De Complete Vloerverwarming Gids

Vloerverwarming is een energiezuinige manier om je woonkamer of huis te verwarmen. In nieuwbouwwoningen wordt deze manier van verwarmen steeds vaker gekozen als hoofdverwarming. Radiatoren en een cv-ketel werken namelijk minder effectief als verwarmingsinstrumenten.

De overweging voor vloerverwarming in jouw huis is een logische keuze. In deze gids leggen we uit wat daar allemaal bij komt kijken.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt met warmwaterbuizen die in gleuven in de vloer worden gelegd. Vanuit de cv-ketel stroomt er warm water door deze buizen heen dat de vloer opwarmt.

De buizen worden in de vorm van een spiraal of slakkenhuis gelegd met 10cm tot 20cm tussenruimte. Een ruimte kan op deze manier gelijkmatig worden verwarmd. 

Een verdeler zorgt ervoor dat warm water door de buizen heen wordt geleid. Je stelt de gewenste kamertemperatuur in op de thermostaat, die de temperatuur van de verwarming regelt. 

Waar moet je op letten bij vloerverwarming?

Voordat je vloerverwarming neemt zijn er een aantal punten om rekening mee te houden, zoals de vloersoort, capaciteit, opwarmtijd en woninginrichting.

Vloersoort

Sommige vloeren geleiden warmte veel beter dan andere. De vloerafwerking moet een zo laag mogelijk isolerend vermogen hebben om de warmte goed door te kunnen laten. 

Capaciteit

Vloerverwarming moet de juiste capaciteit hebben om niet alleen de vloer, maar ook de rest van de ruimte te kunnen verwarmen. Je kunt proffessionals om advies vragen. 

Opwarmtijd

Het kan even duren voordat de vloerverwarming op temperatuur is. Zet de verwarming dus tijdig aan of maak gebruik van een timer om de ruimte op het juiste moment te verwarmen. 

Woninginrichting

Meubels en vloerkleden kunnen het warmte-effect van de vloerverwarming verminderen. Hou rekening met de keuze van het meubilair en zet liever niet te veel meubilair in de kamer.

Wat kost vloerverwarming?

Gemiddeld kost de aanleg van vloerverwarming in een woning tussen de 750 en 1300 euro, inclusief montage. Deze kosten bestaan voor ruim 50% uit het leggen van de verwarming en het afvoeren van materiaal.

De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters, het type verwarming en of het gaat om hoofd- of bijverwarming. Hieronder staat een overzicht van de prijzen. 

Bijverwarming Uitgebreide bijverwarming Hoofdverwarming Matten Ingefreesd Zonder montage
tot 20 m² tot 15 m² tot 10 m² €775 €750 €375
tot 40 m² tot 30 m² tot 20 m² €950 €850 €455
tot 60 m² tot 45 m² tot 30 m² €1200 €990 €575

Prijzen voor elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt steeds populairder. De prijzen staan in het overzicht hieronder.

Totaal vermogen Prijs excl. montage Prijs incl. montage Opp. bij afstand tussen verwarmingsdraden 12cm Opp. bij afstand tussen verwarmingsdraden 18cm
320 Watt €95 €465 2 m² 3 m²
520 Watt €115 €485 4 m² 6 m²
730 Watt €130 €500 5 m² 7,5 m²
930 Watt €140 €510 6 m² 9 m²
1080 Watt €160 €530 8 m² 12 m²
1760 Watt €190 €560 13 m² 19 m²
2070 Watt €245 €615 16 m² 24 m²
2350 Watt €295 €665 20 m² 30 m²

Kan vloerverwarming radiatoren vervangen?

Ja, je kunt vloerverwarming als hoofdverwarming aan laten leggen, zodat je de radiatoren uit je huis kunt verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om het als bijverwarming te installeren, dan kun je de radiatoren laten staan. Een combinatie van beide in verschillende ruimtes is ook mogelijk. 

Het aanleggen van vloerverwarming als hoofdverwarming kost meer dan het installeren van radiatoren. Vloerverwarming gebruikt echter kouder water en kan een groter oppervlak verwarmen, waardoor het in gebruik voordeliger is.

Is alleen vloerverwarming voldoende?

Het is mogelijk om in je hele huis, op meerdere verdiepingen, vloerverwarming aan te leggen. Bijverwarming is dan niet meer nodig.

Hou er rekening mee dat het aanleggen van vloerverwarming in nieuwbouwwoningen vaak eenvoudiger is dan bij renovaties. De ondervloer van oudere huizen is namelijk niet altijd geschikt.

Laat de verwarming zoveel mogelijk aan staan. Het opwarmen kost veel energie, terwijl het juist energie bespaart als je de temperatuur constant houdt.

Vloerverwarming als bijverwarming
Vloerverwarming als bijverwarming

Welke typen vloerverwarming zijn er?

Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen verkrijgbaar. Ze zijn in te delen in twee hoofdgroepen, namelijk natbouw en droogbouwsystemen. 

 • Natbouw systeem – Systeem waarbij de vloerverwarmingsbuizen in het cement worden gelegd. Geschikt voor nieuwbouwwoningen. 
 • Droogbouw systeem – De verwarmingsbuizen worden op de bestaande ondervloer gelegd in voorgevormde polystyreen of piepschuim matten. Geschikt voor bestaande woningen.
 • Elektrisch – Hieronder vallen matten, elektrische kabels en foliesystemen. Dit systeem is goedkoop en eenvoudig te installeren. Ideaal voor badkamers en toiletten.
 • Ingefreesd – Bij deze vloerverwarming worden er sleuven gemaakt in de cementdekvloer waarin de buizen worden gelegd. De vloer is snel warm en kent weinig warmteverlies.

Watergedragen vs Elektrische Vloerverwarming

Bij de aanleg van vloerverwarming kun je kiezen voor een installatie met warm water of met elektriciteit. Watergedragen verwarming is vaak duurder om aan te leggen, maar verbruikt minder energie. Elektrische verwarming is daarentegen goedkoper om aan te leggen, maar verbruikt meer energie tijdens het verwarmen.

Watergedragen vloerverwarming

Bij watergedragen vloerverwarming gaat er water van maximaal 55°C door de leidingen. Een speciale verdeler stuurt cv-water door de leidingen in de vloer. Zo verspreidt de warmte zich goed door de vloer en daarna door de ruimte. Door de relatief lage vloertemperatuur kan de thermostaat tot wel 2°C lager gezet worden om het toch aangenaam te maken.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming bestaat uit zeer dunne matten waarop de verwarmingsdraden gemonteerd zijn. Deze matten kunnen op de dekvloer gelegd worden, waardoor dit systeem zeer geschikt is voor renovaties en badkamers. Elektrische verwarming wordt vaak gebruikt als bijverwarming. 

Elektrische vloerverwarming mat
Mat met elektrische vloerverwarming

Wat komt er kijken bij een compleet vloerverwarmingssysteem?

Een compleet vloerverwarmingssysteem bestaat uit vier onderdelen die samen zorgen voor een goed werkende vloerverwarming.

1. Verdeelunit

De cv-ketel of warmtepomp levert warm water aan de verdeelunit. Die pompt het warme water met een ingebouwde pomp gelijkmatig door de vloerverwarmingsbuizen en pompt het koude water weer terug naar de cv-ketel.

2. Vloerverwarmingsbuizen

De vloerverwarmingsbuizen liggen op of in de vloer en worden aangesloten op de verdeelunit. De verdeelunit pompt het warme water door de buizen heen.

3. Naregeling

Met het naregelen van de vloerverwarming zorg je ervoor dat de juiste temperatuur in alle ruimtes wordt bereikt. Naregelen kan met een zoneregeling of met één thermostaat.

4. Thermostaat

De thermostaat regelt de temperatuur van de vloerverwarming. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal aan de cv-ketel of aan de aansluiting van de elektrische verwarming. Zij zorgen er vervolgens voor dat er warmer of kouder water door de vloerverwarmingsbuizen wordt gepompt.

Welke vloerbedekking is het beste bij vloerverwarming?

Vloerverwarming kan tegenwoordig met veel vloeren gecombineerd worden. Sommige vloeren zijn beter geschikt omdat ze de warmte zeer goed doorlaten. Beton, gietvloeren en stenen of keramische tegels zijn zeer goed te combineren met vloerverwarming. 

Pvc-vloeren en vloerverwarming gaan ook goed samen. Pvc is relatief dun en heeft een zeer lage warmteweerstand. Een pvc vloer laat de warmte gemakkelijk door en voelt bovendien comfortabel aan.

Vloerverwarming gaat ook goed samen met vinyl vloeren. Vinyl is relatief goedkoop, dun en laat de warmte goed door. Let wel op dat niet ieder type vinyl geschikt is. De vloer kan maximaal een thermische weerstand van 0,15 m² K/W hebben.

Voor- en nadelen

Voordelen van vloerverwarming

 • Aangenamere temperatuur dan met een radiatorverwarming
 • Constante warmte
 • De ruimte wordt regelmatiger en zuiniger verwarmd
 • Lager energieverbruik
 • Altijd een warme vloer, dus lekker warme voeten
 • Minder stof doordat je geen radiatoren meer nodig hebt
 • Weinig tot geen droge lucht
 • Minimaal onderhoud nodig
 • De verwarming maakt geen geluid

Nadelen van vloerverwarming

 • De kostprijs van vloerverwarming is ongeveer 30% hoger ten opzichte van traditionele radiatoren
 • Het is minder makkelijk aan te leggen in bestaande woningen
 • Bij plaatsing moet de vloer vaak verhoogd worden
 • Opwarming en afkoeling van de vloer duurt vrij lang
 • Bij lekkages of beschadiging van de buizen moet je de vloer helemaal uitbreken om het te kunnen herstellen 

Wat bespaar je met vloerverwarming?

Vloerverwarming werkt met water dat 20°C tot 30°C graden kouder is dan bij een radiatorverwarming. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10% tot 15% zuiniger.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van vloerverwarming is gemiddeld 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Per jaar kun je zo’n 200 m³ gas besparen.

Gaan we uit van een gasprijs van € 0,65/m³ (prijspeil 2021) dan bespaar je per jaar gemiddeld 200 x €0,65 = €130 op je verwarmingskosten. Als je voor €1300 een vloerverwarming laat aanleggen, dan heb je die dus in 10 jaar terugverdiend. 

Duurzaam wonen

Vloerverwarming past bij duurzaam wonen omdat het duurzamer is dan radiatoren. De kosten voor productie, opslag en transport zijn een stuk lager. Bovendien is vloerverwarming 10% tot 15% zuiniger. Het wordt nog duurzamer in combinatie met een elektrische waterpomp en duurzame energie, zoals groene stroom, windenergie of zonnepanelen.

Subsidies

In Nederland bestaat er geen subsidie voor de aanleg van vloerverwarming. Sluit je de verwarming aan op een zonneboiler, warmtepomp of bepaalde cv-ketels, dan is er meestal wel subsidie of financieel voordeel mogelijk. 

Kun je vloerverwarming zelf leggen?

In bepaalde situaties kun je zelf vloerverwarming aanleggen. Zorg er altijd voor dat de ondervloer stabiel en schoon is. Grofweg kun je de volgende stappen volgen om zelf vloerverwarming aan te leggen:

 1. Breng aan de zijkanten isolatieschuim aan zodat de vloer kan uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen.
 2. Leg isolatieplaten op de grond met daar boven op een dunne laag zilverfolie.
 3. Hier bovenop leg je rastermatten, draadmatten of noppenplaten.
 4. Leg de vloerverwarmingsbuizen in de vorm van een meander of een slakkenhuis en maak de buizen om de 50 centimeter aan het frame vast.
 5. Laat water in de buizen lopen en controleer of ze niet lekken
 6. Giet een laag cementdekvloer van minimaal 2,5cm tot 3cm over de verwarmingsbuizen.
 7. Sluit de verwarmingsbuizen aan op een verdeler en de verdeler op de cv-ketel.
 8. Werk de cementdekvloer af met vloerbedekking.
Alleen eigen professionals
Ruim 40 Jaar Ervaring
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend

Vloerverwarming en vloerbedekking laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken