Woning Verwarmen via Warmtepomp met Vloerverwarming

Wil je op een duurzame manier en zonder gas je woning of bedrijfspand verwarmen? Dan is de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming op waterbasis een prima keuze.

Vloerverwarming heeft een lagere temperatuur dan een verwarming met een cv-ketel en is daardoor efficiënter. In deze gids lees je wat er allemaal komt kijken bij vloerverwarming met een warmtepomp.

Waarom is een warmtepomp met vloerverwarming interessant?

De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming is een efficiënte en energiebesparende manier om je huis te verwarmen. Naast een laag energieverbruik heeft vloerverwarming ook als voordeel dat het een aangename warmte afgeeft.

Je kunt je huis verwarmen zonder gas, zodat je minder last hebt van stijgende gasprijzen. Combineer je de warmtepomp met zonnepanelen, dan wek je zelf de stroom op die de compressor van de warmtepomp nodig heeft. Op deze manier wordt je huis duurzaam verwarmt.

En is het ‘s zomers warm in huis? Dan kun je de vloer ook koelen met dit systeem.

Hoe werkt de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming?

Vloerverwarming bestaat uit buizen onder de vloer waar warm water van ongeveer 35˚C doorheen stroomt. Het warme water verwarmt de vloer. De vloer verwarmt vervolgens de ruimte. De warmtepomp met vloerverwarming zorgt ervoor dat er warm water door de buizen van de vloerverwarming wordt gepompt.

Vanwege de lagere temperaturen van het water zijn warmtepompen geschikt voor vloerverwarming. Een warmtepomp kan warmte halen uit:

  • De buitenlucht
  • Het water
  • De bodem

Dit zijn doorgaans geen hele warme bronnen, maar de compressor verhoogt de temperatuur die verkregen is uit de bron. Het koude water uit de vloerverwarming stroomt vervolgens langs de warmtewisselaar van de waterpomp, die het water verwarmt tot een temperatuur van ongeveer 35˚C.

Warmtepomp met vloerverwarming
De warmtepomp zorgt ervoor dat er warm water door de buizen in de vloer wordt gepompt.

Wat kost een warmtepomp met vloerverwarming?

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van het soort pomp dat je wil laten installeren. We hebben de prijzen in onderstaande tabel gezet.

Type warmtepomp Gemiddelde prijs
Lucht/water warmtepomp (hybride warmtepomp) €5.000 à €15.000
Grond/water warmtepomp €10.000 à €25.000
Water/water warmtepomp €15.000 à €20.000

De aanleg van vloerverwarming als hoofdverwarming kost gemiddeld €28 per m². Gaan we uit van de goedkoopste lucht/water warmtepomp (€5.000) en een woonkamer van 40 m², dan kost de vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp €6.120.

Mogelijke subsidieregelingen toekomst

Als je de aanschaf van een hybride warmtepomp overweegt, dan kun je subsidie aanvragen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De hoogte van de subsidie is o.a. afhankelijk van het type pomp.

Zoals bij alle subsidies, kunnen er extra voorwaarden gelden. Deze subsidieregeling loopt tot 2030 en de subsidie kan aangevraagd worden bij de RVO.

Alleen watergedragen vloerverwarming

Alleen watergedragen vloerverwarming kun je combineren met een warmtepomp. Een watergedragen vloerverwarming werkt namelijk met een buizensysteem dat gevuld is met warm water.

Voor een warmtepomp met vloerverwarming kun je niet alle soorten warmtepompen gebruiken. Een lucht/lucht warmtepomp is bijvoorbeeld niet geschikt, omdat deze pomp geen water kan verwarmen.

Elektrische vloerverwarming of warmtepomp

Als je zonnepanelen hebt, dan is de verleiding groot om voor elektrische vloerverwarming te kiezen. De energie wordt immers toch wel opgewerkt. Een warmtepomp werkt echter veel efficiënter.

Voor elke geleverde kWh elektriciteit krijg je dankzij de warmtepomp 5 kWh aan warmte terug. Bij elektrische vloerverwarming wordt alleen maar elektriciteit verbruikt. Het rendement van een warmtepomp is daardoor 500% groter en een beter alternatief.

Warmtepomp met vloerverwarming
Buizen van de vloerverwarming op een ondervloer

Aanleggen vloerverwarming

Bij de aanleg van de vloerverwarming worden de buizen gekoppeld aan de warmtepomp, die warm water door de leidingen heen pompt. Een veel gebruikt patroon is het slakkenhuispatroon waarbij de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Wil je het systeem echter ook gebruiken in de zomer om de vloer te koelen, dan is een dicht legpatroon nodig.

De warmtepomp

Er bestaan drie soorten warmtepompen die het meest geschikt zijn voor watergedragen vloerverwarming:

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte-energie uit water, lucht of de bodem. Deze warmte-energie wordt daarna gebruikt om het water in het vloerverwarmingssysteem op te warmen.

Welk type is geschikt?

Als je een warmtepomp met vloerverwarming wil combineren, dan moet de pomp de warmte kunnen afgeven aan het water. Je kunt dus kiezen voor een bodem/water warmtepomp of een lucht/water warmtepomp.

Zoneregeling vloerverwarming met warmtepomp

Met een zoneregeling kunnen ruimtes (zones) in je huis apart verwarmd worden. In elke ruimte wordt de temperatuur gemeten en geregeld door een draadloze thermostaat.

De thermostaat stuurt een draadloos signaal naar de zoneregelaar als er een kamer verwarmd moet worden. De zoneregelaar zorgt er vervolgens voor dat die kamer verwarmd wordt.

Efficiëntie verhogen

Met een goede zoneregeling is het lekker warm waar dat nodig is, terwijl niet gebruikte ruimtes niet verwarmd worden. Je regelt de temperatuur onafhankelijk per ruimte en zo bespaar je energie.

Geschikte ondervloeren

Als je geen betonvloer hebt, of je legt een zwevende vloer zoals laminaat of parket, dan is een ondervloer nodig. Voor vloerverwarming moet de ondervloer perfect glad en vlak zijn. De ondervloer is aan de onderkant goed geïsoleerd, zodat er geen warmte weglekt.

Voorbeelden van geschikte ondervloeren zijn:

  • Aluminium reflectiefolie
  • Firstfloor Isoline Ondervloer
  • Heat Foil ondervloer

Koelen met vloerverwarming

Met een grond/water warmtepomp kun je in de zomer de temperatuur in huis 5-8 graden laten dalen. De kleppen en pompen in het systeem worden zo aangestuurd dat er koele vloeistof uit dieper gelegen aardlagen wordt opgepompt. Dit wordt dan door het watergedragen vloerverwarmingssysteem gestuurd waarna het koeler wordt in huis.

Vloerverwarming laten aanleggen

Benieuwd of een vloerverwarming met warmtepomp iets voor jou is? Certo is gespecialiseerd in het aanleggen van watergedragen vloerverwarming. Laat je vloer met vloerverwarming dus aanleggen door Certo.

Alleen Eigen Personeel
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Ruim 40 Jaar Ervaring

Laat je vloerverwarming aanleggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken