PVC Vloer Verwijderen – Hoe doe je dat?

PVC vloeren kom je op veel plaatsen tegen: in woningen of als projectvloer. Bij de keuze voor een duurzame PVC vloer, en dan met name een gelijmde vloer, wordt er vaak nauwelijks nagedacht over de verwijdering van de vloer. De vloer is tenslotte net nieuw. Toch is elke PVC vloer vroeg of laat een keer aan vervanging toe. Daarom is het goed om stil te staan bij de wijze waarop je PVC vloeren verwijdert.

Je vraagt je misschien af of het mogelijk is om zelf een PVC vloer te verwijderen. In sommige gevallen is dat mogelijk, maar soms ook niet. Het is bovendien niet altijd aan te raden om de vloer zelf te verwijderen.

Er zijn situaties waarbij het beter is om een vloerenspecialist (zoals een projectstoffeerder) in te schakelen, zodat schade aan de vloer wordt voorkomen. Wanneer je dat wel of niet hoeft te doen, lichten we hier toe.

Zelf PVC vloer verwijderen of laten doen?

Een PVC vloer verwijderen kan eenvoudig of lastig zijn. Het hangt een beetje af van de manier waarop de vloer is gelegd. Zo ligt een click PVC vloer los op de ondervloer. De PVC vloer eruit halen kun je dan makkelijk zelf doen.

Een stroken PVC vloer wordt bij het leggen vaak verlijmd met de ondergrond. Dat betekent dat de vloer vast zit aan de ondervloer en moeilijker te verwijderen is. Je kunt het dan beter laten doen door een specialist.

Hoe verwijder je een PVC vloer?

Of je zelf een PVC vloer kunt verwijderen, is afhankelijk van de manier waarop de vloer oorspronkelijk is gelegd. PVC kan gelegd worden als stroken, tegels of als click PVC.

Click PVC vloer

Een click PVC vloer verwijderen is vaak het makkelijkst, omdat deze vloer niet aan de ondervloer zit vastgelijmd. Je verwijdert de click PVC vloer als volgt:

 1. Regel de afvoer van de vloer: huur een afvalcontainer, regel een aanhanger etc.
 2. Haal alle meubels uit de kamer.
 3. Zorg dat de vloer in de aanlooproute niet beschadigt en dek deze vloer af met beschermende vloerplaten of karton.
 4. Verwijder eerst alle plinten en afwerkstrips.
 5. Begin in een hoek van de kamer en trek één van de vloerdelen omhoog.
 6. Nadat je één plank hebt losgeklikt, kun je daarna makkelijk de rest van de vloer verwijderen.

Gelijmde PVC vloer

Het verwijderen van een gelijmde PVC is lastig omdat de vloer goed vastgelijmd zit aan de ondervloer. Vaak is daarbij stevige lijm gebruikt, en valt het niet mee om dit zelf te verwijderen. Er beschadigt al snel iets aan de vloer. Zeker als er vloerverwarming onder zit, moet je goed oppassen.

Wil je het toch proberen? Volg dan de volgende stappen:

 1. Zorg voor een afvalcontainer of andere manier om de vloerdelen te verwijderen.
 2. Haal alle meubels uit de kamer.
 3. Zorg dat de vloer in de aanlooproute niet beschadigt en dek deze vloer af met beschermende vloerplaten of karton.
 4. Gebruik een professionele tapijtstripper om de vloer te verwijderen.
 5. Verwijder de achtergebleven lijmresten van de ondervloer met een professionele schuurmachine.
 6. Egaliseer de ondervloer zodat er weer een nieuwe vloer op gelegd kan worden.

Om een gelijmde PVC vloer te verwijderen heb je zware machines nodig die je niet overal kunt huren. Certo heeft de juiste apparatuur en kan een gelijmde PVC vloer op professionele wijze verwijderen.

PVC vloer met vloerverwarming eruit halen

Als er vloerverwarming onder de gelijmde PVC vloer geplaatst is, dan wordt het verwijderen van de vloer extra lastig. De kans is namelijk groot dat de vloerverwarming beschadigt als je de vloer weghaalt.

Het is verstandig om de vloer te laten verwijderen door een specialist die met een professionele stripmachine voorzichtig de vloer verwijdert. Zeker bij projectvloeren bespaart dit veel tijd.

PVC vloeren Eindhoven bij Corina Lingerie
Een nieuwe PVC vloer in een winkel in Eindhoven, gelegd door Certo.

De ondervloer

Onder een click PVC vloer ligt vaak een ondervloer. Click PVC zit niet vast aan de ondervloer. De ondervloer beschadigt dus nauwelijks als je het click PVC verwijdert.

Bestaat de vloer uit gelijmd PVC? Dan kun je wel of geen ondervloer hebben. PVC wordt meestal direct op vloerverwarming gelijmd of op de bestaande ondervloer. Als de vloer eruit gehaald wordt, dan beschadigt de ondervloer of de vloerverwarming heel makkelijk. Laat het dus liever over aan een professional.

Ondervloer voorbereiden

Na verwijdering van een gelijmde PVC vloer blijven er vaak lijmresten achter op de ondervloer. Met een professionele schuurmachine kunnen de lijmresten verwijderd worden en daarna moet de vloer egaal gemaakt worden.

Hoe egaal de vloer moet zijn, is afhankelijk van het type vloer wat erop komt. Na het schuren en egaliseren kun je een nieuwe vloer laten leggen

Kosten PVC vloer laten verwijderen

Bij het verwijderen van een PVC vloer krijg je te maken met diverse kosten. De kosten voor het professioneel laten verwijderen van een gelijmde PVC vloer zijn als volgt:

Beschrijving Prijs
Verwijderen PVC vloer €10-€15 / m2
Afvoer gesloopte vloer (4 m3) €150
Meerprijs volledig verwijderen lijmresten € 240 – € 500
Egaliseren ondervloer €5 -€10 /m2

Op welke kosten je precies moet rekenen, hangt af van de situatie. Soms is egalisatie van de ondervloer niet nodig. Bijvoorbeeld omdat er een spc vloer wordt gelegd. Hetzelfde geldt voor de lijmresten. Het zal een beetje afhangen van wat er nodig is om de nieuwe vloer weer netjes te kunnen leggen.

PVC vloer laten verwijderen door Certo

Heb je een PVC vloer en wil je deze laten verwijderen? Dan kun je rekenen op Certo. Verlijmde PVC vloeren zijn vaak lastig te verwijderen omdat de ondergrond makkelijk kan beschadigen. Wij beschikken over de juiste professionele machines om de PVC vloer te verwijderen. Zo blijft je ondervloer in goede staat en voorkom je beschadiging van je vloerverwarming. 

We bekijken samen met jou of er na het weghalen van de vloer nog andere bewerkingen nodig zijn, zoals het verwijderen van lijmresten of het egaliseren van de ondervloer. Door onze vakkennis weten we precies wat er nodig is om straks weer een mooie nieuwe vloer te kunnen leggen. Dat kunnen wij trouwens ook voor je doen, dus neem gerust contact met ons op.

 

Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Personeel

Laat jouw vloer verwijderen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken