Vloer Egaliseren Voor PVC | Hoe egaliseer je voor PVC?

Je moet je vloer egaliseren als je een PVC vloer wilt laten leggen. Een PVC vloer is gemiddeld 2-3 mm dik. Dat betekent dat je elk korreltje, scheurtje of stofje onder de vloer voelt liggen. Een schone en egale ondervloer vormt daarom de beste basis voor het leggen van plak PVC of kamerbreed PVC. De ondervloer moet bovendien hard genoeg zijn.

Als je een gewone PVC vloer wilt leggen, dan moet de ondervloer altijd geëgaliseerd worden. Hiermee voorkom je dat de vloer beschadigt of loskomt van de ondervloer.

Bij klik PVC is egalisatie niet altijd nodig, behalve wanneer de ondervloer meer dan 2 millimeter ongelijkheid heeft. In dat geval moet je de ondervloer altijd egaliseren.

Kan ik zelf een vloer egaliseren voor PVC?

Je kunt vaak zelf de ondervloer egaliseren voordat je PVC gaat leggen. Zo bespaar je kosten en krijgt je nieuwe vloer een goede basis. Met speciale egalisatieproducten uit onze webshop egaliseer je makkelijk zelf de ondergrond op een professionele manier. Twijfels? Je kunt het ook door Certo laten uitvoeren.

Ondervloeren
Een houten ondervloer kan geëgaliseerd worden voor PVC vloeren.

Ondergrond PVC vloer

PVC vloeren kunnen op allerlei ondergronden worden gelegd. Na verwijdering van de PVC vloer is soms egalisatie nodig. We bespreken hier hoe je verschillende ondergronden voorbereidt op het leggen van een PVC vloer.

PVC vloer op houten ondervloer

Een houten ondervloer moet eerst stabiel worden gemaakt. Zet bewegende vloerdelen vast met extra schroeven en zorg dat er geen uitstekende spijkers zijn. Daarna wordt een toplaag van spaanplaat gelegd die elke 30 cm wordt vastgezet met verzonken schroeven.

De volgende stap is het opvullen van spleten en kieren met cement. Daarna breng je vloerprimer aan en als dat droog is kun je egaliseren met vezelversterkte egalisatiemortel.

PVC over vloerbedekking leggen

Een PVC vloer over vloerbedekking leggen raden wij af. Tapijt of vloerbedekking is niet stabiel genoeg als ondervloer voor PVC. Verwijder dus eerst het tapijt en egaliseer daarna de ondervloer.

PVC vloer leggen op beton

Voor een betonnen of steenachtige ondergrond kun je normale egalisatie-mortel (1-30mm) gebruiken. Bereid de vloer altijd voor met een primer. Dit zorgt voor een betere hechting en zuiging. Als de primer droog is, kun je de egalisatiemortel aanbrengen. Als dat uitgehard is, kun je de lijm voor de PVC vloer aanbrengen. 

PVC vloer met geïntegreerde ondervloer

Kies je voor een PVC vloer met een geïntegreerde ondervloer, dan houdt dat vaak in dat je de basisvloer niet meer hoeft te egaliseren. De geïntegreerde ondervloer zorgt dat kleine oneffenheden uitgevlakt worden. Is de ondervloer erg ruw of ongelijk? Dan is egalisatie wel nodig.

PVC over plavuizen zonder egaliseren

Als je een PVC vloer over plavuizen wilt leggen zonder te egaliseren, houd er dan rekening mee dat je de voegen terug gaat zien na het plaatsen van de PVC vloer.

Wil je dit alsnog doen, zorg dan in ieder geval dat de tegels goed vastzitten in het cement of de lijm. Kijk ook of de vloer mooi egaal ligt.

Wil je achteraf geen voegen terugzien, dan kun je de tegelvloer beter eerst egaliseren.

Kun je PVC over parket leggen?

Ja dat kan. Let wel op dat de oneffenheden in het parket niet groter zijn dan 2 mm en dat kieren tussen de vloerdelen goed dichtgemaakt worden. Ligt de vloer ongelijk dan kun je dit eerst uitvlakken met spaanplaten. 

PVC vloer egaliseren

Als je zelf de ondervloer voor een PVC vloer wilt egaliseren, dan gaat dat als volgt:

 1. Stofzuig de ondergrond en maak deze vetvrij.
 2. Breng een primer aan voor een goede hechting.
 3. Maak de egaline aan met water en zorg dat het mengsel egaal is.
 4. Maak grote gaten en kieren van te voren dicht met cement.
 5. Giet de egaline rustig uit de emmer.
 6. Smeer de egaline voorzichtig uit en laat deze goed uitvloeien.
 7. Laat de egaline drogen.

Houten vloer egaliseren voor PVC

Het egaliseren van een houten vloer voor PVC is nodig omdat een houten vloer wat onstabiel is.

 • Eerst maak je de vloer schoon en daarna verwijder je loszittende houtstukjes en uitstekende spijkers.
 • Losse planken zet je vast en daarna leg je er spaanplaat overheen.
 • Vul kieren en spleten op met cement.
 • Strijk de platen voor met vloerprimer.
 • Als de vloerprimer droog is, kun je egaline aanbrengen.
UNZIN NC 175 LevelPlus Egaline
De UZIN NC 175 LevelPlus is een zelfvloeiende egaline met kunststofvezel-wapening.

Egaline voor PVC vloer

Egaline is een mengsel van kunsthars en cement, wat gebruikt wordt voor egalisatie van ondervloeren. Ga je zelf een PVC vloer egaliseren? Neem dan een kijkje in onze webshop, waar we verschillende professionele egalines aanbieden. Deze egalines zijn geschikt voor diverse ondervloeren en verschillende laagdiktes.

Voor egalisatie van houten vloeren gebruik je bijvoorbeeld de vezelversterkte Uzin 175 LevelPLus om de ondervloer glad te maken.

Wil je een betonvloer egaliseren? Dan kun je kiezen voor Uzin NC170 LevelStar of UZIN NC 111 BiColor met een handige kleurindicator. Naast egalines kun je in onze shop ook terecht voor PVC lijm, onderhoudsproducten, primer en andere producten die je nodig hebt als je zelf een vloer gaat leggen.

Hoeveel egaline heb ik nodig?

Voor dit rekenvoorbeeld maken we gebruik van UZIN NC 110 NEW. Op de verpakking staat dat je 1,5 kg/m² per mm laagdikte nodig hebt. Om bijvoorbeeld 1 m² vloer te egaliseren met een 4 mm dikke laag, heb je nodig: 1m² x 1,7kg x 4 mm, oftewel 6,8 kilo van dit product per m² vloeroppervlak. Voor een ondervloer 35 m² heb je dan nodig: 6,8 kilo x 35 m² en dat is 238 kilo.

Het zelf egaliseren van een ondervloer is bewerkelijk. Je moet goed kijken welke ondervloer je hebt en hoe je deze moet behandelen. Je kunt de egalisatie van de ondervloer ook door Certo laten doen. Wij zorgen dan dat er een goede basis wordt gelegd voor je nieuwe PVC vloer. 

CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring

Wil je meer informatie over het laten egaliseren van een ondervloer voor PVC?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken