Laminaat leggen benodigdheden – Gereedschap en materiaal

Laminaat is een populaire vloerbedekking. Het is goedkoop, onderhoudsvriendelijk en past uitstekend in een modern interieur. Of je nu kiest voor vinyl laminaat of kliklaminaat, het levert altijd een mooie en tijdloze vloer op.

Veel laminaat soorten kun je zelf leggen. Zo bespaar je op de legkosten van je nieuwe vloer. Als je zelf laminaat wilt leggen, dan heb je verschillende ‘laminaat leggen benodigdheden’ nodig. In deze gids zetten we alle benodigde gereedschappen en materialen op een rijtje.

Laminaat

Voordat je laminaat gaat kopen, moet je eerst berekenen hoeveel laminaat je nodig hebt. Vermenigvuldig de lengte (lange zijde) en de breedte van de kamer en tel daar 10% bij op. Als je kamer veel hoeken heeft, tel er dan nog 5% bij op.

Voorbeeld berekening: De lengte van de kamer is 4 meter. De breedte van de kamer is 6 meter. Dat is dus een oppervlakte van (4 x 6 =) 24 m². Plus 10% extra is (24 * 1,1 =) 26,4 m². Als de kamer veel hoekjes heeft tel je daar nog eens 5% bovenop, dat is (26,4 *1,05) = 27,72 m² in totaal.

Ondervloer

Voordat je begint met leggen moet je eerst een goede ondervloer kiezen. Woon je in een appartement? Dan heb je een ondervloer of ondertapijt met minimaal 10 dB geluidsreductie nodig.

In andere gevallen kies je de ondervloer op basis van de situatie ter plekke. Kies bijvoorbeeld voor een egaliserende ondervloer of een ondervloer die geschikt is voor laminaat met vloerverwarming.

Hoeveel ondervloer heb je nodig? Ga uit van de oppervlakte van de ruimte (l x b). Er is bijna geen snijverlies met een ondervloer. Voor de veiligheid kun je 5% extra ondervloer aanschaffen.

Plinten

Met plinten werk je de vloer netjes af. Meet alle muren waartegen de plinten komen. Dit aantal centimeters vermenigvuldig je met 1,1 (10%).

Legset

Een laminaat legset is heel handig bij het leggen. De set bestaat uit:

  • Spietjes;
  • Een aanslagblokje;
  • Een hielijzer.

Met de spietjes zorg je dat je 1 cm afstand tussen de muur en het laminaat houdt. Het aanslagblokje en hielijzer gebruik je om vloerdelen makkelijk in elkaar tikken zonder de klikverbindingen te beschadigen.

Laminaat legset

Decoupeerzaag

Met een decoupeerzaag en een smal zaagje kun je laminaat rond zagen bij bochten en verwarmingsbuizen, of bij inkepingen voor deurposten.

Afkortzaag of laminaatsnijder

Wanneer je laminaat gaat leggen, dan begin je meestal met een halve plank in de eerste baan. De tweede baan begin je met een hele plank. Zo voorkom je dat alle laminaatplanken op één lijn liggen.

Met een afkortzaag zaag je de planken mooi haaks af, zodat de eerste en tweede rij laminaat verspringen. Dit geeft het mooiste resultaat.

Plintenknipper

Als de vloer gelegd is, werk je deze mooi af met plinten. Plinten zijn verkrijgbaar in vaste lengtes en moeten dus op maat geknipt worden. Met een plintenknipper is dat zo gebeurd.

Waterpas

De waterpas gebruik je voordat je het laminaat gaat leggen. Met de waterpas controleer je of de ondervloer waterpas is. Is dat niet het geval, dan kun je de ondervloer aanpassen totdat deze wel waterpas ligt.

Duimstok of rolmaat

Met een duimstok of rolmaat meet je de lengte van het laminaat. Dat is nodig als je een laminaatplank op de juiste lengte wilt afzagen. Zo worden de planken mooi recht en voorkom je verlies.

Potlood

Een potlood gebruik je om bij het opmeten een streepje te zetten op het laminaat. Zo weet je precies waar je het laminaat moet afzagen.

Laminaat leggen benodigdheden rolmaat en potlood

Rubberen hamer

Als je klik laminaat legt, dan gebruik je een rubberen hamer om de stroken goed in elkaar te laten klikken. Met de hamer geef je kleine tikjes zodat de planken in elkaar klikken.

Handschoenen

Laminaat kan scherpe randjes hebben. Gebruik daarom handschoenen om je handen te beschermen tijdens het leggen van laminaat.

Emmer

Tot slot zal je nog een emmer water nodig hebben. Daarmee kun je het laminaat na het leggen schoonmaken.

Laat je laminaat vloer leggen door Certo

Hoewel je laminaat makkelijk zelf kunt leggen, zal niet iedereen daarvoor kiezen. Misschien is de ondergrond nog niet geschikt, of heb je veel hoeken in de kamer. Je kunt je nieuwe vloer ook laten installeren door de professionals van Certo.

Wij hebben ruim 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren. Bovendien profiteer je bij ons van de garanties van een CBW-erkenning en VCA-certificering. Je vloer wordt gegarandeerd goed gelegd! Meer weten? Neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat laminaat leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken