Kun Je Laminaat en Vloerverwarming Combineren?

Wil je laminaat en vloerverwarming laten leggen? Dat kan! Laminaat en vloerverwarming vormen namelijk een prima combinatie. Tegenwoordig zijn er speciale laminaat soorten die over vloerverwarming heen gelegd kunnen worden.

Niet alle laminaat is even geschikt, dus het is belangrijk om daar goed op te letten. Wat er allemaal nog meer komt kijken bij het leggen van laminaat vloerverwarming dat lees je in deze gids.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Jazeker. Laminaat is een zeer geschikte vloer bij vloerverwarming. Het is wel belangrijk om te kiezen voor laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming. Het speciale vloerverwarming laminaat is dunner dan gewoon laminaat en heeft een lage warmteweerstand. Het laat hierdoor de warmte beter door.

Elektrische vloerverwarming met laminaat

Laminaat kun je combineren met verschillende soorten vloerverwarming, waaronder elektrische vloerverwarming. Het is belangrijk om te kiezen voor een zeer dunne verwarmingsfolie die op een dunne isolatielaag wordt gelegd. Daar overheen wordt het dunne laminaat gelegd, dat speciaal is bedoeld voor vloerverwarming.

Laminaat vloerverwarming elektrisch

Laminaat vloerverwarming: De ondervloer is belangrijk

Voor een goed rendement is de juiste ondervloer belangrijk. Het laminaat en de ondervloer moeten de warmte van de vloerverwarming goed doorlaten en een lage warmteweerstand hebben.

Dunne ondervloeren van bijvoorbeeld 1,2 mm hebben deze eigenschappen. Het is belangrijk dat de temperatuur van de vloer niet te snel op kan lopen.

De voordelen van pvc-laminaat met vloerverwarming

Pvc-laminaat is dun en geleidt de warmte uitstekend. Het is dus heel geschikt in combinatie met elektrische vloerverwarming. Als de dekvloer stabiel, glad en vlak is, heb je zelfs geen ondervloer nodig. Andere voordelen van pvc-laminaat op vloerverwarming zijn:

1. Je bespaart op energiekosten

Pvc is een dunne vloer die de warmte van de vloerverwarming makkelijk doorlaat. De vloer warmt snel op en werkt met een lage temperatuur water. Een vloerverwarming is daardoor meestal zuiniger dan een normale verwarming, waardoor je energie bespaart. Desgewenst kun je de vloerverwarming ook nog combineren met een warmtepomp.

2. Geen radiatoren nodig

Met vloerverwarming heb je geen radiatoren meer nodig. Zo ontstaat meer ruimte voor kasten en andere meubels. Bovendien oogt je interieur mooier als er geen radiatoren meer aan de muur hangen.

3. Sneller warm

Met pvc-laminaat in combinatie met vloerverwarming is het mogelijk om je woonkamer of huis snel te verwarmen. Een thermostaat kan de temperatuur constant houden, zodat je efficiƫnter verwarmt.

Aandachtspunten bij het leggen van een laminaatvloer op vloerverwarming

Bij het leggen van een laminaatvloer op vloerverwarming zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten die we hieronder opsommen.

Droge vloer

Als je laminaat en vloerverwarming gaat leggen, dan moet de dekvloer helemaal droog zijn. Beton dat je gaat storten heeft een droogtijd die je in acht moet nemen. Doe je dit niet, dan kan het vocht in het laminaat trekken, waardoor het krom gaat staan.

Soorten vloerverwarming natbouw

Vloerkleden

Je kunt een vloerkleed op vloerverwarming leggen, maar zorg er wel voor dat je voldoende ruimte rondom het kleed overhoudt. Zo kan de warmte ongehinderd door de vloer heen komen.

Acclimatisatie

Houd er rekening mee dat laminaat minstens 48 uur nodig heeft om te acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer wilt leggen. Leg de pakketten vlak op de grond zodat ze niet doorbuigen.

Dampscherm

Gebruik een dampscherm. Dit is een plastic beschermingslaag die het laminaat beschermt tegen optrekkend vocht uit de dekvloer. Sommige ondervloeren zijn voorzien van een dampscherm. Een apart dampscherm is dan niet meer nodig.

Onderhoud

Een laminaatvloer in combinatie met vloerverwarming moet je regelmatig onderhouden door te stofzuigen en dweilen met een vochtige doek. Eventueel kun je speciale onderhoudsproducten gebruiken. Plaats inloopmatten om stof en vuil buiten de deur te houden.

Kun je ook verkoelen met laminaat?

Ja, dat is mogelijk. In principe werkt koeling van de vloerverwarming hetzelfde als het verwarmen. In plaats van warm water loopt er dan koud water door de vloerverwarmingsbuizen. Het is wel belangrijk dat je ondervloer beschikt over een vochtscherm. Het gebeurt soms dat er lichte condensvorming optreedt tussen de betonnen vloer en de ondervloer. Een dampscherm houdt dat vocht tegen.

Laminaatvloer op vloerverwarming laten leggen

Wil je ook een laminaatvloer op vloerverwarming? Dan kun je rekenen op een vakkundige installatie door Certo. Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in het leggen van vloeren.

We verzorgen het hele traject, van het verwijderen van de oude vloer tot het vakkundig installeren van de vloerverwarming en de nieuwe vloer. Meer weten? Neem contact met ons op!

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat laminaat op vloerverwarming leggen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken