Zelfklevende Vinyl Vloer Leggen

Een zelfklevende vinyl vloer of plak vinyl is een vinyl vloer die je direct op de ondervloer plakt. Het is daardoor prima geschikt om zelf te leggen. Vinyl is de laatste jaren steeds populairder geworden als vloerbedekking. En dat is niet zo vreemd, want het is een betaalbare, praktische vloer die in talloze kleuren en dessins geleverd wordt.

Als je plak vinyl gebruikt, dan heb je geen aparte lijm meer nodig om de vloer op de ondervloer of vloerverwarming te kunnen plakken. De vloer kan snel gelegd worden omdat je de stroken of tegels gewoon op de ondervloer plakt.

Doordat je de vloer plakt, blijft deze stevig op zijn plaats liggen en zal de vloer strak ogen.

Overweeg je om een zelfklevende vinyl vloer te leggen? Dan vind je hier alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een zelfklevende vinyl vloer?

Een zelfklevende vinyl vloer, ook wel plak vinyl genoemd, is een vloer van vinyl die aan de achterkant een zelfklevende laag heeft. Dat heeft als voordeel dat je de vloer heel snel kunt leggen als de ondergrond goed is voorbereid.

Kies je voor stroken plak vinyl, dan kun je die in alle richtingen leggen, omdat er geen klik verbinding aan zit.

Zelfklevend vinyl is waterafstotend en is dus geschikt als vloer voor de keuken of badkamer. De vloer is alleen waterdicht als alle naden waterdicht worden afgekit. Kamerbreed vinyl is daarom het meest geschikt voor vochtige ruimtes.

Verschil met zelfklevend pvc

Zelfklevend vinyl en plak pvc zijn niet hetzelfde. Beide vloeren zijn gemaakt van onderhoudsarm kunststof en ze lijken ook best veel op elkaar. Maar er zijn toch een paar belangrijke verschillen. 

  • Een plak vinyl vloer bestaat net als een zelfklevende pvc vloer uit meerdere stevige lagen. Het belangrijkste verschil zit in de bovenste en de onderste laag. Bij een vinyl vloer zijn deze 2 lagen iets zachter en dat geeft meer flexibiliteit. Bij pvc zijn de lagen steviger, waardoor de vloer sterker is.
  • Vinyl vloeren zijn meestal goedkoper in aanschaf dan pvc vloeren. Doordat de buitenste lagen steviger zijn, mag je er wel vanuit gaan dat de levensduur van een pvc vloer wat langer is. Op de lange termijn is het prijsverschil daardoor minder groot.
  • Deze vloeren verschillen qua onderhoud. Gemiddeld is een vinyl vloer gevoeliger voor beschadigingen dan een pvc vloer. Dat komt doordat de toplaag van de vinyl vloer net iets zachter is dan bij een pvc vloer.
  • Vinyl is verkrijgbaar in grotere afmetingen. Heb je een brede rol vinyl, dan kun je de oppervlakte van je ruimte in één keer uitsnijden. En dat staat mooi als je bijvoorbeeld kiest voor een betonlook of een vloer met een voelbare houtstructuur.

De keuze voor pvc of vinyl zal vooral afhankelijk zijn van je budget en de gewenste levensduur van je nieuwe vloer. Bij Certo kunnen we je hierover uitgebreid informeren.

Kwaliteit

Hoewel de vloeren er bijna hetzelfde uitzien en grotendeels dezelfde eigenschappen hebben, verschilt de kwaliteit van pvc en vinyl vloeren. Zowel een vinyl vloer als een pvc vloer bestaan uit meerdere lagen. De bovenste en onderste laag van vinyl zijn zachter dan die van pvc. Daardoor is een vloer van vinyl soepeler. Een vloer van pvc is steviger en sterker. Een vloer van pvc gaat daardoor langer mee dan een vloer van vinyl.

Onderhoud

Een pvc-vloer kun je makkelijk onderhouden. De vloer neemt namelijk geen stof en vuil op. Je hebt alleen een bezem of stofzuiger nodig voor het losse vuil en een dweil om vlekken te verwijderen. Een pvc vloer heeft verder geen bijzonder onderhoud nodig. 

Vinyl vloeren zijn net zo onderhoudsvriendelijk als pvc. Ook hier is stofzuigen voldoende en daarna kun je de vloer nog even dweilen zodat deze weer schoon en fris is. Kijk hier voor extra informatie over het schoonmaken van een vinyl vloer.

Zelf een zelfklevende vinyl vloer leggen

Een vinyl vloer is geschikt om zelf te leggen. Het is dan wel erg belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt, zodat deze egaal en stofvrij is.

Gebruik je plak vinyl stroken of tegels? Dan zorgt een primer ervoor dat je vloer nog beter hecht aan de ondergrond.

We leggen hieronder stap-voor-stap uit hoe je een zelfklevende vinyl vloer kunt leggen.

Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig als je een zelfklevende vinyl vloer gaat leggen? Zorg dat je het volgende klaar hebt liggen:

  • Scherp mes of stanleymes;
  • Schaar;
  • Patroonpapier;
  • Vloerroller;
  • Rolmeter;
  • Verzegelproduct op waterbasis.

Voorbereiding van de ondervloer

Zelfklevend vinyl moet je altijd op een vlakke en egale ondervloer leggen. Vinyl kan niet over zachte vloerbedekking heen gelegd worden, dus dat moet je eerst weghalen. Eventuele lijmresten moeten dan ook verwijderd worden. Verwijder ook de plinten.

Vinyl over oude vloerbedekking leggen

Vinyl kun je ook beter niet over oud vinyl, plavuizen, laminaat of parket leggen omdat de naden en voegen dan zichtbaar worden in het vinyl. Bovendien bestaat de kans dat de pvc vloerbedekking gaat schuiven. Dit geldt met name voor tegels en stroken. 

Ondervloer voorbereiden

Als je de oude vloerbedekking hebt weggehaald, moet je de lijmresten van de vorige vloer verwijderen en zorgen dat de ondervloer schoon en egaal wordt. Borstel en stofzuig de ondervloer dus goed. Zo weet je zeker dat er geen stof- of vuildeeltjes achterblijven.

Vind je dit teveel werk? Of ligt er vloerverwarming en wordt het daardoor lastig om de vloer egaal te krijgen? Je kunt je vinyl vloer ook laten leggen door Certo, inclusief de egalisatie en voorbereiding van de ondervloer.  

Het legplan

Voordat je zelfklevend vinyl gaat leggen, is het goed om de folie nog even op de achterkant van de vloerbedekking te laten zitten. Met name als je stroken vinyl of vinyl tegels gaat leggen. Maak eerst een legplan.

Vinyl tegels

Ga je tegels leggen? Begin dan in het midden van de kamer.

Leg de tegels in een piramidevorm tot aan de muur zodat je kunt zien of het patroon je bevalt. Zo niet, dan kun je het nog aanpassen voordat je de tegels vastplakt.

Je ziet zo ook beter of de tegels op de muur aansluiten of dat je nog ergens moet bijsnijden.

Vinyl stroken 

Vinyl stroken leggen kan zonder legplan. Je kunt meteen beginnen met plakken.

Begin in een hoek van de kamer en leg de stroken tegen elkaar aan totdat de hele vloer gelegd is.

Zelfklevend vinyl leggen

Als je zelfklevende vinyl tegels gaat leggen, dan volg je daarbij het legpatroon.

Je verwijdert de folie van de tegel en legt deze op de juiste plaats in de piramidevorm.

Je begint met leggen vanuit het midden van de kamer. 

Denk aan de plinten

Plaats afstandhouders tussen de muur en het vinyl, zodat later de plinten teruggeplaatst kunnen worden.Als je zeker wilt weten dat je overal dezelfde afstand aanhoudt, teken dan op de vloer af waar de rand van de tegels moet komen. 

Vinyl tegels bijsnijden

Als je vinyl tegels moet bijsnijden, doe dat dan voordat je de folie eraf haalt. Bijsnijden doe je met patroonpapier en een scherp mes.

Teken op het patroonpapier de omtreklijn en knip daarna de vorm uit. Zo ontstaat een sjabloon die je op de tegel kunt leggen. Daarna kun je de tegel bijsnijden en plakken

Afwerken

Het afwerken van een vinyl vloer is de laatste stap. Gebruik daarvoor een vloerroller of een andere zware rol.

Nadat je alle tegels of stroken hebt geplakt, rol je met de roller over de vloer. Zo worden de tegels goed aangedrukt en weet je zeker dat ze stevig vast zitten.

Breng tenslotte een verzegelproduct of vinyl coating aan voor een extra beschermlaag op de vloer. 

Voor een goede hechting is het beter als je de vloer in de eerste week niet nat maakt. Niet dweilen dus. Dit is met name belangrijk als je de vinyl vloer in de badkamer legt.

Bravis Vinyl Vloer Laten Leggen Bergen op Zoom
Deze vinyl vloer is gelegd in het Bravis Ziekenhuis te Roosendaal. Vinyl vloeren zijn makkelijk schoon te houden en kunnen bacterievorming tegengaan.

Een zelfklevende vinyl vloer kopen

Wil je een zelfklevende vinyl vloer kopen voor je keuken, woonkamer of badkamer? Vinyl is heel veelzijdig, makkelijk in het onderhoud en het voelt comfortabel aan. We begrijpen dus goed waarom je vinyl overweegt. 

Ontdek de mogelijkheden van zelfklevend vinyl

Deze praktische en betaalbare vloer is verkrijgbaar in vele kleuren en dessins. Kom gerust eens langs bij Certo om de verschillende opties te bekijken. We hebben vinyl van bekende merken en in diverse kwaliteiten. Bovendien hebben we ruime ervaring met het leggen van vloeren. Vraag dus gerust een offerte aan om erachter te komen wat je nieuwe vloer gaat kosten.

Alleen Eigen Professionals
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Ruim 40 Jaar Ervaring

Laat je vinyl vloer leggen door professionals.

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken