Wat is een troffelvloer en wat kost het?

Je bedrijf is verhuisd of je hebt net een nieuw pand gekocht. Helaas is de huidige vloer niet mooi, of voldoet deze niet aan de normen van jouw branche. Er moet dus een nieuwe vloer in, maar welke vloer wordt het?

Een troffelvloer is zeker het overwegen waard. Deze typische industriële vloer kan namelijk goed tegen zware belasting, is hygiënisch en slijtvast. Deze vloer wordt niet voor niets al jarenlang gebruikt als industriële vloer en de laatste jaren zien we dit type vloer ook steeds meer in woningen.

Maar wat is een troffelvloer nou eigenlijk? Hoe wordt de vloer aangelegd en waar wordt deze van gemaakt? Wat zijn de voor- en nadelen van deze vloer en wat kost het aanleggen? In deze blog lees je alles over troffelvloeren (ook wel mortelvloeren genoemd). Zo krijg je een goede indruk van de kwaliteiten van dit type vloer. 

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer is oorspronkelijk een industriële vloer, die ook wel mortelvloer wordt genoemd. Deze naadloze vloer is een harde vloer die wordt gemaakt van fijne grind- of kwartskorrels die worden gemengd met epoxyhars. De vloer is daardoor oersterk, krasbestendig en makkelijk te onderhouden. Het is een van de sterkste harde vloeren die er te koop zijn. Deze sterke, slijtvaste vloer is heel geschikt voor industriële omgevingen en bestand tegen zware werktuigen en machines. Dat is een groot voordeel, want er komen geen deuken in deze vloer. 

De troffelvloer heeft een gesloten structuur en wordt standaard afgewerkt met een vloeistofdichte en transparante epoxy laag. Het geeft dus niet als er een keer vloeistof op de vloer wordt gemorst. Deze hygiënische vloer voldoet dan ook aan de strenge HACCP normen en is uitstekend geschikt voor o.a. de voedingsindustrie, horeca keukens, restaurants, de metaalindustrie en ziekenhuizen. De vloer combineert goed met vloerverwarming en kan dus ook prima in een woning worden gelegd. 

Mortelvloer vs Troffelvloer

Deze twee vloeren zijn eigenlijk hetzelfde. De troffelvloer dankt zijn naam aan de manier waarop de vloermortel op de ondervloer aangebracht wordt. Dit gebeurt handmatig met een troffel en een vlakspaan. In de praktijk worden de namen door elkaar heen gebruikt, maar het gaat vrijwel altijd over dezelfde vloer.

Is een troffelvloer hetzelfde als steentapijt?

Misschien vraag je je af of een troffelvloer hetzelfde is als een vloer van steentapijt. Dat bestaat immers ook uit grind en epoxy. Ondanks dat de opbouw van een troffelvloer bijna gelijk is aan de opbouw van steentapijt, zijn er toch een paar verschillen tussen beide vloeren. Steentapijt heeft een structuur die grover en meer open is. Dat komt door de korrelgrootte. Bij steentapijt zijn de korrels vanaf 2 mm groot, maar bij een troffelvloer is dit juist de maximale korrelgrootte. Daarom oogt een steentapijt meer steenachtig en ziet troffel er egaler uit.

Troffelvloer structuur

Wat kost een troffelvloer?

In vergelijking met gietvloeren is de prijs van een troffelvloer wat hoger. Gietvloeren kosten ongeveer €45 – € 60 per m2. De ander kost wat meer, maar daar krijg je ook een dikkere en sterkere vloer voor terug.

Troffelvloer prijs per m2

Een standaard vloer van 5 mm dik op basis van epoxyhars kost gemiddeld tussen de €60 en €80 per m2 . Bij oppervlaktes tot 50 m2 wordt er vaak met een vaste prijs tussen de €2.500 en €3.000 gerekend. Bij grotere oppervlaktes is de prijs per vierkante meter lager als het te coaten oppervlak hoger is. 

Oppervlakte Prijs per m2
tot 100 m2 € 80
tot 150 m2 € 75
tot 200 m2 € 70

Je ziet dus dat de vloer goedkoper wordt per vierkante meter als er een grotere oppervlakte wordt gelegd. Wordt de vloer gelegd met een basis van polyurethaan, dan geldt een opslag van €10-15 per m2 over bovengenoemde prijzen.

Hoe dik is een troffelvloer?

Een troffelvloer is gemiddeld 5-6 mm dik, maar diktes tot 12 mm zijn ook mogelijk. Dat wordt vaak gedaan als de vloer onder afschot wordt gelegd en de ondervloer geen afschot heeft. Bij deze vloer geldt: hoe dikker, hoe sterker. Een vloer van 6 mm is geschikt voor industrieel gebruik en heeft een belastbaarheid van 10 – 12 kilo per m². 

Een dikkere vloer kan zwaarder belast worden, maar moet ook in meerdere lagen aangebracht worden. De droogtijd kan daardoor oplopen tot 5 dagen of meer. Hou daar bij de projectstoffering dus rekening mee, of besteed je hele project uit.

De voor- en nadelen 

Overweeg je om een troffelvloer te laten leggen? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van dit type vloer zijn.

Voordelen

Dit zijn de voordelen:

 • Bestand tegen chemicaliën en zuren;
 • Bestand tegen zware belasting;
 • Makkelijk schoon te maken en hygiënisch;
 • Naadloos karakter en een moderne industriële look;
 • Harde, zeer slijtvaste vloer (minder krasgevoelig dan een polyurethaan gietvloer);
 • Geluiddempend;
 • Te combineren met vloerverwarming;
 • Slipvast i.c.m. een antislip afwerking;
 • Onder afschot te leggen;
 • Brandt niet makkelijk.

Nadelen

De nadelen: 

 • Het plaatsen van de vloer kost een paar dagen;
 • Industrieel karakter (dit kan ook een voordeel zijn!);
 • Troffelvloeren zijn niet zelfnivellerend en het kost wat werk om de vloer egaal te krijgen;
 • Minder geschikt voor vochtige ruimtes omdat de waterdichte toplaag door het gebruik afslijt;
 • Lastig zelf te leggen, laat het liever over aan een vakman;
 • Voor sommige ruimtes is de vloer te dik.

Wil je graag weten of een troffelvloer geschikt is voor jouw project? Wij kunnen we je er alles over vertellen

Een troffelvloer voor je woning

Hou je van een industrieel karakter of betonlook en wil je dat thuis ook? Troffelvloeren worden de laatste jaren steeds vaker in woningen gelegd. De vloeren zijn naadloos en passen daardoor heel goed in een modern interieur.

De vloer is verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven, zodat je speelse effecten kunt creëeren. Omdat er zand of grind in de vloer verwerkt is, oogt een troffelvloer wel minder glad dan bijvoorbeeld een pvc-vloer.

De troffelvloer is hygiënisch, krasbestendig en makkelijk schoon te maken. Dat maakt het tot een geschikte vloer voor huisdieren, maar ook als je kleine kinderen hebt.

Deze vloeren zijn extreem hard en dat maakt ze anders dan bijvoorbeeld een gietvloer of een pvc vloer. Je kunt dezelfde vloer door je hele huis laten leggen. De vloer is ook geschikt om in combinatie met vloerverwarming gelegd te worden.

Hoe werkt een troffelvloer aanbrengen?

Het aanleggen van een troffelvloer is een flinke klus die een paar dagen duurt. De doorlooptijd van de aanleg van deze vloer is gemiddeld 5 dagen. Hoe meer lagen, hoe langer het duurt. Het legproces bestaat uit 4 stappen.

1. Voorbehandeling van de ondervloer

Een troffelvloer hecht alleen goed aan een droge, vetvrije, stofvrij, ruwe ondergrond. De ondervloer wordt daarom eerst geschuurd en gereinigd zodat een goede hechtingslaag ontstaat. Niet alle ondervloeren zijn geschikt. Vraag dus advies aan een vakman voordat je begint, of besteed het leggen van de vloer uit.

2. Aanbrengen van de primer

Na het opruwen en vetvrij maken van de ondergrond wordt een speciale hechtprimer aangebracht. Deze zorgt dat de vloer straks goed hecht aan de ondergrond. De droogtijd van de hechtprimer is 24 uur.

3. Aanbrengen van de vloermortel

Als de hechtprimer goed droog is, kan de vloermortel aangebracht worden. Dit gebeurt handmatig met een vlakspaan of een troffel. Dit is een zeer arbeidsintensief proces, dat wordt afgerond door het vlakken van de vloer. Hierna moet de vloer weer drogen.

4. De coating gaat op de vloer

Na het aanbrengen en uitvlakken van de vloermortel worden er 2 lagen coating aangebracht. Deze zijn voor bescherming van de vloer. Soms wordt bij deze stap een antislip coating aangebracht om de vloer wat stroever te maken. De vloer moet nu weer 24 uur drogen, voordat je er overheen kunt lopen. In totaal heb je gemiddeld een doorlooptijd van vijf dagen.

Hoe moet je een troffelvloer schoonmaken?

Troffelvloeren vragen weinig onderhoud en zijn erg makkelijk schoon te houden. Een troffelvloer is volledig naadloos, zodat het vuil niet in de vloer kan doordringen. De vervuiling van de vloer kan beperkt worden door bijvoorbeeld een goede inloopmat met een borstelende werking te gebruiken.

Is de vloer vies geworden, dan kun je de vloer eerst stofzuigen en daarna dweilen of met een schrobzuigmachine schoonmaken. Gebruik bij het dweilen een licht alkalisch reinigingsmiddel wat geen zeep of polymeer bevat, niet laagschuimend is en een pH-waarde tussen de 7 en 13 heeft.

Pas op bij beschadigingen

Kijk goed uit als de waterdichte toplaag van de vloer beschadigd is. De vloer kan dan water opnemen, waardoor er blazen kunnen ontstaan. Het is dan beter om de vloer eerst te laten repareren voordat er weer gedweild wordt, om verdere schade te voorkomen.

 

Alleen Eigen Personeel
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Honderden Projecten Afgerond

Wil je een troffelvloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken