Alle Soorten Vloerverwarming En De Verschillen

Vloerverwarming verbruikt ongeveer 15% minder energie dan radiatoren. De energiebesparing is voor veel mensen een goede reden om te kiezen voor vloerverwarming in hun woning of bedrijfspand. De volgende vraag die oprijst is: ‘welke vloerverwarming is geschikt?’

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming beschikbaar. In dit artikel leggen we uit welke soorten vloerverwarming er op de markt zijn en wat de verschillen zijn. Je krijgt zo beter inzicht in welk type vloerverwarming past bij jouw situatie en welke juist niet.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem van buizen of verwarmingsdraden dat onder de vloer wordt geïnstalleerd. Vloerverwarming komt dus onder de vloerbedekking te liggen.

Je vloer wordt gelijkmatig verwarmd door de warmte die het systeem afgeeft. De temperatuur wordt geregeld door een thermostaat. Als het oppervlak groot genoeg is, kan de vloerverwarming als hoofdverwarming worden gebruikt.

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarming die je kunt laten installeren in je woning of kantoor. De twee belangrijkste vormen van vloerverwarming zijn natbouw- en droogbouwsystemen.

Natbouwsysteem

Natbouw vloerverwarming systemen zijn alle soorten vloerverwarming die worden aangelegd op noppenplaten, isolatiematten, kunststof rails of krimpnetten. Een betonvloer kan ook ingefreesd worden om daar de verwarmingsbuizen in te leggen. Over de verwarmingsbuizen wordt een specie van zandcement gestort.

Voor dit systeem is een inbouwhoogte van ongeveer 16 tot 20 cm nodig. Houd er rekening mee dat je deze ruimte vaak alleen in nieuwbouwhuizen hebt. In bestaande gebouwen en woningen is er vaak minder inbouwhoogte, waardoor renovatie met een natbouwsysteem niet altijd mogelijk is.

Soorten vloerverwarming natbouw

Infrezen

Infrezen is een van de meest voorkomende soorten vloerverwarming voor een natbouwsysteem. Hierbij worden er sleuven gemaakt in de bovenkant van de cementdekvloer. De buizen liggen boven in de vloer waar een dunne laag cement overheen wordt gegoten om de vloer te egaliseren.

De vloer wordt direct op het cement gelegd. Zo warmt de vloerbedekking snel op en gaat er weinig warmte verloren.

Droogbouwsysteem

Droogbouwsystemen zijn alle soorten vloerverwarming die worden geplaatst in voorgevormde matten van polystyreen of piepschuim. Meestal wordt dit systeem gebruikt bij huizen met een beperkte inbouwhoogte.

Je hebt een inbouwhoogte nodig van minimaal 6 cm, dus zo’n 10 cm minder dan bij een natbouwsysteem. Droogbouwsystemen zijn hierdoor zeer geschikt voor verbouwingen of renovaties.

pvc of laminaatvloer bij vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van matten, geleidende folie of elektrische kabels die op de bestaande ondervloer worden gelegd. Dit type vloerverwarming is goedkoop te installeren. Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarming beschikbaar en ze zijn allemaal snel en makkelijk te installeren.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood verwarming is een van de soorten vloerverwarming die werkt met warmtestraling. De matten worden rechtstreeks op de ondervloer en onder de vloerbedekking gelegd. Infrarood vloerverwarming kun je gebruiken als hoofdverwarming wanneer ongeveer 80% van het beloopbare vloeroppervlak is belegd met de verwarmingsmatten.

De kosten van alle soorten vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Vermogen Kosten (gem.) Afstand 12 cm Afstand 18 cm
320 Watt € 195 2 m² 3 m²
520 Watt € 215 4 m² 6 m²
730 Watt € 220 5 m² 7,5 m²
930 Watt € 250 6 m² 9 m²
1080 Watt € 270 8 m² 12 m²
1760 Watt € 290 13 m² 19 m²
2070 Watt € 350 16 m² 24 m²
2350 Watt € 405 20 m² 30 m²

Warm water vloerverwarming

Hoofdverwarming (afstand 10 cm) Hoofdverwarming (afstand 15 cm) Bijverwarming (afstand 20 cm) Prijs
tot 10 m² tot 15 m² tot 20 m² € 800
tot 20 m² tot 30 m² tot 40 m² € 890
tot 30 m² tot 45 m² tot 60 m² € 1.000
tot 40 m² tot 60 m² tot 80 m² € 1.100
tot 50 m² tot 75 m² tot 100 m² € 1.250
tot 60 m² tot 90 m² tot 120 m² € 1.475
tot 70 m² tot 105m² tot 140 m² € 1.650
tot 80 m² tot 120m² tot 160 m² € 1.800
tot 90 m² tot 135m² tot 180 m² € 1.900
tot 100 m² tot 150m² tot 200 m² € 2.100

Besparen op kosten van vloerverwarming

De kosten in bovenstaande tabellen zijn gemiddelden. Je kunt besparen op de kosten van verwarming door met de volgende punten rekening te houden:

 • Soort vloerbedekking – Zowel keramische tegels als een pvc zijn vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Keramische tegels zijn over het algemeen duurder, dus door voor pvc te kiezen kun je op de vloerverwarming besparen.
 • Merk vloerverwarming – Door o.a. kwaliteitsverschillen hanteren merken verschillende prijzen voor vloerverwarming. Het is dus aan te raden om de merken onderling te vergelijken.
 • Zelf leggen (dit raden we sterk af) of laten leggen – Er kan veel misgaan bij de installatie van vloerverwarming en dat kan grote gevolgen hebben. Heb je de juiste kennis in huis, dan is zelf leggen meestal het voordeligst.
 • Soorten vloerverwarming – De installatie van elektrische vloerverwarming is goedkoper dan de aanleg van een natbouwsysteem.

Dekvloer bij vloerverwarming nog niet gelegd

Wat is de beste soort vloerverwarming?

Voor verschillende situaties zijn verschillende soorten vloerverwarming beter geschikt. Hieronder noemen we een aantal veelvoorkomende situaties en het type vloerverwarming die daar het beste bij past.

Situatie Meest geschikte vloerverwarming
De vloerconstructie kan niet veel gewicht dragen Droogbouwsysteem
Er ligt geen bestaande vloer Natbouwsysteem
De temperatuur moet snel te regelen zijn Droogbouwsysteem
Geen ruimte voor natbouw of droogbouwsysteem Elektrische vloerverwarming of infrezen

Welke vloer past het beste bij welke soort vloerverwarming?

Bij de keuze van vloerbedekking is het belangrijk om naar het type vloerverwarming te kijken. Bij een natbouwsysteem worden de kunststofbuizen van het watergedragen systeem direct in de zandcementvloer gelegd.

Natbouw vloerverwarming warmt langzamer op dan een droogbouwsysteem. Eerst moet de cementlaag boven de waterleidingen verwarmd worden, voordat de vloerbedekking kan worden verwarmd.

Een natbouwsysteem werkt dus het meest efficiënt met een vloer die de warmte goed geleidt bij lage temperaturen. Keramische vloertegels hebben deze eigenschap en houden de warmte lang vast. Met een tegelvloer haal je trouwens ook het beste rendement uit je vloerverwarming als je een warmtepomp gebruikt.

Een droogbouwsysteem ligt vaak wat dichter bij het oppervlak van de ondervloer. Elektrische vloerverwarming ligt er zelfs bovenop. Ook hier geven vloertegels het allerbeste rendement, maar omdat de warmte makkelijk aan de vloer wordt afgegeven, zijn pvc, parket en laminaat ook geschikt.

Waar moet je op letten bij vloerverwarming?

Bij de keuze uit verschillende soorten vloerverwarming is het vooral belangrijk om te letten op de inbouwhoogte. Voor een natbouwsysteem is minimaal 15 cm hoogte nodig en voor een droogbouwsysteem is 6 cm genoeg.

Bij de keuze van een vloerverwarming is het ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal van de ondervloer. Bij een betonnen vloer is infrezen mogelijk, terwijl je met een houten vloer beter kunt kiezen voor een droogbouwsysteem.

Wat is de beste thermostaat voor vloerverwarming?

De beste thermostaat voor vloerverwarming is er eentje die past bij je cv-ketel. De thermostaat van de vloerverwarming kan modulerend werken (aan/uit) of zelflerend zijn (slimme thermostaat). De slimme thermostaat wordt meestal aangeraden omdat de vloer dan altijd op tijd opgewarmd is.

Welke verdeler gebruik je bij een warmtepomp?

Het koppelen van een warmtepomp aan je vloerverwarming heeft invloed op de keuze van de warmteverdeler. Een warmtepomp werkt op een lage temperatuur, net als de vloerverwarming zelf. Het water dat door de warmtepomp heen stroomt kan direct naar de vloerverwarming toe. Je kunt dan een pomploze verdeler gebruiken, omdat de watertemperatuur niet aangepast hoeft te worden.

Terugverdientijd

Gemiddeld is de terugverdientijd van vloerverwarming tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van het systeem dat je kiest. Zo is elektrische vloerverwarming goedkoper, waardoor je het eerder terugverdient.

Je kunt zelf de globale terugverdientijd berekenen. Je kunt hierbij uitgaan van een besparing van 200 m³ gas per jaar. Vermenigvuldig jouw gasprijs per m³ met 200 om de gasbesparing per jaar in euro’s te berekenen. Daarna deel je de aanschafprijs van je vloerverwarming door het bedrag van de jaarlijkse gasbesparing. Het resultaat is de terugverdientijd in jaren.

Terugverdientijd voor verschillende soorten vloerverwarming

Welke soorten vloerverwarming zijn geschikt als hoofdverwarming?

In principe zijn alle soorten vloerverwarming geschikt als hoofdverwarming, zolang de hart-op-hart afstand van de verwarmingsbuizen of -draden maximaal 10 cm is. Bovendien moet de vloerverwarming voldoende capaciteit hebben om je huis volledig te kunnen verwarmen.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn:

 • Gelijkmatige warmteverspreiding
 • Energiezuinig
 • Minder stof in je huis
 • Geen radiatoren nodig

Nadelen

De belangrijkste nadelen zijn:

 • Hoge installatiekosten
 • Goede isolatie nodig
 • Bij renovatie moeten alle oude vloeren eruit gehaald worden

Samenvatting van alle soorten vloerverwarming

Vloerverwarming kan gelegd worden als droogbouw- of natbouwsysteem. Het droge vloerverwarmingssysteem is beter geschikt voor renovaties en kost vaak minder dan een natbouwsysteem.

Alle soorten vloerverwarming kun je combineren met harde en zachte vloeren. Keramische tegels en pvc zijn geschikt, maar ook lamellen en sommige parketsoorten. Bij de Installatie moet altijd goed gelet worden op de thermostaat en de verdeler, zodat het systeem optimaal werkt.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Ben je op zoek naar een installateur van vloeren inclusief vloerverwarming?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken