Alles Over Een Vinyl Vloer Laten Leggen

Wil je graag een vinyl vloer laten leggen? Dan ben je bij Certo aan het juiste adres. Onze vinyl vloeren zijn betaalbaar, praktisch en verkrijgbaar in de mooiste dessins.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vinyl vloeren en wat de verschillen zijn met andere vloeren.

Wat is een vinyl vloer?

Een vinyl vloer is een kunststof vloer die oogt als een harde vloer, maar veel zachter aanvoelt. Vinyl vloeren worden gemaakt van pvc en de vloer bestaat uit meerdere lagen. Eén van die lagen is een zachte schuimlaag, waardoor vinyl een beetje mee veert, zacht aanvoelt en goed geluiden dempt.

Een vinyl vloer is vaak 4 meter breed en heeft geen naden. Bovendien is de toplaag is waterdicht. Een vinyl vloer laten leggen in je badkamer is dus zeker mogelijk.

Het leuke van vinyl is dat het bedrukt kan worden met allerlei dessins, patronen en prints. Denk bijvoorbeeld aan een vinyl vloer met betonlook, marmer look of houtlook voor je woonkamer. Deze vloeren zijn ideaal als je de uitstraling wilt van een harde vloer, maar het comfort van een zachte vloer.

Wat zijn de kosten van een vinyl vloer?

Vinyl vloeren zijn redelijk goedkoop om te leggen in vergelijking met andere vloertypen. De kosten van een vinyl vloer laten leggen zijn o.a. afhankelijk van:

  • de kwaliteit van de het gebruikte vinyl;
  • meerprijs kleine ruimtes (bv. badkamer, toilet, etc.);
  • egalisatie/voorbereiding van de ondervloer;
  • uurloon en reiskosten (bij professioneel laten leggen);
  • materiaalkosten (lijm, messen e.d.).

Wat kost een vinyl vloer per m2? Om je een beetje een idee te geven, hebben we de gemiddelde kosten voor het professioneel laten leggen van een kunststof vloer in onderstaande tabel gezet.

Manier van leggen Gemiddelde prijs per m²
Vinyl vloer los leggen incl. materiaal € 18 tot € 21
Vinyl vloer verlijmd leggen incl. materiaal € 21 tot € 28
Vinyl stroken leggen € 7 tot € 10
Inmeten €70 tot €100 (eenmalig)
Meerprijs kleine ruimtes €25 (ook bij alleen leggen)

Kosten materialen

Een vinyl vloer kopen en laten leggen is de snelste en makkelijkste manier om een nieuwe vloer te leggen.Hieronder staat een indicatie van de materiaalkosten als je de vloer professioneel laat leggen.

Materiaal Prijs/m2
Lijm € 2
Plinten € 8-11 (per m1)
Vinyl stroken € 6
Vinyl rol € 4-11

Kosten vinyl vloer laten leggen

Vinyl kan op de ondergrond gelijmd worden of op een ondervloer worden gelegd. De arbeidskosten voor beide manieren van en vinyl vloer laten leggen staan in onderstaande tabel.

Manier van leggen Arbeidskosten per m2
Los leggen € 6
Verlijmd leggen € 9
Egaliseren € 10
Plaatsen overgangsprofiel € 3,50
Ondervloer leggen € 5
Bravis Vinyl Vloer Laten Leggen
Deze vinyl vloer is gelegd in het Bravis Ziekenhuis te Roosendaal. Vinyl vloeren zijn makkelijk schoon te houden en kunnen bacterievorming tegengaan.

Hoe leg je een vinyl vloer?

Vinyl op rol kun je zelf leggen, op voorwaarde dat de kamer niet breder is dan 4 meter. Is de kamer breder, dan zul je moeten lijmen en worden er naden zichtbaar. Het is dan aan te raden om een professional in te schakelen om de vinyl vloer te laten leggen.

Om vinyl te lijmen moet je beschikken over een egale ondergrond. Vooraf egaliseren is daarom vrijwel altijd noodzakelijk.

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je je vinyl vloer kunt gaan leggen zorg je dat de ondergrond volledig vlak, stabiel, droog en stof- en vetvrij is. Als de ondergrond niet vlak is, moet je egaliseren of een ondervloer leggen.

Als je de vloer los wil leggen is egaliseren vaak niet nodig. Wil je de vloer verlijmen? Dan is egaliseren in 9 van de 10 gevallen wel vereist.

Plaats de ondervloer en controleer of alle deuren nog goed open en dicht kunnen. Rol het vinyl uit, zodat het op temperatuur kan komen.

Stap 2: Uitsnijden

Begin nu met snijden. Als eerste snij je het breedste en langste stuk vinyl op maat. Daarna laat je het vinyl 1 uur uitgerold liggen voordat je verder gaat. Maak daarna met een stanleymes de uitsnijdingen bij de deuren, naden en dorpels. Snij bij twijfel gerust wat ruimer, dit kun je later nog corrigeren.

Stap 3: Leggen

Nu leg je de vloer in de kamer. Het vinyl kan nu definitief op maat worden gesneden. Als je naden hebt, probeer die dan op een onzichtbare plek te leggen, bijvoorbeeld onder een kast of bank. Op de plaatsen waar veel gelopen wordt, moet je geen naden leggen.

Plaats het vinyl nu in de ruimte waar het gelegd wordt. Laat het een paar uur volledig uitgerold liggen voordat je verder gaat. Je kunt nu de lijm aanbrengen of de vloerdelen aan elkaar vastleggen.

Het verschil tussen vinyl en PVC

Twijfel je of je een PVC vloer wilt laten leggen of een vinyl vloer? Het belangrijkste verschil tussen PVC en vinyl zit in de onderlaag. Bij een vloer van vinyl is dit een verende onderlaag, maar bij een PVC vloer veert de onderlaag niet. Daardoor is vinyl zachter en zijn de PVC vloeren juist steviger. Door die stevigheid kost een PVC vloer vaak wat meer dan een vloer van vinyl.

Verschillen in levensduur

Hoe lang gaat een vinyl vloer mee? Vinyl vloeren gaan best lang mee. Een goede kwaliteit vinyl vloer heeft namelijk een levensduur van 10 tot 20 jaar.

Vinyl vloeren hebben een kortere levensduur dan PVC vloeren, die tot 30 jaar mee kunnen gaan.

Vloerverwarming met een PVC vloer of een vinyl vloer

Vloerverwarming kun je goed combineren met een PVC vloer of een vinyl vloer. Als je kiest voor een gelijmde PVC vloer, dan zal dit de warmte van de vloerverwarming goed doorlaten. Hier geldt: hoe dikker de vloer, hoe meer de vloer de warmte tegenhoudt. De dikte van een vinyl vloer kan het effect van de vloerverwarming dus beïnvloeden.

Krasbestendigheid van een vinyl vloer of PVC vloer

Een vinyl vloer beschadigt wat sneller dan een vloer van PVC. Vinyl is zachter, waardoor afdrukken van meubels langer in de vloer blijven zitten.

Een PVC vloer heeft een beschermende bovenlaag die goed tegen een stootje kan. Bij verlijmde vloeren kun je eventueel een beschadigde lamel vervangen. Vinyl wordt meestal per 4 meter gelegd, dus hier kun je niet zomaar een beschadigde plek vervangen.

Het verschil tussen linoleum en vinyl

Vinyl en linoleum zijn twee verschillende producten. Beide vloeren zijn veerkrachtig, terwijl ze van verschillende materialen zijn gemaakt.

Linoleum is 100% natuurlijk en gemaakt van lijnolie, pijnhars, jute en houtmeel. Deze vloer kan gerecycled worden.Vinyl is synthetisch en bestaat voor het grootste deel uit PVC.

Duurzaamheid van een vinyl vloer en een linoleumvloer

De duurzaamheid van een vinyl vloer verschilt van die van een linoleum vloer. Vinyl gaat maximaal 20 jaar mee, terwijl linoleum makkelijk 25 jaar kan blijven liggen.

Ondanks dat vinyl korter meegaat, is het wel goedkoper dan linoleum.

Vinyl of linoleum leggen

Vinyl is de gemakkelijkste oplossing als je zelf gaat leggen.Vinyl kan op rol geleverd worden of met een kliksysteem. De rollen vinyl zijn vaak 4 meter breed, zodat je het vaak in 1 stuk kunt leggen.

Om vinyl te lijmen moet je een egale ondergrond hebben. Egaliseren is dan vrijwel altijd noodzakelijk. Linoleum plaatsen kun je beter overlaten aan een specialist in projectstoffering, zoals Certo. Linoleum met een kliksysteem kun je wél perfect zelf leggen.

Vinyl vloer leggen
Een vinyl vloer komt van de rol of kan worden gelegd d.m.v. een kliksysteem.

Veelgestelde vragen over vinyl vloeren

Hoe lang gaat een vinyl vloer mee?

Gemiddeld gaat een vinyl vloer zo’n 20 jaar mee.

Hoe lang duurt een vinyl vloer leggen?

Egaliseren duurt 1 dag en drogen duurt 1-3 dagen. De vloer zelf leggen kost 1-2 dagen, afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Dit gaat dus sneller dan het leggen van bijvoorbeeld een gietvloer, wat wel 1 week kan duren.

Hoe repareer ik een vinyl vloer?

Een beschadigde vinyl vloer kun je soms zelf repareren. Daar heb je een scherp mes, lijm en een reserve stukje vinyl voor nodig. Je kunt ook een vakspecialist inschakelen. Deze weet precies hoe je een beschadigde vinyl vloer moeten repareren.

Hoe moet ik een vinyl vloer reinigen?

Een vinyl vloer is makkelijk in onderhoud. Stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer schoon te houden.

Wat moet er onder een vinyl vloer?

Als de ondervloer glad en egaal is, kan het vinyl rechtstreeks op de ondervloer gelegd worden. Zo kan vinyl op beton of tegels gelegd worden. Is de ondervloer niet vlak, dan moet er een tussenvloer gelegd worden waar het vinyl overheen wordt gelegd.

Welke dikte moet de vinyl vloer hebben?

De dikte van de vinyl vloeren ligt meestal tussen de 1 en de 3,5 millimeter. Hoe meer de vloer zal worden belast, hoe dikker en sterker de vloer moet zijn.

CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Personeel
Honderden Projecten Afgerond

Vinyl vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken