Gietvloeren Leggen | Prijzen, Proces, Types, Voor- en Nadelen

Gietvloeren zijn populair en worden in veel nieuwbouwwoningen aangebracht. Het is een stijlvolle en effectieve manier om een vloer te leggen. Vloerverwarming is makkelijk te verwerken en het eindresultaat is een strakke, tijdloze vloer.

In dit artikel lees je alles over gietvloeren. Wat is het een gietvloer precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe wordt een gietvloer gelegd en welke soorten zijn er?

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een naadloze kunststof vloer die strak en modern oogt. Deze vloeren kom je vaak tegen in sporthallen en winkels. Denk bijvoorbeeld aan de verende PU-ondervloer in een gymzaal.

Ook in woonhuizen kom je gietvloeren steeds vaker tegen. Zo’n naadloze vloer sluit tenslotte perfect aan bij een modern interieur.

De meeste kunststof gietvloeren worden gemaakt van epoxy of polyurethaan giethars die over de ondervloer wordt uitgegoten. Epoxy heeft een breder aanbod in kleuren en kan een bepaald uiterlijk nabootsen. Deze vloer is geschikt als je een gietvloer met betonlook of marmerlook zoekt.

Woonbeton

Soms wordt de vloer gemaakt van een mengsel van cement en polyurethaan waarna een cementgebonden gietvloer ontstaat. Dit wordt ook wel ‘woonbeton’ genoemd. Je komt deze gietvloer vaak tegen in nieuwbouwhuizen, waar de vloer tijdens de bouw rechtstreeks op de betonnen ondervloer gegoten wordt.

De voordelen van een gietvloer

Er zijn veel goede redenen om te kiezen voor een gietvloer. Een gietvloer is maar 2-6 mm dik en sluit mooi aan op alle hoeken en wanden van de ruimte. Een gietvloer voelt bovendien warm, zacht en comfortabel aan. De vloer heeft daarnaast de volgende eigenschappen:

 • Slijtvast
 • Krasbestendig
 • Naadloos
 • Duurzaam
 • Brandwerend

Een gietvloer combineert ook uitstekend met vloerverwarming. Omdat de vloer dun is, is het rendement van je vloerverwarming hoog. De vloer trekt niet krom, is waterbestendig en heel makkelijk schoon te maken.

Kortom: een gietvloer is een hele praktische en stijlvolle vloer.

Hoe wordt een gietvloer gelegd?

Gietvloeren worden alleen gegoten op harde, vlakke en stabiele ondervloeren. In de praktijk houdt dit in dat een gietvloer niet op een houten ondervloer gegoten kan worden. Betonnen ondervloeren zijn het meest geschikt om als ondervloer te dienen voor een gietvloer.

Het leggen van een gietvloer is niet makkelijk. Een gietvloer zelf leggen is dan ook af te raden. De ondervloer moet namelijk stabiel en egaal zijn. De meeste bestaande vloeren worden daarom eerst voorbewerkt, zodat een vlak en glad oppervlak ontstaat. Daarna komt er een primer op en moet de ondervloer geschuurd worden.

Als de ondervloer is voorbereid, kan de gietvloer op de ondervloer gegoten worden. Na het gieten moet de vloer 2-3 dagen drogen en wordt daarna afgewerkt met een lak of coating. Deze laag is erg belangrijk, want het beschermt de vloer tegen krassen en beschadigingen.

Na verloop van tijd slijt deze toplaag en kunnen gebruikssporen zichtbaar worden. De toplaag kan altijd vervangen worden door een nieuwe. Bij grotere beschadigingen is gietvloer reparatie ook mogelijk, waarna de vloer weer jarenlang meegaat.

Gietvloeren - vloeronderhoud

Soorten gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren. De meeste vloeren zijn gebaseerd op kunststof of kunsthars. Dit kan in pure vorm gebruikt worden of gemengd worden met grind, beton of ander materiaal.

Door het bijmengen van andere materialen krijgt de vloer andere eigenschappen of een ander uiterlijk. Zo kan de gietvloer helemaal op maat gemaakt worden. Welke soorten gietvloeren er zijn voor woningen en bedrijven lees je hieronder.

Gietvloeren voor woningen

Als je een mooi en strak interieur wilt met een hele praktische vloer, kies dan voor een PU-gietvloer. Zeker als je vloerverwarming in je huis hebt, is een PU-vloer een betere keuze dan een houten vloer.

De vloer laat de warmte goed door en is van zichzelf geluiddempend, comfortabel en voelt zacht aan.

Designvloeren Toepassing Belangrijkste eigenschap Samenstelling Kleuren Laagdikte Prijs/m2 vanaf
PU Gietvloer Woning Comfortabel 100% polyurethaan 3000 2-3 mm €60
Design betonvloer Benedenverdieping Industriële uitstraling 10% polyurethaan, 90% beton 60 5-6 mm €73
Woonbeton Benedenverdieping Comfort & design 10% polyurethaan, 90% beton 30 5-6 mm €73
Microcement Sanitaire ruimtes Ook voor wanden 20% polyurethaan en 80% beton 30 2-3 mm €73
Grindvloer Kantoor Geeft karakter 78% grind en 12% epoxy 40 4-6 mm €24

Gietvloeren voor bedrijven

Epoxy- en methylmethacrylaat (MMA) gietvloeren worden in de industrie toegepast. Deze vloeren zijn bestand tegen allerlei zuren. In de voedingsmiddelenindustrie worden deze vloeren gelegd omdat ze het meest hygiënisch zijn. Het naadloze, vloeistofdichte karakter van de vloer helpt mee bij het voldoen aan strenge HACCP-normen en de normen voor omgevingsvergunningen. In sporthallen, kantoren en winkels zien we vaak een PU-vloer omdat deze zacht en verend is.

Epoxyvloeren moeten minimaal 2 dagen drogen, maar de acrylaatvloeren zijn al na 2 uur doorgehard en volledig belastbaar. Door de korte droogtijd ontstaat zo min mogelijk oponthoud in je bedrijfsproces. MMA-vloeren zijn elastisch en scheuroverbruggend, zodat ze bestand zijn tegen de moeilijkste omstandigheden en tegen hoge mechanische belastingen.

Designvloeren Toepassing Belangrijkste eigenschap Samenstelling Kleuren Laagdikte Prijs/m2 vanaf
Vloercoating Winkels, kantoren, magazijnen, productieruimtes, en garages Naadloos, slijtvast, chemicaliënbestendig, reinigingsgemak 100% epoxy 3000 0,2 mm – 0,5 mm €25
Gietcoating Magazijnen, productieruimtes, garages en technische ruimtes Naadloos, slijtvast, chemicaliënbestendig, goed te reinigen, vloeistofdicht 100% epoxy 3000 0,2 mm – 0,5 mm €60
PU gietvloer Kantoren en winkels Meest comfortabel 100% polyurethaan 3000 2,0 mm -3,0 mm €60
Epoxy gietvloer Magazijnen, productieruimtes, garages en technische ruimtes Naadloos, slijtvast, chemicaliënbestendig, goed te reinigen, vloeistofdicht 100% epoxy 3000 2,0 mm -3,0 mm €45
Troffelvloer HACCP, industrie(hallen), grootkeukens, werkplaatsen Hoge druksterkte, slag-, stoot- en slijtvast, chemicaliënbestendig 100% epoxy 50 4,0 mm – 6,0 mm €60
MMA vloer HACCP, voedingsmiddelen Snelheid 100% acrylaat 10 4,0 mm – 6,0 mm €60

Alle typen gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Sommige vloeren zijn geschikt voor woonhuizen, terwijl andere vloeren beter geschikt zijn voor industrieel gebruik.

Bekijk hieronder de eigenschappen van gegoten vloeren en waar ze het beste functioneren.

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is een soort giethars die bestaat uit kunststof polymeer. Dit type vloer wordt vaak toegepast in bedrijven.

De epoxy gietvloer is sterk genoeg om zware voertuigen, machines en installaties te dragen. Bovendien is de vloer bestand tegen chemicaliën. Dat maakt een epoxyvloer tot de ideale bedrijfsvloer.

De eigenschappen van een epoxy gietvloer zijn:

 • 100% naadloos;
 • Vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën;
 • Sterker dan beton;
 • Zeer hygiënisch en onderhoudsvriendelijk.

Epoxy vloeren kunnen binnen 2 dagen gelegd worden.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken, of vraag meteen een offerte aan.

Polyurethaan gietvloer

Zoek je een gietvloer die zacht aanvoelt? Kies dan voor een polyurethaan (PU) gietvloer. Deze vloer heeft een zacht en elastisch oppervlak.

Een PU gietvloer is niet alleen comfortabel maar ook een mooie designvloer. De vloer is zeer geschikt voor kantoren, woonhuizen, openbare gebouwen en showrooms.

We geven hier 4 goede redenen om voor een PU gietvloer te kiezen:

 • De vloer is naadloos;
 • Moderne uitstraling;
 • Makkelijk in het onderhoud;
 • Voelt comfortabel aan en is elastisch.

Een polyurethaan gietvloer kan in elke mogelijke kleur gegoten worden, zodat het altijd past bij de rest van het interieur. Deze vloer gaat tientallen jaren mee en vervanging of reparatie van de toplaag is mogelijk.

MMA gietvloer

Dit is echt een gietvloer voor de industrie. Deze acrylaat vloer heeft alle voordelen van een epoxy vloer, maar dan met een veel snellere droogtijd. Door de hoge belastbaarheid is deze vloer zeer geschikt als magazijnvloer of werkplaatsvloer. Een MMA vloer is vloeistofdicht en hygiënisch en helpt om te voldoen aan HACCP-richtlijnen. Het is dan ook een perfecte bakkerijvloer of fabrieksvloer.

De belangrijkste eigenschappen van een MMA vloer zijn:

 • Zeer hygiënisch;
 • Binnen 2 uur volledig uitgehard;
 • Geschikt voor zware mechanische belasting;
 • Volledig vloeistofdicht.

Deze vloer kan snel gelegd worden, zodat de productie niet lang onderbroken hoeft te worden. Deze vloer heeft een levensduur van tientallen jaren en kan achteraf ook gerepareerd of gerenoveerd worden.

Woonbeton

Woonbeton vloeren bestaan uit 10% polyurethaan en 90% beton. Deze vloer heeft het uiterlijk van een gewone gietvloer, maar het betongehalte is hoger. Woonbeton is geschikt voor elk type ruimte en kan ook in woonhuizen gebruikt worden. Deze vloer wordt ook vaak gelegd in winkels en kantoren. Woonbeton wordt naadloos gelegd, zodat de vloer een stofvrij karakter heeft en praktisch onderhoudsvrij is. De woonbeton vloer is uitstekend te combineren met vloerverwarming.

Troffelvloer

De troffelvloer wordt ook wel een mortelvloer genoemd. Dit is een naadloze vloer die bestaat uit een mengsel van fijngemalen steentjes en kunsthars.

Het uiterlijk van de vloer lijkt op steentapijt, maar de steenkorreltjes in een troffelvloer zijn fijner. De troffelvloer oogt egaal door de fijnere poriën.

Troffelvloeren worden afgewerkt met 2 coatings. Zo ontstaat een slijtvaste, zeer sterke, vloeistofdichte en onderhoudsvriendelijke vloer. Dit type vloer ligt vaak in:

 • Tandarts- en dokterspraktijken;
 • Ziekenhuizen;
 • Badkamers, keukens en toiletten;
 • Horecazaken.

De troffelvloer kan op veel plaatsen toegepast worden. Met name op plaatsen waar veel gelopen wordt en hygiëne belangrijk is.

Vloercoating

Een vloercoating van epoxy is een van de goedkoopste manieren om een gietvloer te leggen.

Met een vloercoating leg je snel zelf een waterdichte, naadloze vloer aan met een strakke uitstraling. Vloercoating is een populaire manier om een bestaande vloer een ander uiterlijk te geven.

Met vloercoating maak je een bestaande vloer in één keer sterker en volledig naadloos. De coating kun je aanbrengen op vloeren van beton, cement en anhydriet.

Hij kan vaak ook over andere vloeren aangebracht worden, maar dat hangt af van de eigenschappen van de vloer. Neem daarom eerst contact op met een specialist om na te gaan of jouw vloer geschikt is.

Betonvloer gladstrijken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een gietvloer?

Bij het kiezen van de juiste gegoten vloer komt best wat kijken. Er spelen verschillende zaken een rol bij de keuze van de vloer.

Hieronder bespreken we wat er allemaal komt kijken bij het kiezen bij de juiste vloer.

Woonhuis of industrie

De keuze van het type gietvloer is erg afhankelijk van waar de vloer komt te liggen.

In een woonhuis zal er redelijk vaak over de vloer gelopen worden. Er zullen ook meubels op de vloer gezet worden die af en toe verplaatst gaan worden. Dat vraagt dus om een andere type vloer dan wat er in een bakkerij, kantoor of ziekenhuis gelegd wordt.

De vloer in een woonhuis moet de volgende eigenschappen hebben:

 • Mooi design;
 • Comfortabel en zacht;
 • Brandwerend;
 • Makkelijk schoon te maken;
 • Betaalbaar.

Daarom worden in woningen vaak PU-gietvloeren gelegd, want die combineren al deze eigenschappen.In een kantoor, parkeergarage, school of werkplaats worden andere eisen aan een vloer gesteld. De vloer moet dan bijvoorbeeld de volgende eigenschappen hebben:

 • Bestand tegen intensief gebruik;
 • Vloeistofdicht;
 • Brandwerend;
 • Geluiddempend;
 • Bestand tegen zware belasting;
 • Bestand tegen chemicaliën.

Een vloer van epoxyhars of MMA wordt hiervoor het meest gebruikt. Dit type vloer heeft alle gevraagde eigenschappen en is bovendien zeer duurzaam. MMA kan in een paar uur gelegd worden. Epoxyhars kost wat meer tijd, maar kan bijvoorbeeld gegoten worden in nieuwbouwprojecten. Zo wordt het productieproces niet onderbroken.

Kwaliteit en garantie

Let bij de keuze van de vloer goed op de kwaliteit. Er zitten namelijk grote kwaliteitsverschillen tussen diverse polyurethaan gietvloeren. Die hebben invloed op de kwaliteit van de gelegde vloer. Denk hierbij aan:

 • Verschil in dikte van de vloer;
 • Verschillen in zuiverheid van de vloer;
 • Verschillen in elasticiteit;
 • Hogere of lagere pigmentgehaltes;
 • Hoger of lager aandeel polyurethaan;
 • Verschil in UV-bestendigheid.

Deze verschillen kunnen behoorlijk groot zijn en zorgen voor verschillen in levensduur, uitstraling, kleur en gebruiksgemak.De beste vloer is altijd gemaakt van hoogwaardige grondstoffen, dus informeer hier altijd naar.

Sommige fabrikanten laten hun vloeren op kwaliteit testen door onafhankelijke instituten als TNO en TÜV. Vraag in dat geval of je de testrapporten mag inzien en hoeveel jaar garantie je op de vloer krijgt.

Prijs

Als je een nieuwe vloer wilt laten leggen, dan moet je op veel dingen letten. Moet een industriële vloer bijvoorbeeld voldoen aan HACCP-eisen of andere eisen? En hoeveel gewicht moet de vloer kunnen dragen? Bij een vloer voor een woonhuis vraag je je misschien juist af hoe lang de vloer meegaat en in welke kleuren deze gelegd kan worden.

Budget speelt altijd een belangrijke rol bij de keuze van een nieuwe vloer. Een standaard prijs is niet te geven, omdat er vaak maatwerk wordt geleverd. Het ene bedrijf is tenslotte het andere niet.

Bij sommige bedrijven is een hoge belastbaarheid een pré, terwijl andere bedrijven de vloeistofdichtheid het allerbelangrijkste is. Beide factoren beïnvloeden de prijs van de gietvloer. Bij een woning speelt ook je persoonlijke voorkeur een grote rol bij je beslissing.

Om toch een grove indicatie te geven kun je uitgaan van de volgende prijzen per m2:

 • Industriële vloer: tussen €25 en €65
 • Woningvloer: tussen €45 en €100

Soms wordt korting berekend als er grote vloeroppervlakken worden gelegd, bijvoorbeeld in bedrijfshallen. Dit kan van invloed zijn op de gemiddelde prijs. De uiteindelijke prijs hangt dus af van verschillende factoren.

Levensduur

Gietvloeren gaan ontzettend lang mee. Vaak wel meer dan 30 jaar. Het is hierbij wel belangrijk dat het juiste type vloer wordt gelegd, wat past bij de gebruikseisen.

Zo is een gegoten PU-vloer niet geschikt voor industrieel gebruik, maar kan een industriële epoxyvloer wel in een woonhuis gelegd worden. Het staat vast dat deze vloeren een leven lang mee kunnen gaan.

De laatste laag van een gegoten vloer is altijd een coating of laklaag die de vloer beschermt. Na zo’n 8 -10 jaar kunnen in deze laag kleine krasjes of gebruikssporen zichtbaar worden. Om dat te verhelpen kan de toplaag bijgewerkt worden zodat het weer glad oogt en goed waterdicht blijft. De vloer hoeft bij schade dus lang niet altijd vervangen te worden

Onderhoud

Gietvloeren vragen over het algemeen weinig onderhoud. Dat geldt voor zowel industriële vloeren als de vloeren in een woonhuis. Het standaard onderhoud bestaat uit regelmatig schoonmaken en dweilen van de vloer. Laat je de vloer in een woonhuis leggen, hou er dan wel rekening mee dat je vuil en stof op de vloer goed ziet liggen, omdat het oppervlak zo glad is.

Je kunt het beste eerst de vloer goed stofzuigen, dan is het meeste vuil al weg. Gebruik daarna een speciale vloerreiniger in combinatie met een microvezel dweil. Gebruik niet te veel water, want dat kan een laagje kalk achterlaten waardoor de vloer dof wordt.

Een industriële epoxy vloer schoonmaken gaat eigenlijk op dezelfde manier. Deze vloer moet eerst gestofzuigd of geveegd worden om het grofste vuil te verwijderen. Daarna kan de vloer verder schoongemaakt worden met een dweilmachine met heet water. Schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk alleen nodig bij sterke vervuiling.

Gietvloer buiten leggen

Een gietvloer buiten aan laten leggen is niet zo eenvoudig als binnenshuis een vloer gieten.

De vloer wordt buiten in 3-5 lagen gelegd en elke laag moet 1 dag drogen. Dat kost dus al snel 3-5 dagen. Het helpt ook als het warm en droog weer is, want door de juiste temperatuur en luchtvochtigheid droogt de vloer sneller.

Naast de juiste weersomstandigheden is het ook heel belangrijk dat de ondergrond stabiel genoeg is. Er mag ook niet te veel vocht in de ondergrond aanwezig zijn.

Vocht kan tot blaasvorming leiden en de gietvloer moet daar tegen beschermd worden. Het plaatsen van een vochtwerende ondervloer is dus bijna altijd nodig voor een mooi eindresultaat.

Gietvloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken