Elektrische Vloerverwarming Onder PVC Vloer Leggen

Vaak wordt gedacht dat een PVC vloer en vloerverwarming niet samen gaan. Dat klopt echter niet. Er zijn namelijk verschillende soorten vloerverwarming die onder een PVC vloer geïnstalleerd kunnen worden. PVC laat de warmte goed door, voelt comfortabel aan, is onderhoudsarm en slijtvast. Lees hier wat er allemaal mogelijk is met elektrische vloerverwarming onder PVC vloeren.

Kan PVC op vloerverwarming?

Het is mogelijk om elektrische vloerverwarming onder een PVC vloer te installeren. Meestal wordt er gewerkt met elektrische verwarmingsfolie. Dit is een dunne folie die de warmte snel afgeeft aan de PVC vloer.

PVC geleidt de warmte goed en is daarom heel geschikt voor vloerverwarming.

PVC vloer en vloerverwarming

Onder PVC vloeren kunnen diverse soorten vloerverwarming geïnstalleerd worden. De meest gebruikte soorten zijn verwarmingsfolie, infrarood vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming met leidingen in de vloer. Beide systemen kunnen gecombineerd worden met het leggen van een PVC vloer. Vloerverwarming onder PVC heeft verschillende voor- en nadelen.

Voordelen

 • De ruimte wordt snel verwarmd;
 • Het rendement is optimaal als je de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt;
 • Geen radiatoren meer nodig;
 • Je bespaart energie, wat versterkt wordt door de goede geleiding van PVC;
 • Instelbare verwarming;
 • Het huis wordt minder snel stoffig.

Nadelen

 • Vloerverwarming aanleggen is duurder dan radiatoren;
 • Een watergedragen vloerverwarming kost tijd om te installeren;
 • De vloer kan te hoog worden;
 • Soms moeilijk achteraf te installeren in bestaande woningen.

Elektrische vloerverwarming onder PVC vloer

Met een elektrische verwarming onder een PVC vloer krijg je een comfortabele, zachte en warme vloer. Elektrische verwarming kan prima onder een PVC vloer gelegd worden.

Het is een dunne verwarmingsfolie die op een isolerende laag gelegd wordt. Omdat de folie dun is, blijft de totale vloer mooi dun als de PVC er overheen wordt gelegd. 

Klik PVC en plak PVC met elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming kan onder klik PVC en onder plak PVC worden gelegd. Bij de klik PVC wordt de folie rechtstreeks onder de vloer gelegd. Plak PVC is dunner. Daarom is het nodig om er een extra laag tussen te leggen. Daardoor plakt de vloer goed vast op de ondergrond en wordt oververhitting voorkomen. 

Welke vloerverwarming is geschikt voor PVC?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een PVC vloer zeer geschikt voor verschillende typen vloerverwarming. Zo kun je onder een PVC vloer de volgende soorten vloerverwarming gebruiken:

 • Verwarmingsfolie;
 • Infrarood vloerverwarming
 • watergedragen vloerverwarming met leidingen in de vloer.

Verwarmingsfolie is een dunne folie met warmtedraden. Deze kan perfect onder klik PVC en plak PVC worden gelegd. Het geeft de warmte goed af aan de vloer, die het daarna afgeeft aan de ruimte. Omdat deze verwarmingsfolie erg dun is, blijft de uiteindelijke vloer ook dunner en dat is een groot voordeel.

Infrarood vloerverwarming en PVC 

Een andere soort vloerverwarming die goed combineert met PVC, is infrarood vloerverwarming. Infrarood vloerverwarming is een zeer dunne folie van 0,3 mm dik, die infraroodstraling kan opwekken met koolstofelementen. Het voordeel van deze vloerverwarming is dat de hele ruimte verwarmd kan worden met een relatief lage vloertemperatuur.

Watergedragen vloerverwarming en PVC

Bij watergedragen vloerverwarming liggen er leidingen met warm water ingefreesd in de dekvloer. Bij nieuwbouw liggen de leidingen op draadstaalmatten. Verwerking tussen kunststof noppenprofielen is ook mogelijk. 

Aanvoer temperatuur

Omdat er warmteverlies optreedt naar de ondervloer en naar de PVC vloer, moet de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming altijd hoger zijn dan de ideale temperatuur van de vloer. Om de vloer een temperatuur van 30 graden te geven, wordt de aanvoertemperatuur daarom vaak ingesteld op 45 graden.

Installatie onder klik PVC

Installatie van een vloerverwarming onder klik PVC is vrij makkelijk. Als je het zelf doet, volg dan de volgende stappen:

 • Verwijder de oude vloer en egaliseer de vloer voor PVC;
 • Frees bij een bestaande ondervloer sleuven van 20 mm in de vloer(dit is niet nodig als je gebruik maakt van matten);
 • Maak 2 sleuven in de muur waar de thermostaat komt: 1 voor de voeler en 1 voor de aansluitdraden;
 • Breng een isolerende laag aan op de ondervloer;
 • Leg de vloerverwarmingsmatten op de grond en plak ze eventueel vast met aluminium tape;
 • Sluit de thermostaat aan;
 • Leg daarna de klik PVC vloer over de verwarmingsmatten heen.

Na afloop van het leggen moet je de vloerverwarming langzaam opstarten volgens de gebruiksaanwijzing. 

Installatie onder plak pvc

De installatie van vloerverwarming onder plak PVC is bijna hetzelfde als wanneer je het installeert onder klik PVC. Bij plak PVC installeer je echter een extra laag. De stappen zijn als volgt:

 • Verwijder de oude vloer en egaliseer de vloer;
 • Frees bij een bestaande ondervloer sleuven van 20 mm in de vloer(dit is niet nodig als je gebruik maakt van matten);
 • Maak 2 sleuven in de muur waar de thermostaat komt: 1 voor de voeler en 1 voor de aansluitdraden;
 • Breng een isolerende laag aan op de ondervloer;
 • Leg de vloerverwarmingsmatten op de grond en plak ze eventueel vast met aluminium tape;
 • Sluit de thermostaat aan;
 • Breng tussen de plak pvc vloer en de verwarmingsfolie een tussenlaag aan;
 • Leg daarna de plak PVC vloer over de verwarmingsmatten heen.

Start na de installatie de vloerverwarming langzaam op volgens de handleiding.

PVC vloer bolt op

De PVC vloer bolt op. Wat nu? Er kunnen diverse redenen voor zijn.

Als klik PVC te strak gelegd wordt, kan er later spanning op de kopse kanten ontstaan. Daardoor kan de PVC vloer bol gaan staan. Dit is op te lossen door bij het leggen om de zoveel meter een tussenruimte te maken waardoor de vloer ruimte heeft om uit te zetten. 

Er is nog een andere reden waarom PVC bol kan gaan staan. Een PVC vloer zet altijd wat uit als deze verwarmd wordt en krimpt weer bij afkoeling. Dit gebeurt met name bij plak PVC op vloerverwarming.

Het is belangrijk dat de juiste lijm voor een PVC vloer wordt gebruikt. Goede lijm blijft altijd iets elastisch, waardoor de vloer niet krom trekt als deze wordt verwarmd. Bij niet-elastische lijm loop je het risico dat je de hele vloer moet verwijderen en opnieuw moet leggen.

Tenslotte

Het is heel goed mogelijk om elektrische vloerverwarming onder PVC te leggen. PVC geleidt de warmte goed en heeft een zacht en comfortabel loopoppervlak. Het vormt dus een prima combinatie met vloerverwarming.

Let op: wij leveren en installeren zelf geen elektrische vloerverwarming. Wij werken enkel met watergedragen vloerverwarming, omdat dit een effectiever is en in veel nieuwbouw interessanter is i.c.m. een warmtepomp. Lees hier meer over vloerverwarming met een warmtepomp.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend

Laat je PVC vloer leggen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken