cm Kliksysteem vanaf € 50 per m²
Linoleum panelen 90 x 30 cm Kliksysteem tussen € 40 à € 50 per m²
Linoleum op rol 200 cm breed Banen tussen € 30 à € 50 euro per m²

De verschillen met andere harde vloeren

Waarom zou je voor linoleum kiezen en niet voor een PVC-vloer of een vinyl vloer? Hieronder vergelijken we de eigenschappen van linoleum met die van andere populaire vloeren. Zo kun je snel zien wat de verschillen zijn.

PVC en linoleum

Het belangrijkste verschil tussen PVC en linoleum is het materiaal waarvan deze vloeren zijn gemaakt. PVC is gemaakt van synthetische kunststof en weekmakers, terwijl linoleum voor 97% uit natuurlijke grondstoffen bestaat.

Beide vloeren voelen warm aan, kunnen tegen een stootje en mogen gecombineerd worden met vloerverwarming.

Een vloer van PVC kan in natte ruimtes worden gelegd, terwijl een linoleum vloer daar niet geschikt voor is.

Vinyl en linoleum

Er zitten ook verschillen tussen linoleum en vinyl. Zo bestaat de structuur van vinyl uit laagjes synthetisch vinyl, waarbij de toplaag gekleurd wordt.

Bij linoleum staat het dessin niet op een aparte beeldlaag, maar is ingebed in het materiaal. Daarom zijn er minder patronen en dessins mogelijk.

Bij linoleum kan een ​​beschermende naadafdichting nodig zijn, terwijl dat bij vinyl niet nodig is.

Linoleum is duurzamer dan vinyl, omdat het uit natuurlijke materialen bestaat.

Gietvloer en linoleum

Een goede gietvloer is sterk, elastisch en comfortabel.

Net als linoleum dempt een gietvloer het contactgeluid.

Het onderhoud van een gietvloer is eenvoudiger. Zo hoeft de toplaag niet gestript te worden. Dat maakt dat een gietvloer geschikt is voor een kantooromgeving of een openbare ruimte.

Met een gietvloer is het mogelijk om duizenden vierkante meters aan vloer te leggen. Dit gaat minder goed met linoleum, want dat kost veel tijd.

Linoleum is echter wel bacteriewerend en dat geldt niet voor een gietvloer.

De ondervloer voor linoleum

Linoleum kan alleen gelegd worden op een ondervloer die voldoende vlak en sterk is. Als de ondervloer verschillen heeft van meer dan 2 mm, dan moet je de vloer eerst egaliseren. Doe je dit niet, dan kan het linoleum op de lange termijn gaan scheuren.

Je kunt de ondergrond egaliseren met een MDF-systeem of een vloeibaar egaliseermiddel.

Man en vrouw op linoleum vloer

Zelf een linoleum vloer leggen

Bij de plaatsing van linoleum op rol komt heel wat kijken. Zo moet de ondervloer perfect egaal zijn, zodat het linoleum er vakkundig op gelijmd kan worden. Vervolgens wordt de vloer gewalst en naadloos afgewerkt door de naden te dichten met een handlasapparaat.

Wil je de vloer zelf leggen? Kies dan voor tegels of panelen met een kliksysteem. Hieronder leggen we uit hoe je linoleum panelen of tegels zelf lijmt op een egale ondervloer.

 1. Zet 48 uur van tevoren de vloertegels in de ruimte waar ze komen te liggen.
 2. Test of de ondervloer goed droog is en geen vocht doorlaat.
 3. Gebruik traag drogende lijm van de leverancier. Voer een hechtingstest uit om de wacht- en werktijd te bepalen.
 4. Breng de lijm op de ondergrond aan met een lijmkam. Begin in het midden van de kamer.
 5. Leg de tegels in de natte lijm en druk ze aan met een roller van 60-75 kilo voordat de lijm opdroogt.
 6. Snij langs de randen het linoleum op maat met een scherp mes.

Hoe onderhoud je een linoleum vloer?

Linoleum is een vloer die vrij makkelijk te onderhouden is.Het dagelijks onderhoud bestaat uit stofzuigen met een parketborstel.

Je verwijdert vlekken met heet water en een dweil. Gebruik in ieder geval geen agressieve oplosmiddelen of reinigingsmiddelen, maar speciale cleaners voor dit type vloer.

Linoleum vloer verwijderen

Linoleum vloer laten leggen

Op de juiste manier een linoleum vloer leggen valt soms echt niet mee. Je hebt er speciale apparaten voor nodig en de ondergrond moet perfect zijn omdat er anders scheuren ontstaan.

Certo heeft veel ervaring met het leggen van linoleum vloeren. Bespaar jezelf veel moeite en laat je vloer leggen door onze professionals. Neem contact met ons op als je meer wilt weten.

Jouw linoleum vloer laten leggen door Certo?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken