9 Vloerverwarming Soorten | Welke Past Bij Jou?

Vloerverwarming betekent lekker warme voeten en een woonkamer die overal een aangename temperatuur heeft. Het is bovendien een efficiënte manier van verwarmen die tegenwoordig vaak wordt toegepast.

Er zijn verschillende vloerverwarming soorten met allemaal hun eigen toepassing of geschiktheid voor bepaalde type vloeren.

Wil jij weten welk type vloerverwarming in jouw huis past? Lees dan verder in deze gids waar we de verschillende soorten vloerverwarming verder toelichten.

Waarom is vloerverwarming interessant?

Met vloerverwarming loop je altijd op een aangenaam warme vloer. Vloerverwarming verbruikt bovendien zo’n 20% minder energie dan radiatoren. Er zijn nog meer voordelen, namelijk:

 • De kamertemperatuur kan tot 1 tot 2°C lager worden ingesteld
 • Vloerverwarming zorgt voor een gezond binnenklimaat (geen stofcirculatie)
 • Er zijn geen radiatoren nodig

Vloerverwarming werkt met stralingswarmte, dat rechtstreeks op je lichaam komt. Dat voelt lekker warm aan en bovendien is de temperatuur in de verwarmde kamer vrijwel overal gelijk.

Welke vloerverwarming soorten zijn er?

Er zijn verschillende vloerverwarming soorten en verschillende manieren om ze te leggen. De twee hoofdgroepen zijn watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming.

Hieronder lees je welke soorten vloerverwarming er zijn en hoe ze geïnstalleerd kunnen worden op bestaande en nieuwe vloeren.

Droogbouw

Droogbouw wordt gebruikt als de vloerverwarming op een bestaande vloer wordt gelegd. Tussen de dekvloer en de vloerverwarming wordt dan eerst een laag isolatie gelegd. Zo verdwijnt er minder warmte naar de grond of kruipruimte en warmt je huis sneller op.

Droogbouw kan met elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

Natbouw

Natbouw wordt meestal gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Eerst wordt de vloerverwarming gelegd en daarna wordt er een dekvloer over de vloerverwarming gegoten.

Bij natbouw wordt bijna altijd gekozen voor een vloerverwarmingssysteem met warm water.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een van de vloerverwarming soorten die werkt met behulp van matten, maar kan ook voorkomen in de vorm van folie of kabels. De vloer wordt verwarmd door middel van elektriciteit via een mat, folie of kabels.

Je hebt geen cv-ketel nodig voor dit systeem en het is dunner dan een watergedragen systeem. Het kan bijvoorbeeld goed onder een tegelvloer in de badkamer gelegd worden.

Vloerverwarming soorten: Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming mat

Noppenplaat met isolatie

Een noppenplaat is een plaat met voorgevormde noppen waar de buizen in worden gedrukt. Het is één van de meest eenvoudige soorten vloerverwarming om te leggen.

Draadstaalmatten

Vloerverwarming op draadstaalmatten wordt in ons land veel gebruikt. Bij dit systeem breng je eerst isolatiemateriaal aan. Daar bovenop leg je de staalmatten. De verwarmingsbuizen maak je dan met speciale clips aan de mat vast.

Isolatiemat

Deze vloerverwarming maak je vast op een speciale isolatiemat. Met een speciaal tacker apparaat maak je de verwarmingsbuizen met een kunststof nietje vast aan de mat.

Watergedragen vloerverwarming

Een watergedragen vloerverwarming verwarmt de vloer en ruimte door middel van buizen waar warm water doorheen stroomt. Het water wordt verwarmd door de cv-ketel of warmtepomp.

De buizen kunnen op verschillende manieren gelegd worden, bijvoorbeeld met noppenplaten, tackerplaten, krimpnetten of in een gefreesde dekvloer.

Vloerverwarming soorten: Watergedragen vloerverwarming
Buizen voor watergedragen vloerverwarming

Kunststof rails

Bij dit systeem werk je met dunne (raster)folie. Daarna maak je met speciale clips een kunststof rails vast aan de onderliggende isolatieplaat. De verwarmingsbuis kun je nu tussen de rails leggen.

Infrarood

Infrarood is ook een van de vloerverwarming soorten die werkt met een zeer dunne folie die infraroodstraling opwekt. Deze straling verwarmt de vloer en de vloer verwarmt de kamer.

Wat kost vloerverwarming per m2?

De kosten voor vloerverwarming zijn afhankelijk van de soort. Elektrische en watergedragen vloerverwarming komen het meest voor. Hieronder vind je een overzicht van de kosten per m2 voor deze twee vloerverwarming soorten.

De gemiddelde kosten voor het laten aanleggen van elektrische vloerverwarming:

Vermogen (Watt) Gem. kosten Afstand (12 cm) Afstand (18 cm)
320 €195 2 m² 3 m²
520 €215 4 m² 6 m²
730 €220 5 m² 7,5 m²
930 €250 6 m² 9 m²
1080 €270 8 m² 12 m²
1760 €290 13 m² 19 m²
2070 €350 16 m² 24 m²
2350 €405 20 m² 30 m²

De gemiddelde kosten voor het laten leggen van watergedragen vloerverwarming:

Hoofdverwarming(10 cm) Hoofdverwarming(15 cm) Bijverwarming(20 cm)€ Prijs (€)
tot 10 m2 tot 15 m2 tot 20 m2 800
tot 20 m2 tot 30 m2 tot 40 m2 890
tot 30 m2 tot 45 m2 tot 60 m2 1.000
tot 40 m2 tot 75 m2 tot 80 m2 1.100
tot 50 m2 tot 90 m2 tot 100 m2 1.250

Elektrische vs. watergedragen vloerverwarming

De meest voorkomende vloerverwarming soorten zijn elektrische en watergedragen vloerverwarming. Dit zijn de verschillen:

 • Bij een elektrische verwarming wordt de energie opgewekt door elektriciteit.
 • Bij watergedragen vloerverwarming komt de warmte voort uit warm water dat vanuit de cv-ketel door de buizen stroomt.

Een vloerverwarming met een gasgestookte cv-ketel is op dit moment goedkoper, omdat gas relatief goedkoop is voor de hoeveelheid energie die het levert.

Factoren die invloed hebben op de prijs

Naast de energieprijs zijn er nog andere factoren die invloed hebben op de prijs van de verschillende soorten vloerverwarming, namelijk:

 • Merk vloerverwarming
 • Soort vloer
 • Zelf leggen of laten leggen
 • Vloerverwarming soorten
 • Kwaliteit van de ondervloer

Bijkomende kosten

Bij de aanleg van vloerverwarming zijn er soms bijkomende kosten, zoals:

 • Radiator verwijderen (€40 per radiator)
 • Pompschakelaar (€100)
 • Aansluiten op stadsverwarming (€70)
 • Bypass ventiel

Hoofdverwarming en bijverwarming

Je kunt vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming of bijverwarming. Kies je voor hoofdverwarming, dan heb je geen radiatoren meer nodig. Je huis moet dan wel goed geïsoleerd zijn.

Bij vloerverwarming als hoofdverwarming liggen de verwarmingsbuizen dichter bij elkaar dan met bijverwarming. De afstand tussen de buizen is 10 cm. Door de buizen dichter op elkaar te plaatsen is het mogelijk om voldoende warmte per m2 af te geven.

Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming, dan combineer je de vloerverwarming met radiatoren. Soms blijven alle radiatoren hangen, maar soms kunnen er een aantal radiatoren worden weggehaald. Vloerverwarming als bijverwarming zie je vaak in ruimtes die niet altijd verwarmd hoeven te worden, zoals een badkamer, toilet of gang.

De meest efficiënte hoofdverwarming

Voor hoofdverwarming is een watergedragen systeem het meest efficiënt van alle vloerverwarming soorten. Er moet immers een grote ruimte worden verwarmd en dat is vooralsnog goedkoper met gas.

De keuze van de vloer is ook belangrijk, omdat deze de warmte goed moet doorlaten. Ga je voor vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming? Laat je adviseren door Certo en profiteer optimaal van je nieuwe vloerverwarming.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je vloerverwarming aanleggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken