Trap laten bekleden – Wat zijn de kosten?

Is jouw trap oud en versleten? Dan is de keus snel gemaakt: je wilt je trap opnieuw laten bekleden. Gelukkig kan dit vaak al binnen één dag, maar eerst moet er een keuze gemaakt worden uit de vele verschillende opties.

Wil je tapijt op de trap, of liever pvc? Of wat dacht je van op maat gemaakte houten trapbekleding? Allemaal schitterend om te zien, maar waarschijnlijk wil je eerst weten wat een trap bekleden gaat kosten.

In dit artikel laten we zien waardoor de prijs van trapbekleding beïnvloed wordt. Daarmee kun je alvast een indruk krijgen van de kosten die horen bij het laten bekleden van je trap.

Waarom een trap laten bekleden?

Het bekleden van een trap zorgt voor een veilige trap waarop niemand kan uitglijden. Daarnaast verbetert trapbekleding de akoestiek en worden loopgeluiden gedempt. Een beklede trap is bovendien een mooie blikvanger in je hal.

  • Een trap in een nieuwbouwhuis kun je het beste een paar maanden na de oplevering laten bekleden, als al het vocht is weggetrokken uit de nieuwe trap.
  • Bij een bestaande trap is het vaak eerst nodig om de oude trapbekleding te verwijderen, de trap te schuren en eventueel te verven, voordat de nieuwe trapbekleding kan worden aangebracht.

Als de trap er slecht aan toe is, zal de trap eerst hersteld of gerenoveerd moeten worden, voordat de trap bekleed kan worden.

Prijsbepalende factoren

De kosten voor het bekleden van een trap zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt de prijs voor een groot deel bepaald door:

  • Het type trapbekleding.
  • De arbeidskosten van de specialist die de klus uitvoert.
  • Eventuele extra opties, zoals verlichting.
  • De vorm en lengte van de trap.

We geven hier een overzicht van de belangrijkste prijsbepalende factoren bij het bekleden van een trap.

Traprenovatie trap laten bekleden door professionals met trapverlichting

Verwijderen oude trapbekleding

Als er tapijt of andere trapbekleding op de trap ligt, dan moet dat eerst verwijderd worden. Je kunt dit zelf doen of laten doen.

Bij een gestoffeerde trap waarbij de trapbekleding is verlijmd, komt er soms wat hak en breekwerk aan te pas om de oude trapbekleding te verwijderen en schoon te maken. Als je het uitbesteedt, dan kost dat tussen de € 150 en € 350, afhankelijk van welke lijm er is gebruikt en hoeveel werk er nodig is.

Soort trap

Het soort trap heeft ook invloed op de kosten. Dat geldt voor open trappen en voor gesloten trappen, want beide soorten trappen kunnen bekleed worden. Open trappen worden meestal volledig rondom gestoffeerd, dus de bovenkant, zijkanten en onderkant van de trede. Je kunt er ook voor kiezen om de onderkant niet te bekleden.

Laat je een gesloten trap bekleden? Dan kun je alleen de treden laten bekleden, of ook de trapwangen en stootborden laten bekleden.

Een vakspecialist rekent gemiddeld tussen de € 110 en € 190 per traptrede bij een gesloten trap en tussen de € 70 en € 155 per traptrede bij een open trap.

Vorm trap

De vorm van de trap bepaalt hoeveel materiaal nodig is en hoe lang de vloerspecialist bezig is met het bekleden van de trap. Een rechte trap is makkelijker te bekleden dan een gedraaide trap, omdat bij een rechte trap de treden allemaal dezelfde vorm hebben. Dat zie je terug in de kosten.

Het bekleden van een trap met een draai kost gemiddeld € 250 extra t.o.v. een rechte trap. Voor een trap met twee draaien betaal je gemiddeld € 300 extra.

Aantal tredes

Het aantal treden is ook van invloed op de prijs van de trapbekleding. Hoe meer tredes, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is om de trap te bekleden. Gemiddeld telt een trap in Nederland twaalf tot dertien treden.

Is de trap langer? Dan kan een meerprijs in rekening worden gebracht die ligt tussen de € 20 en € 70 euro per trede, afhankelijk van het materiaal. Bij langere trappen zijn de kosten per trede gemiddeld wel lager.

Trap met vinyl trapbekleding

Gekozen trapbekleding

Een groot deel van de kosten voor traprenovatie bestaat uit de kosten voor de trapbekleding zelf. Deze kan van verschillende materialen zijn gemaakt, die allemaal een ander prijskaartje hebben. Zo kost een trap bekleden met pvc meer dan een trap bekleden met tapijt.

In onderstaande tabel zie je de kosten van een aantal populaire soorten trapbekleding.

Trapbekleding Prijs / m²
Tapijt € 5 – € 30
Laminaat € 10 – € 40
Pvc € 15 – € 50
Hout € 25 – € 100

Montage

Het bekleden van een trap is precisiewerk, wat vraagt om ervaring en vakmanschap. De arbeidskosten en montagekosten hebben dan ook een grote invloed op de totale kosten. Het maakt voor de kosten wel degelijk uit of je een trap laat bekleden met laminaat of dat je een traploper van tapijt wilt laten plaatsen op je houten trap.

Verder kunnen er extra toeslagen worden berekend voor spoedklussen of voor extra voorbereidingswerkzaamheden. Al deze kosten samen bepalen wat het uiteindelijk kost om je trap te laten bekleden. Vakspecialisten rekenen doorgaans een uurtarief tussen de € 35 en € 60. Voor een standaard rechte trap zonder draaien, liggen de totale arbeidskosten meestal tussen de € 100 en € 1.000.

Afwerking

De afwerking van de trap is mede bepalend voor de hoogte van de kosten. Een standaard gesloten trap bestaat uit treden, trapwangen (de zijkanten) en stootborden. Je kunt ervoor kiezen om deze te laten verven of mee te laten stofferen, zodat de trap er weer netjes uitziet.

Trapwangen worden vaak gratis mee gestoffeerd. Voor het bekleden van stootborden betaal je een meerprijs van gemiddeld € 200 per trap.

Garantie

De meeste bedrijven zullen garantie geven op de gerenoveerde trap, maar ga daar nooit zomaar vanuit. Vraag altijd na of de garantie wordt gegeven. Informeer ook naar wat er onder de garantie valt. Geldt de garantie alleen voor fabricagefouten, of ook voor slijtage en montage?

Let ook op de garantietermijn, want deze kan variëren van een paar jaar tot tientallen jaren. Certo biedt 3 jaar garantie op aan Certo toe te schrijven gebreken, die bij normaal gebruik naar voren komen. Daarnaast krijg je bij Certo fabrieksgarantie op de gebruikte trapbekleding.

Speciale ondervloer voor tapijt op de trap

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een trap laten bekleden?

Natuurlijk ben je benieuwd naar wat het kost om je trap opnieuw te laten bekleden. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de kosten per soort trapbekleding.

Materiaal Prijs incl. btw en montage (14 treden)
Vinyl € 910 – € 1330
Tapijt € 980 – € 1540
Linoleum € 1330 – € 1610
Laminaat € 1540 – € 2520
Pvc € 1750 – € 2660
Hout € 2170 – € 2590

Deze kosten zijn exclusief het verwijderen van de oude trapbekleding. Tel voor het verwijderen van de oude trapbekleding circa € 300 – € 500 op bij de prijs.

Trap laten bekleden door Certo in één dag

Wil je graag je oude, versleten trap weer als nieuw hebben? Dan ben je bij Certo aan het juiste adres. Wij bekleden elk type trap en kunnen dat meestal binnen één dag doen. We werken alleen met ons eigen personeel, wat samen ruim 40 jaar ervaring heeft. Je krijgt bovendien 3 jaar lang garantie op de montage, plus volledige fabrieksgarantie.

Kom langs en laat je inspireren in onze showroom. Daar vind je alles wat je nodig hebt voor inspiratie voor je nieuwe trapbekleding.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Trap laten bekleden?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken