Kantoorvloeren: praktisch, veilig en duurzaam

Kantoorvloeren hebben veel invloed op de werksfeer en het werkklimaat op kantoor. De vloer moet bestand zijn tegen intensief gebruik, mooi zijn en makkelijk te onderhouden. Een goede kantoorvloer dempt het loopgeluid en zorgt zo voor een betere werkomgeving. Er worden dus nogal wat eisen aan een kantoorvloer gesteld.

Dat maakt de keuze van de juiste vloer niet eenvoudig. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, van de juiste ondervloer tot de brandveiligheid. Een goed advies is daarom onmisbaar om tot de juiste keuze van een bedrijfsvloer te komen.

Waarom is een goede kantoorvloer belangrijk?

Zoek je een nieuwe kantoorvloer voor je thuiskantoor of voor een compleet kantoorpand? Een projectstoffeerder kan je helpen. Door een specialist in te schakelen weet je dat de vloer past bij jouw situatie.

Als de werkruimte licht en fris oogt werkt dat voor iedereen prettiger. Een kantoorvloer heeft namelijk een grote invloed op de sfeer en uitstraling van een kantoor. Het is ook belangrijk dat de vloer voldoet aan de wettelijke voorschriften die gelden voor kantoren.

Kantoorvloeren
Een kantoorvloer kan in allerlei typen worden geleverd en geïnstalleerd. Iedere vloer heeft unieke eigenschappen en past beter in bepaalde situaties.

Waar moet je op letten als je bedrijfsruimte vloeren kiest?

Bij de keuze van een vloer voor een bedrijfsruimte spelen heel veel factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kleur en uitstraling van de vloer;
  • veiligheidseisen: antislip, brandvertragend, naadloos, vloeistofdicht, geluiddempend;
  • slijtvastheid van de vloer;
  • onderhoud;
  • geschiktheid voor vloerverwarming.

Soms is een vloer een compromis van deze eisen. Zo is de kleur van de vloer heel bepalend voor de sfeer en uitstraling van een kantoor. Lichte kantoor vloeren maken de ruimte groter, maar zijn ook gevoelig voor vlekken. Een lichte vloer met een harde slijtvaste toplaag kan dan een geschikte vloer zijn.

Geluiddemping

In kantoorruimtes wordt vaak veel gepraat en gelopen. De juiste vloer is slijtvast en dempt het contactgeluid. Teveel lawaai op de werkplek maakt medewerkers minder productief en kan het ziekteverzuim verhogen.

Geluiddemping en slijtvastheid zijn hele belangrijke eigenschappen van een vloer in een kantoor.

Slijtvastheid

De slijtvastheid van een vloer is belangrijk voor de levensduur van de vloer. Bureaustoelen rollen over de vloer en er wordt veel gelopen. Dit zorgt allemaal voor slijtage aan de vloer. Een kantoorvloer moet dus slijtvast zijn.

Brandvertragend

Bij brand is het belangrijk dat het lang duurt voordat de vloer vlam vat. Zo heeft het personeel meer tijd om het pand te kunnen verlaten.

Vloerbedekking kan brandvertragend of zelfs brandwerend zijn. Gietvloeren (A-klasse) zijn het veiligst. Deze vloeren branden niet.

Vloerverwarming

Heeft jouw kantoor vloerverwarming? Dan zijn niet alle vloeren geschikt. PVC vloeren, linoleum vloeren en gietvloeren geven het hoogste rendement. Ze worden daarom ook het vaakst gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

Antislip

Uitglijden op een kantoorvloer is geen pretje. Kies daarom voor een stroeve vloerbedekking zoals tapijt tegels. Over gladde PVC vloeren of gietvloeren kunnen coatings aangebracht worden. Deze maken de vloer stroever, met minder kans op glijpartijen.

Onze vloeren voldoen aan de hoogste eisen voor kantoorpanden. Benieuwd naar welke vloer geschikt is voor jou? Neem dan contact op om gratis advies te ontvangen.

Verschillende kantoorvloeren

Er zijn diverse vloeren die geschikt zijn voor een kantoor. Bij de keuze van een passende vloer speelt het budget natuurlijk een grote rol. Het is ook belangrijk hoe de vloer eruit ziet en of deze makkelijk schoon te maken is. De vloer moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid, geluiddemping, hygiëne en gladheid.

We zetten hier de populairste kantoorvloeren voor je op een rij.

Tapijt(tegel)vloer

Tapijt is een betaalbare vloerbedekking die vaak voor kantoren wordt gekozen. Deze kantoorvloer houdt de warmte goed vast, dempt geluid is en gemakkelijk schoon te maken. De vloer biedt bovendien voldoende grip, is in veel kleuren leverbaar en heeft een gezellige uitstraling.

Zachte vloeren
Een zachte tapijtvloer als kantoorvloer, gelegd door Certo.

Gietvloer

Jonge, dynamische bedrijven kiezen vaak voor een gietvloer. Deze vloer oogt modern en is leverbaar met een industriële look.

De vloer is verkrijgbaar met een coating en geschikt voor vloerverwarming. Vocht en slijtage kunnen de vloer wel glad maken. Een gietvloer is duurder dan de alternatieven.

Houten vloer

Bij een sfeervol kantoor hoort een houten vloer. Een houten vloer heeft wel wat meer onderhoud nodig, zoals schuren, oliën en lakken. Houten vloeren zijn er in diverse kleuren en worden vaak als planken gelegd, of in een visgraatpatroon. Deze vloeren dempen weinig geluid en zijn minder geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt.

PVC vloer

PVC vloeren zijn hygiënisch, duurzaam, makkelijk schoon te houden en geluiddempend. Perfect dus voor op kantoor. PVC vloeren zijn trendy en verkrijgbaar in vele kleuren en dessins. Denk aan zandsteen, houtdessins in allerlei tinten, graniet of aluminium tranenplaat.

PVC Vloer projectvloeren op een school in Nederland
PVC vloeren zijn populair. Ze worden vaak toegepast in woningen, kantoren of scholen, zoals hier in Dordrecht.

Linoleum vloer

Linoleum is een duurzaam natuurproduct met lijnzaadolie als hoofdbestanddeel. Deze vloeren worden vaak gebruikt in bedrijfspanden omdat ze geschikt zijn voor intensief gebruik. Toch zijn deze vloeren maar een paar millimeter dik. Linoleum kan naadloos gelegd worden, is slijtvast, hygiënisch en geschikt voor vloerverwarming.

Linoleum vloer school
Linoleum als kantoorvloer is hygiënisch en praktisch. Het is makkelijk schoon te houden en stoot bacteriën af.

Tabel 1: Prijzen & eigenschappen van populaire kantoorvloeren

Type kantoorvloer Prijs/m2 (excl. leggen) Voordelen Nadelen
Tapijt/Tapijttegels €15 – €40 Goedkoop, geluiddempend, isolerend, makkelijk in onderhoud, veel kleuren/dessins Minder duurzaam dan vaste vloerbedekking, allergieën, vlekgevoelig
Gietvloer €30 – €80 Kan over bestaande vloer gelegd worden, vuil- en waterafstotend, geen scheurvorming Leggen kost 4-5 dagen, krasgevoelig, minder afwerk- mogelijkheden
Houten vloer €30 – €80 Karakteristieke/natuurlijke uitstraling, duurzaam, diverse legpatronen Vraagt meer onderhoud,niet naadloos, niet geluiddempend
PVC vloer €20 – €50 Geluiddempend, duurzaam, naadloos, makkelijk schoonmaken Vlakke ondervloer nodig, redelijk duur, kan soms verkleuren
Linoleum €25 – €55 Hygiënisch, naadloos, geluiddempend, brandvertragend, recyclebaar Niet waterdicht, moet professioneel gelegd worden, perfect vlakke ondervloer nodig

Kantoorvloeren laten leggen door professionals

In een kantoor moet iedere dag gewerkt worden. Het leggen van een nieuwe vloer kan dit proces aardig verstoren. Het moet dus snel en goed gebeuren.

Een professionele vloerenlegger kan de vloer leveren en leggen. Het complete traject wordt verzorgd, van het verplaatsen van de meubels tot de afwerking van de vloer.

Goed advies over de vloerkeuze

Een professioneel bedrijf heeft de mankracht en de kennis om de vloer snel en goed te leggen. Bovendien krijg je vooraf een goed advies over de keuze van de vloer en het onderhoud. Hierbij wordt gekeken naar de ondervloer en de specifieke omstandigheden bij jou op kantoor. Er wordt ook rekening gehouden met je wensen t.a.v geluiddemping, akoestiek en uitstraling van de vloer.

Onderhoud en schoonmaak van kantoorvloeren

Elke kantoorvloer moet regelmatig schoongemaakt worden. Zo blijft de vloer langer mooi en wordt eventuele slijtage op tijd ontdekt. Sommige vloeren vragen om speciale middelen of een speciaal reinigingsproces. Informeer dus altijd vooraf welk onderhoud een vloer nodig heeft en schakel eventueel een professioneel schoonmaakbedrijf in.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de populairste kantoorvloeren?

De populairste kantoorvloeren zijn PVC vloeren, tapijt en tapijttegels, gietvloeren en houten vloeren (parket).

Wat is de goedkoopste kantoorvloer?

De goedkoopste kantoorvloer is een vloer van tapijt.

Wat is de veiligste vloer voor bedrijfsruimtes?

Voor bedrijfsruimtes zoals magazijnen, zijn betonvloeren en coatingvloeren het veiligst. Deze moeten dan wel zijn voorzien van een antisliplaag.

Wat is de meest duurzame kantoorvloer?

De meest duurzame kantoorvloer is een vloer van linoleum. Deze vloer is gemaakt van natuurlijke materialen en volledig recyclebaar. Bovendien kan deze vloer meer dan 20 jaar meegaan.

Wat is een akoestische kantoorvloer?

Een akoestische kantoorvloer is gemaakt van materialen die het contactgeluid met ongeveer 15 dB verminderen. Zo hoor je minder goed dat er over de vloer wordt gelopen, waardoor een rustige werkomgeving ontstaat. Akoestisch vinyl en linoleum zijn voorbeelden van dit type vloer.

CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Professionals

Op zoek naar een nieuwe kantoorvloer?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken