PVC vloer laten leggen | Alles wat je moet weten

Een mooi interieur begint bij de vloer. Of je nu net een oude boerderij gaat opknappen, je rijtjeshuis een nieuwe look wilt geven of een kantoor moet inrichten; de vloer is allesbepalend. Kies je voor een klassieke visgraat, de industriële betonlook of trendy natuursteen?

Denk je er aan om een nieuwe PVC vloer te kopen? Laat je dan vooral inspireren en informeren. We helpen je in dit artikel op weg.

We vertellen je over de kosten, de voor- en nadelen van de vloer en het laten leggen. We vertellen je het verschil met andere harde vloeren en delen een stappenplan. Zo ben je overal van op de hoogte.

Kosten PVC vloer laten leggen

Laten we beginnen bij het prijskaartje. Een PVC vloer is niet de goedkoopste vloer, maar, vanwege de voordelen en duurzaamheid op de lange termijn, wél een goede investering. De prijs van de vloer hangt af van de kwaliteit van het materiaal, het dessin en het systeem.

Daarnaast brengt een PVC vloer laten leggen uiteraard ook kosten met zich mee. Deze liggen bij plak PVC hoger dan bij click PVC.

Bovendien is het niet aan te raden om plak PVC zelf te leggen en zorgt de vereiste geëgaliseerde ondervloer meestal voor extra werk. Kortom, de prijs kan behoorlijk variëren tussen de €20 en €65 per m².

Kwaliteit

De kwaliteit van een PVC vloer wordt bepaald door de grondstoffen. Goedkopere vloeren worden meestal gemaakt van PVC-poeder, terwijl de duurdere alternatieven vaak worden gemaakt van vast PVC.

Ook de dikte van de toplaag zegt iets over de kwaliteit. Hoe dikker de toplaag, hoe sterker en duurzamer je vloer.

Dessin

Daarnaast bepaalt het dessin ook deels de prijs per vierkante meter. Je kunt kiezen uit honderden soorten. Denk aan visgraat, betonlook, natuursteenlook, eiken of fantasieprint.

Steeds vaker is een PVC vloer door het reliëf en de print niet meer te onderscheiden van een echte houten of stenen vloer.

Systeem

De laatste factor is het legsysteem. Waar click pvc duurder is dan plak pvc, vraagt plak pvc om een vakman en dit voert daarmee de kosten op. Ook deze kosten zijn weer afhankelijk van factoren als de ruimte, vloerverwarming en dessin.

Vraag een prijsindicatie op

Voordelen PVC Vloer

Een PVC vloer is in veel gevallen de perfecte vloer. Zo is de veelzijdige vloer sterk en duurzaam, hij gaat jarenlang mee en door de goede slijtlaag zullen er nauwelijks grove beschadigingen ontstaan. Ook zorgt het gladde oppervlak ervoor dat af en toe stofzuigen en dweilen al voldoende is.

Indien je kinderen hebt of wel van een feestje in huis houdt, is een PVC vloer ook ideaal. Het is niet alleen geluiddempend, maar voelt ook zacht aan voor je voeten en is erg warm.

De vloer neemt de temperatuur aan van de omgeving en blijft na een zonnige dag gewoon nog een tijdje warm. Deze eigenschap is natuurlijk ook handig als je voor vloerverwarming kiest. Door de verschillende lagen kunststof kan de warmte goed worden geleid. De perfecte combinatie dus.

Een ander voordeel is dat je geen plakplinten nodig hebt. Je kunt de PVC stroken strak tegen de muur of tegen een staande plint leggen. Dit scheelt veel werk.

Ook kun je makkelijk een klein stukje vloer vervangen. Handig als er toch een beschadiging is ontstaan.

Met een PVC vloer hoef je niet meteen in paniek te raken bij een druppel water hier of daar. Het is zelfs zo waterbestendig dat je het in de badkamer kunt leggen.

Als deze positieve punten nog niet overtuigend genoeg zijn, heb je ook nog eens oneindig veel keuze. Denk aan betonlook, houtlook, visgraat, natuursteenlook.

Nadelen PVC vloer

Er zijn ook nog een aantal minpunten over PVC vloeren die je óók moet weten. Ten eerste moet je er rekening mee houden dat een PVC vloer niet de goedkoopste optie is. Het is een stuk duurder dan bijvoorbeeld laminaat, maar dat merk je ook in de kwaliteit.

De ondervloer moet daarnaast egaal zijn indien je voor plak PVC kiest. De vloer is vrij dun en eventuele oneffenheden zijn dan ook meteen zichtbaar in je vloer.

De ideale ondergrond is beton, anhydriet of zandcement. Je kunt PVC dus niet zomaar over een oude vloer leggen.

Je PVC vloer is alleen watervast indien je ook watervaste lijm gebruikt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de lijm oplost bij de eerstvolgende dweilbeurt.

De kwaliteit van PVC kan nogal verschillen. Hoe goedkoper de PVC stroken, hoe groter de kans dat er schadelijke stoffen in zijn verwerkt.

PVC gaat daarnaast niet samen met rubber. Let er dus op dat rubber niet lange tijd in aanraking komt met je vloer, anders ontstaan er verkleuringen. Dit kun je makkelijk voorkomen door viltjes onder stoelpoten of kasten te plakken.

PVC is sterk, maar wel gevoelig en de kans op kleine beschadigingen is dus aanwezig. Steentjes, zand of de nagels van je huisdier kunnen al kleine krasjes veroorzaken.

Het leggen van een PVC vloer is geen makkelijke klus, zeker niet als deze gelijmd moet worden. Dit kun je beter aan een professional overlaten en daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan.

Zo weet je wel zeker dat je straks een mooie, strakke vloer hebt. Indien je kiest voor een clicksysteem kun je wel zelf aan de slag. Ook dan is het belangrijk dat je de tijd neemt en goed de instructies opvolgt. Het gaat tenslotte wel om de vloer, de sfeermaker van de ruimte.

Voordelen PVC vloer laten leggen

Natuurlijk scheelt een PVC vloer laten leggen je een hoop werk, frustratie en gepriegel. Maar de juiste vakkennis zorgt er ook voor dat de vloer niet onnodig snel slijt, omdat deze niet goed gelegd zou zijn.

Je bent dus verzekerd van kwaliteit en een duurzaam resultaat. Bovendien kan een expert meedenken over de combinatie met vloerverwarming en je adviseren of je de vloer moet verlijmen of dat je beter voor een clicksysteem kunt kiezen.

Nadelen PVC vloer laten leggen

De kosten zijn het grootste nadeel van een PVC vloer laten leggen. Deze worden per m² (tussen €18 en €30) of per uur (tussen €45 en €65) berekend.

De totale kosten hangen dus af van de ruimte en je wensen. Laat je vooraf goed informeren om niet voor verrassingen komen te staan. In ruil daarvoor krijg je wel het beste afwerkingsniveau.

Hoe leg je een PVC vloer?

Het is inmiddels duidelijk dat er een verschil is tussen het verlijmen van je PVC vloer en het clicksysteem. Het lijmen van de vloer kun je beter overlaten aan een professional en duurt meestal drie dagen. Maar welke stappen zijn er en waar moet je op letten?

Voorbereiden

Meten

Heb je de perfecte PVC vloer al gevonden en kun je niet wachten? Dan is het goed opmeten van de vloer en de ruimte essentieel. Meten is weten!

Vergeet ook niet om rekening te houden met het snijverlies. Je kunt beter iets te veel dan te weinig bestellen.

Egaliseren

Eerst moet je weten of de ondervloer geëgaliseerd moet worden. Na het egaliseren moet de ondervloer minimaal een dag drogen. Hierna moet de vloer worden geschuurd en gezogen om kleine oneffenheden weg te krijgen.

Indien je kiest voor een clicksysteem, kun je het egaliseren van de ondervloer overslaan.

Acclimatiseren

Voor het beste resultaat kun je je nieuwe PVC vloer beter eerst laten acclimatiseren. Leg de vloer minimaal 24 uur van tevoren in je huis.

Zorg voor een kamertemperatuur van ongeveer 18°C en bij voorkeur een luchtvochtigheid van 50-60%.

De vloer leggen

Leggen en lijmen

Nu kan dan eindelijk de vloer er in. Begin altijd in de verste hoek van de kamer. Breng eventueel de lijmlaag aan en plaats de PVC stroken op de vloer. Gebruik een rubberen hamer om ze goed strak te kunnen leggen.

Leg de stroken in de lengterichting van de ruimte en zorg voor ongeveer drie millimeter speling tussen de muur en de vloer. Zo heeft je vloer ruimte om uit te zetten.

Als je de PVC stroken wilt inkorten, snijd je met een stanleymes in de toplaag en breek je ze vervolgens door.

Afwerken

Na het verlijmen kun je de vloer het beste walsen. Zo verdwijnen kleine luchtbellen en komt de vloer goed in de lijm te zitten.

Hierna kun je de randen van de vloer afkitten of plinten plaatsen. Zodra alles klaar is, kun je er direct op lopen.

Alternatieven PVC vloer

De zoektocht naar de perfecte vloer kan echt oneindig lijken. En het gigantische aanbod maakt het er niet makkelijker op.

Begin bij het materiaal. Als je denkt aan PVC, kijk dan ook eens naar andere harde vloeren. Op het eerste gezicht lijken laminaat, vinyl of linoleum namelijk nogal op PVC.

Alle vloeren bieden talloze dessins aan, maar wat zijn dan precies de verschillen?

Verschillen met laminaat, vinyl en linoleum

Materiaal

Laminaat

Laminaat is de grootste concurrent van PVC en relatief goedkoop. Het bestaat uit meerdere samengeperste lagen kunststof met een HDF kern en is meestal dikker.

Vinyl

Kies je voor vinyl? Dan ben je meestal ook voordeliger uit dan met PVC. Het grootste verschil is de dikte; vinyl is een stuk dunner. Deze kunststof vloer bevat ook een slijtvaste toplaag.

Linoleum

Linoleum is volledig natuurlijk en daarmee biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het bestaat voor het grootste deel uit lijnzaadolie, aangevuld met kurk, harsen, kalk, houtmeel en jute.

Eigenschappen

Laminaat

Laminaat is makkelijk schoon te maken en niet erg gevoelig voor krassen of vlekken. Je hebt ook geen last van het uitzetten of krimpen van de vloer.

Je kunt het, net als PVC, in combinatie met vloerverwarming leggen. Het nadeel is dat het geen geluid dempt, dus je hebt ook een goede ondervloer nodig. Laminaat kun je tussentijds ook niet renoveren of bijwerken.

Vinyl

Vinyl gaat lang mee, is geluiddempend en voelt warm aan. Het is makkelijk schoon te maken en ideaal voor natte ruimtes. Wees wel voorzichtig met zware meubels, want deze kunnen een afdruk achterlaten in je vinyl vloer.

Linoleum

Linoleum vloeren zijn erg sterk en duurzaam in gebruik. Het wordt niet voor niets vaak gebruikt in drukbezochte ruimtes. Een linoleum vloer voelt zacht aan en dempt geluid en trillingen. Linoleum kan tegen een stootje en is makkelijk schoon te houden, maar helaas niet waterdicht.

Leggen

Laminaat

De meeste laminaatvloeren kun je makkelijk zelf leggen met een clicksysteem, maar je hebt natuurlijk altijd de keuze om je te laten helpen door een vakman. Zorg altijd voor een goede ondervloer.

Vinyl

Indien je handig bent, kun je zelf een vinyl vloer leggen. Let wel op dat een gladde ondervloer belangrijk is, omdat het materiaal aan de ondervloer gelijmd moet worden. Een vinyl vloer laten leggen is over het algemeen goedkoper dan PVC.

Linoleum

Je kunt een linoleum vloer zelf leggen, indien je ondervloer glad is. Moet de ondervloer geëgaliseerd worden of wil je een combinatie met vloerverwarming? Dan kun je beter een professional inschakelen.

Conclusie

Een PVC vloer bestaat dus in alle soorten en maten, die mede de prijs bepalen. Afhankelijk van de kwaliteit, het dessin en het systeem, ligt de prijs meestal tussen de €20 en €65 per m². Een PVC vloer is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en geluiddempend.

Let wel op dat je ondervloer egaal is en een PVC vloer laten leggen de kosten verhoogt. Je bent dan wel verzekerd van het meest duurzame resultaat. Het meten, egaliseren, acclimatiseren, leggen en afwerken van je vloer wordt dan allemaal voor je gedaan. Vergeet bij twijfel niet om ook eens naar laminaat, vinyl of linoleum te kijken.

Heb je hulp nodig bij je keuze of bij je PVC vloer leggen? Neem dan nu contact met ons op. We helpen je graag.

Laat je PVC vloer leggen door Certo

Honderden projecten afgerond
CBW-erkend & VCA-gecertificeerd
Alleen Eigen Professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken