De voor- en nadelen van SPC vloeren

Heb je net je badkamer verbouwd of zoek je een mooie vloer voor een nieuwbouwhuis? Kijk dan eens naar SPC vloeren.

Deze stevige, waterdichte kunststof vloeren lijken als twee druppels water op een houten vloer of een betonvloer. Zo geef je de badkamer of woonruimte een modern uiterlijk. Deze vloeren zijn makkelijk schoon te maken en daardoor heel praktisch in gebruik.

Maar wat is nou eigenlijk een SPC vloer? Welke eigenschappen heeft deze moderne vloer, hoe moet hij gelegd worden en wat zijn de voor- en nadelen? We zetten alles op een rij.

Wat is een SPC Vloer?

Heb je een nieuwe vloer nodig voor je slaapkamer of badkamer? Kijk dan ook naar een SPC vloer.

SPC staat voor Stone Polymer Composite, een mengsel van kalksteen en PVC. Het is leverbaar als panelen en is duurzaam en stabiel. Het is een brede vloerplank met de uitstraling van een houten plank of tegel.

Het materiaal is waterdicht, stevig en vooral geschikt voor warme en natte ruimtes. Deze vloer is een mooi alternatief voor een tegelvloer en verkrijgbaar in bijvoorbeeld een hout- of betonlook..

Wat is SPC PVC?

SPC PVC is een SPC vloer met een sterke, harde toplaag van zo’n 0,5 mm dik. Deze transparante laag geeft een betere bescherming tegen slijtage en krassen. In gewone PVC vloeren zit, in tegenstelling tot SPC, geen steen verwerkt en is minder stevig.

Een ander verschil is dat een PVC vloer gemiddeld 3 mm dik is en een SPC vloer 5 mm. SPC wordt vaak met een kliksysteem gelegd, maar de naden zijn waterdicht.

Vinyl is naadloos en ook geschikt voor de badkamer. De ondervloer moet voor het leggen van vinyl egaal zijn, terwijl voor een SPC PVC vloeregalisatie meestal niet nodig is.

De voor- en nadelen van SPC

SPC heeft veel voordelen maar ook een aantal nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

De voordelen van SPC

1. Overal te leggen

SPC vloeren zijn heel geschikt voor renovaties omdat ze over oude vloeren heen gelegd kunnen worden. Soms is de ondervloer ook al geïntegreerd. Je hoeft dan geen aparte ondervloer meer te leggen.

2. Geschikt voor vloerverwarming

Deze vloer combineert goed met vloerverwarming. Dat maakt ‘m extra geschikt voor toepassing in bijvoorbeeld badkamers, kantoorpanden of woonkamers.

3. Waterbestendig

Dit type vloer is voor 100% waterdicht, dus vocht en lekkages zijn geen probleem. Dat maakt deze vloer zeer geschikt om in een keuken of badkamer te leggen.

4. Geschikt voor grote oppervlakten

Een SPC vloer kan tot wel 200 vierkante meter zonder onderbreking gelegd worden. Dat maakt deze vloer ook geschikt voor grotere kantoor- en werkruimtes en is daarmee een alternatief voor linoleum.

5. Antislip

De meeste SPC vloeren hebben een antislip toplaag. Daardoor worden de vloeren niet glad, ook niet als ze nat zijn.

De nadelen van SPC

1. Duurder dan laminaat

SPC vloeren zijn geen goedkope vloeren. Ze kosten meer dan laminaatvloeren, maar zijn goedkoper dan vinyl..

2. Niet naadloos

Hoewel een SPC vloer vrij naadloos oogt, wordt de vloer meestal niet naadloos gelegd. Vaak wordt een kliksysteem gebruikt om de planken te leggen. De naden zijn waterdicht, maar ze zijn wel zichtbaar als je goed kijkt.

3. Weinig schokabsorptie

Door de harde kern is een SPC vloer minder schokabsorberend dan een PVC vloer. De vloer voelt wel zacht aan je voeten.

SPC vloer in woonkamer
Een SPC vloer oogt hetzelfde als een PVC vloer. Desalniettemin zijn er wel degelijk verschillen tussen de beide vloeren.

Hoe leg je een SPC vloer?

1.Verwijder de oude vloer

SPC kan over de oude vloer heen gelegd worden. Verwijder je toch liever eerst de oude vloer? Dan begin je daar als eerste mee.

2.Leg je gereedschap klaar

Dit heb je nodig:

  • Een goede zaag;
  • Afstandhouders;
  • Een aanslagblok;
  • Stanleymes;
  • Twee rechterhanden 😉

3. Begin met leggen

Leg aan het begin een halve plank neer. Met het laatste SPC vloerdeel dat je overhoudt begin je de volgende rij.

Om de vloer stabiliteit te geven, moet het beginstuk van de vloer altijd minstens 30 cm lang zijn.

Veelgestelde vragen over SPC Vloeren

Zijn SPC vloeren geschikt voor vloerverwarming?

Ja. SPC vloeren kunnen samen met vloerverwarming gelegd worden. De vloer laat de warmte goed door. Daarnaast werkt de vloer niet. Deze zet dus niet uit en krimpt ook niet.

Is een SPC vloer geschikt voor badkamers?

Een SPC vloer is waterdicht. Het geeft niet als er water op komt of als je er iets op morst. Met een antisliplaag is deze vloer dan ook perfect geschikt voor badkamers.

Hoe moet een SPC vloer opgeslagen worden?

Een groot pluspunt van de SPC vloer is dat deze opgeslagen kan worden in een vochtige koude ruimte. Een droge ruimte is natuurlijk beter, maar soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld bij nieuwbouw.

Moet een SPC vloer acclimatiseren?

Als de vloer gelegd wordt, dan hoef je deze vooraf niet te laten acclimatiseren. We raden niet aan om SPC-vloeren te leggen in ruimtes waar de temperatuur sterk kan schommelen, zoals in garages, op balkons en veranda’s.

Hoe reinig je een SPC vloer?

Een SPC vloer heeft een glad oppervlak wat heel makkelijk schoon te maken is. Stofzuigen en dweilen zijn meestal voldoende om het oppervlak te reinigen. Zelfs viltstiftstrepen zijn geen probleem voor deze vloer. Je verwijdert ze zo van het oppervlak.

Een SPC vloer laten leggen door Certo

Wil je het leggen van je nieuwe SPC vloer uitbesteden? Bij Certo Vloeren hebben we vakmensen in dienst om dat te doen. We hebben bovendien tientallen jaren ervaring met het leggen van vloeren in woningen, bedrijfspanden, scholen en openbare gebouwen.

Bij Certo krijg je vooraf altijd een deskundig advies. Handig als je nog niet zeker weet of een SPC vloer wel past bij jouw wensen, of als je twijfelt tussen verschillende typen vloeren. Elke vloer heeft tenslotte voor- en nadelen.

Certo is CBW erkend en VCA gecertificeerd. Je kunt je vloer dus met een gerust hart door ons laten leggen. Wij maken er iets moois van. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat jouw SPC vloer leggen door professionals.

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken