#8 Tips voor PVC vloer onderhoud

Een PVC vloer is een mooie kunststof vloer die erg populair is. De vloer kan naadloos gelegd worden, dempt geluid en is vooral erg praktisch. Het is dus logisch dat je het uiterlijk van deze vloer zo lang mogelijk goed wilt houden. Op die manier gaat je vloer langer mee en heb je er lang plezier van.

De praktische PVC vloer

PVC vloeren staan erom bekend dat ze makkelijk in het onderhoud zijn. Het is voor veel mensen een belangrijke reden om voor dit type vloer te kiezen. Met name als je huisdieren houdt, kleine kinderen hebt of voor je bedrijf een onderhoudsarme vloer zoekt, is PVC zeker het overwegen waard.

PVC vloer onderhoud is makkelijk… Of toch niet?

Bij de aanschaf van een PVC vloer wordt van tevoren niet altijd goed nagedacht over het onderhoud van de vloer. Een PVC vloer is vrij makkelijk schoon te maken, maar om de vloer echt mooi te houden zijn er een paar specifieke dingen waarop je moet letten. We geven je hier 8 tips voor het juiste onderhoud van een PVC vloer.

PVC vloer onderhoud leggen

Hoe doe ik goed pvc vloer onderhoud?

Als je eigenaar bent van een nieuwe PVC vloer dan vraag je je misschien af hoe je deze vloer moet onderhouden. Je hebt waarschijnlijk voor PVC gekozen omdat het o.a. slijtvast is en makkelijk in het onderhoud. Voor een groot deel klopt dat, omdat een PVC vloer in de vloerenfabriek wordt voorzien van een sterke PU beschermlaag.

Deze laag beschermt je vloer tegen krassen, vuil en verkleuringen. Wil je lang kunnen genieten van je vloer, dan is het ook nodig om je vloer regelmatig schoon te maken en jaarlijks aanvullend onderhoud te laten doen. We geven hier 8 praktische tips waarmee je een PVC vloer in topconditie kunt houden.

#1 Maak je PVC vloer regelmatig schoon

Hoe kun je het beste een PVC vloer reinigen? Dat is heel eenvoudig. Dagelijks de PVC vloer stofzuigen met een zachte borstel verwijdert vuil en stof, zodat er minder snel krasjes in de vloer komen. Daarnaast kun je de PVC vloer dweilen met een mop met water, schoonmaakazijn of een speciaal schoonmaakmiddel voor PVC vloeren.

#2 Installeer een schoonloop- of droogloopmat

Een goede droogloopmat houdt veel vuil vast en helpt om krassen in een PVC vloer te voorkomen. Dit is met name belangrijk in ruimtes met PVC vloeren waar veel op gelopen wordt, zoals hallen en entrees. Door de matten blijft de vloer schoner en voorkom je dat er krassen in de vloer komen.

#3 Laat je PVC vloer glanzen

Wil je je PVC vloer mooi laten glanzen? Gebruik dan in ieder geval geen zeep om de vloer te reinigen.Van zeep wordt je vloer erg glad en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Dweil je vloer altijd met water om deze te reinigen. Is je vloer heel vies omdat er bijvoorbeeld limonade op gemorst is? Gebruik dan water met schoonmaakazijn om de vloer weer perfect schoon te krijgen.

#4 Breng een extra PU beschermlaag aan

Als je pas een PVC vloer hebt laten leggen, dan is de beschermlaag nog goed. Wordt de vloer intensief gebruikt en wordt er vaak overheen gelopen, dan zal deze beschermlaag langzaam slijten. Dit kan vlekken en krassen in de vloer veroorzaken. Met een extra beschermlaag kun je krassen op de PVC vloer grotendeels verwijderen.

Wij adviseren om minstens één keer per jaar een nieuwe PU beschermlaag op de vloer aan te brengen. Je kunt dit zelf doen met PVC polish of Certo inschakelen.Na het aanbrengen van de nieuwe laag zijn krasjes minder zichtbaar en hecht vuil zich minder makkelijk aan de vloer.

#5 Verwijder een PVC verkleuring

Hoewel moderne PVC vloeren over het algemeen redelijk bestand zijn tegen zonlicht, kunnen oudere PVC vloeren soms door de zon verkleuren. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus zorg dat je een goede zonwering ophangt. Hoe minder de zon op je vloer schijnt, hoe mooier de kleur zal blijven.

Is je vloer al verkleurd? Dan kun je daar helaas niet zo veel meer aan doen. Bestaat je vloer uit PVC stroken, dan kun je de verkleurde stroken vervangen door nieuwe. Heb je kamerbreed PVC, dan zul je de hele PVC vloer moeten verwijderen.

#6 Gebruik een speciale PVC reiniger

Om je vloer lang mooi te houden, kun je gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel voor PVC vloeren. Deze kant-en-klare PVC schoonmaakmiddelen geven je vloer een frissere geur dan azijn. Let altijd goed op de dosering, want overdosering geeft vlekken op je vloer die er moeilijk weer uit gaan.

Als je de vloer net een nieuwe PU beschermlaag hebt gegeven, dan zorgt de speciale reiniger dat deze laag zo lang mogelijk goed blijft. Gebruik altijd lauw water. Heet water is namelijk slecht voor de lijm van je PVC vloer

#7 Bescherm de poten van je meubels

Meubelen blijven vaak lang op dezelfde plaats staan. Om krasjes en deukjes in je PVC vloer te voorkomen is het belangrijk om onder de poten van je meubels wat plakvilt aan te brengen.Controleer het vilt regelmatig want na verloop van tijd slijt het vilt af.

Wil je niet steeds het vilt vervangen? Dan kun je bijvoorbeeld speciale kunststof doppen onder de poten van je stoelen en banken doen. Deze blijven vaak beter zitten dan vilt en beschermen de vloer goed tegen krassen.

#8 Vraag je gasten om hun schoenen uit te trekken

Deze tip is vooral bedoeld voor iedereen die geen schoonloopmat bij de deur heeft liggen. Het voelt misschien niet zo gastvrij om je visite te vragen om hun schoenen uit te trekken. Aan de andere kant voorkom je zo wel dat zand en kleine steentjes je vloer beschadigen. Krassen kun je namelijk niet zo makkelijk verwijderen, dus voorkomen is beter.

We hopen je met deze 8 tips goed geïnformeerd te hebben over het onderhoud van je PVC vloer. Mocht je nog vragen hebben, of meer informatie over PVC vloeren willen hebben, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen.

 

Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Personeel
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend

Laat je PVC vloer onderhouden door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken