Trap Bekleden Met Tapijt – Alles Wat Je Moet Weten

Een trap bekleden met tapijt is een goede manier om je trap te renoveren. Laat een mooie traploper op je trap leggen voor een chique uitstraling die past bij je huis. Je kunt er ook voor kiezen een trap volledig te bekleden, zodat deze lekker zacht aanvoelt.

We vertellen je in dit artikel wat de voor- en nadelen zijn van trapbekleding. Je leest ook wat trapbekleding kost en welke tapijtsoorten er geschikt zijn voor op een trap.

Waarom de trap bekleden met tapijt?

Een trap bekleden met tapijt heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen van tapijt op je trap zijn:

 • Het dempt geluid
 • Het is goedkoop
 • Tapijt is zacht en warm voor je voeten
 • Het kan snel gelegd worden
 • Tapijt is veilig omdat je minder snel uitglijdt
 • Het krast niet

Een extra voordeel is dat je met tapijt de oude of beschadigde traptreden kunt camoufleren. Het is dus heel geschikt voor een traprenovatie.

Trap bekleden met tapijt

Nadelen van tapijt op de trap

De trap bekleden met tapijt kan ook enkele nadelen hebben.

Een van de grootste nadelen is slijtage. Het tapijt slijt vooral op het loopgedeelte van de trap. Hier kun je eigenlijk niets aan doen. Je zal dus altijd verschil zien tussen de plekken waar gelopen wordt en waar niet.

Tapijt op de trap heeft nog enkele andere nadelen:

 • Het is een verzamelplaats voor stof en vuil
 • Het is minder geschikt als je allergisch bent
 • Tapijt is lastig van de trap te verwijderen
 • Sommige vlekken krijg je lastig uit het tapijt

Zit je niet te wachten op deze nadelen? Dan kan vinyl een goed alternatief zijn voor je trap.

Verschillende methodes

Een trap kan op verschillende manieren bekleed worden. Meestal wordt een dichte trap in zijn geheel bekleed of er wordt een traploper gelegd.

Traploper

Als de trap bekleed wordt met een traploper, dan wordt alleen het loopgedeelte van de trap gestoffeerd. Nadat de traploper is gelegd, blijft een deel van het originele materiaal van de traptreden zichtbaar.

Een traploper is bijvoorbeeld handig als je een oude houten trap hebt. De traploper dempt het geluid en het oogt bovendien chique.

Volledig bekleden met tapijt

De trap bekleden met tapijt kan ook met volledige stoffering. Het tapijt wordt dan bij elke traptrede over de hele breedte gelegd. Een trap volledig bekleden met tapijt is een goede oplossing als de traptreden beschadigd zijn of er niet meer zo mooi uitzien.

Traploper   Volledig bekleedde trap

Wat kost het bekleden van een trap met tapijt?

Een trap bekleden met tapijt is één van de goedkopere manieren om een trap te bekleden. In principe zelfs dé goedkoopste manier om een trap te bekleden.

Gemiddeld betaal je voor het laten stofferen van een trap met tapijt tussen de € 300 en € 800. Soms wordt er een prijs per traptrede gehanteerd.

De prijs voor een trap bekleden met tapijt is afhankelijk van het volgende:

 • Tapijtkwaliteit
 • Soort trap (open trap of dichte trap)
 • Type trap (recht, hele draai, halve draai, etc.)
 • Aantal treden
 • Wel/geen rubber ondertapijt
 • Inclusief/exclusief leggen
 • Inclusief/exclusief oude trapbekleding laten verwijderen

Vraag vooraf altijd een offerte aan, zo weet je van tevoren wat je nieuwe trapbekleding gaat kosten.

Waar moet tapijt voor de trap aan voldoen?

Niet iedere tapijtsoort is geschikt om op een trap te leggen. Pooldichtheid, stevigheid en het soort tapijt hebben allemaal invloed op het resultaat.

Pooldichtheid

Tapijt waarvan de pooldichtheid te laag is, is niet geschikt voor het bekleden van een trap. De onderlaag van dit tapijt zal namelijk zichtbaar worden als het tapijt om de treden wordt gebogen en de haren uit elkaar gaan staan. Dat is geen mooi aanzicht.

Een tapijt met een hoge pooldichtheid kan gebogen worden, zonder dat de onderlaag of de rug van het tapijt zichtbaar wordt. Bouclé en frisé zijn voorbeelden van tapijtsoorten die een hoge pooldichtheid kunnen hebben. Dat geeft een veel mooier resultaat.

Stevigheid

Over een trap wordt veel gelopen. Kies dus altijd voor een stevige trapbekleding, want dat verlengt de levensduur. Houd er bij het bekleden van een trap met tapijt rekening mee dat vooral de voorkant van de treden zwaar belast worden.

Bouclé en frisé tapijten zijn ook hiervoor favoriet, omdat ze een stevige garenstructuur hebben.

Synthetisch of natuurlijk tapijt

Naast de genoemde synthetische tapijtsoorten kun je de trap ook bekleden met natuurlijk tapijt. Natuurlijk tapijt heeft een natuurlijke uitstraling, is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.

Natuurlijk tapijt kan gemaakt zijn van:

 • Kokos
 • Sisal
 • Zeegras
 • Kurk

Een trap bekleden met tapijt van natuurlijke materialen heeft ook een aantal nadelen. Het rafelt sneller en neemt makkelijker vocht op. Een natuurlijk tapijt is ook minder makkelijk te reinigen dan een synthetische variant.

Kokos is overigens niet echt brandveilig, terwijl het juist erg belangrijk is dat trapbekleding brandvertragend is.

Hoe onderhoud je tapijt op de trap?

Tapijt vraagt wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een trapbekleding van vinyl of pvc. Je kunt de levensduur van je trapbekleding verlengen door de trap goed schoon te houden. Wrijving met vuil laat de trapbekleding namelijk veel sneller slijten.

Het is voldoende als je de trap regelmatig stofzuigt. Hiermee voorkom je dat zand en ander vuil diep in de polen van de stof gaat zitten.

Heb je een vlek in je tapijt zitten? Gebruik dan een vochtige doek zonder zeep en dep het vuil voorzichtig op. Je kunt ook een stoomreiniger gebruiken, maar die is alleen geschikt voor synthetisch tapijt en niet voor natuurlijk tapijt.

Kun je zelf de trap bekleden met tapijt?

Je kunt zelf de trap bekleden met tapijt. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het voorbereidende werk veel tijd kan kosten. Je moet de oude vloerbedekking namelijk eerst verwijderen en vervolgens de trap nog opschuren.

Het stofferen van een trap is een arbeidsintensieve klus die kennis en ervaring vereist. Een fout is snel gemaakt als je zelf gaat leggen. De herstellingskosten kunnen dan hoger uitvallen dan de besparing.

Je herkent een vakkundig gestoffeerde trap aan de afwerking. De trapbekleding bolt niet snel op en zal niet rafelen. Certo stoffeert je trap op professionele manier en met een mooie afwerking.

Wat is de beste vloerbedekking voor een trap?

Voor een trap bekleden met tapijt moet je goed letten op de tapijtsoort. We zagen al dat een tapijt met een hoge pooldichtheid en slijtvastheid geschikt is voor het bekleden van een trap.

De meest gebruikte tapijtsoorten voor trappen zijn:

 • Bouclé tapijt
 • Frisé tapijt
 • Natuurlijke tapijtsoorten

Aan het PIT-symbool kun je zien waarvoor je een tapijt kunt gebruiken. Let op de PIT-symbolen met een trap of met een trap en een huis erop.

Vinyl als alternatief

Een trap bekleden met tapijt is niet iedereen zijn wens. Vinyl is een goed alternatief voor tapijt.

Vinyl is onderhoudsarm en kan makkelijk op de trap gelegd worden. Vinyl is ook makkelijk schoon te maken. Het kan goed tegen vocht en voelt comfortabel aan je voeten.

Vinyl is daarbij een voordelige optie. Het is namelijk niet duur, maar heeft wel de juiste kwaliteit voor trapbekleding.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Tapijt op de trap laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken