Slijtvast Tapijt Kopen Voor Bedrijfsgebouwen

Voor bedrijfsgebouwen is er slijtvast tapijt te koop dat speciaal is bedoeld voor intensief gebruik. Er zijn verschillende soorten tapijt met hun eigen voor- en nadelen.

In deze gids gaan we in op de verschillende opties, zodat jij kunt bepalen welke soort vloer het beste geschikt is voor jouw ruimte.

Welke tapijt soorten zijn er?

Er zijn veel zachte slijtvaste tapijtsoorten te koop, van geweven tapijt tot tapijttegels. Zachte vloeren kunnen allemaal in bedrijfsgebouwen gelegd worden of als kamerbreed tapijt in een woning of thuiskantoor.

Wat de beste keuze voor je bedrijfsgebouw is, hangt o.a. af van het budget, het gewenste kwaliteitsniveau, de benodigde slijtvastheid en je persoonlijke voorkeur.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het onverwoestbare steentapijt dat tientallen jaren meegaat. Het nadeel van deze vloer is echter dat het geen geluid dempt.

Als je juist op zoek bent naar een zachte vloerbedekking die de akoestiek verbetert, kun je kiezen voor speciaal projecttapijt. Dit is slijtvast tapijt dat zeer geschikt is voor ruimtes waar veel wordt gelopen, zoals de gangen van hotels of het theater van een cruiseschip.

Steentapijt van dichtbij
Close-up van steentapijt

Geweven tapijt

Geweven tapijt is de sterkste en duurste tapijtsoort die er bestaat. Het wordt op weefgetouwen geweven. Hierbij worden de vezels in de rug geweven tot een dichte, sterke pool, waardoor dit zeer slijtvast tapijt is.

Axminster tapijt

Axminster tapijt is een geweven tapijt waarbij de pooldraad in de rug van het tapijt is geweven. Bij deze weeftechniek is de pool altijd doorgesneden. Het tapijt kan hierdoor verschillende lengtes hebben.

In Axminster tapijt kunnen heel veel kleuren verwerkt worden tot ingewikkelde patronen. Het tapijt is verkrijgbaar in effen kleuren of met patronen en kan op maat gemaakt worden.

Dit tapijt is zeer geschikt voor:

 • Cruiseschepen
 • Hotels
 • Kastelen
 • Casino’s
 • Theaters
 • Bibliotheken
 • Scholen
 • Kantoren

Wilton tapijt

Bij Wilton tapijt wordt een andere weeftechniek toegepast. De pool wordt hier uit één doorlopende draad geweven. De vezels lopen door in de rug en dat geeft een sterk en dicht geweven tapijt. Wilton tapijt is leverbaar met een gesneden pooldraad, een lusvormige pooldraad of een combinatie hiervan.

Wilton slijtvast tapijt is o.a. geschikt als kantoor vloerbedekking in ruimtes waar bureaustoelen met wielen gebruikt worden en voor trappen en vergaderruimtes.

Plaktapijt

Bij plaktapijt wordt de pooldraad gelijmd op een rug van foam of weefsel. Dit tapijt heeft een vlakke, gladde afwerking en is vaak alleen verkrijgbaar in effen kleuren.

Getuft tapijt

Bij een getuft tapijt wordt de draad in de rug gestoken en vastgeplakt met latex. Om het tapijt te verstevigen wordt er een extra ruglaag van weefsel of foam toegevoegd. De pooldraad kan gesneden, ongesneden of beide zijn.

Getuft tapijt is goedkoper dan geweven tapijt, maar het kan wel een gelijkwaardige kwaliteit hebben.

Tapijttegels

Tapijttegels zijn rechthoekige of vierkante stukken tapijt met afgewerkte randen. De rug is meestal gemaakt van rubber of pvc.

Er zijn allerlei verschillende soorten tapijttegels. Denk aan slijtvast tapijt voor intensief gebruik op kantoor of juist voor minder intensief gebruik in slaap- en badkamers.

Tapijttegels
Verschillende kleuren tapijttegels

Hoe weet ik welk tapijt slijtvast is?

Slijtvast tapijt ontstaat door een goede weeftechniek, een kwalitatieve afwerking en door de soort rug die wordt aangebracht.

In de praktijk kun je de pooldichtheid van een tapijtstaal testen om een indruk van de kwaliteit te testen. Hiervoor vouw je de tapijtstaal dubbel met de pool naar je toe. Hoe minder je van de rug ziet, hoe sterker het tapijt is.

Slijtvastheid wordt ook bepaald door de materialen die in een tapijt zijn verwerkt. Wol en sisal erg bijvoorbeeld erg duurzaam en slijtvast. Katoen is juist minder geschikt voor intensief gebruik.

De levensduur van synthetische vezels zoals polyamide is korter dan van wol of sisal. Synthetische materialen zijn wel goedkoper dan wol, dus ze worden vaak met andere materialen gecombineerd.

Wat is het duurzaamste tapijt?

Als je op zoek bent naar het duurzaamste tapijt, dan zijn er een aantal kenmerken waaraan je een slijtvaste vloerbedekking herkent. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Poolhoogte

Slijtvast tapijt is vaak laagpolig, dat inhoudt dat de haartjes die uit het vloerkleed steken korter zijn dan 1 cm. Laagpolig tapijt heeft de volgende voordelen:

 • Geluiddempend
 • Goed schoon te maken
 • Meubels schuiven makkelijk over de vloerbedekking
 • Designs zijn beter te zien
 • Strakke look

Dit zijn allemaal goede eigenschappen als je het tapijt wilt gebruiken voor een bedrijfsgebouw. Laagpolige vloerbedekking is zeer geschikt voor ruimtes die druk belopen worden, zoals gangen en trappen.

Kies altijd voor een gesneden pool omdat dit makkelijker is om te stofzuigen.Hoogpolig tapijt is wellicht comfortabeler dan laagpolig tapijt, maar een hoge pool vangt veel stof, is lastiger te stofzuigen en er kunnen kale plekken ontstaan. Bovendien wordt een hoge pool snel platgelopen. Voor een bedrijfsruimte is een lage pool beter geschikt.

Hoog- en laagpolig slijtvast tapijt
Hoog- en laagpolig slijtvast tapijt

Poolgewicht

Aan het poolgewicht kun je soms de kwaliteit van een tapijt aflezen. Het poolgewicht is het gewicht van de pooldraad per vierkante meter. Hoe hoger het poolgewicht, hoe luxer, sterker en comfortabeler een tapijt is. Tapijten met een hoger poolgewicht voelen namelijk voller aan.

Bekijk het poolgewicht altijd in combinatie met de poolstoffen. Het meest slijtvaste tapijt combineert een hoog poolgewicht met slijtvaste poolstoffen.

Poolstoffen

Slijtvast projecttapijt is gemaakt van polyamide, polypropyleen, wol of polyester. Combinaties van deze stoffen zijn ook mogelijk. Onderstaande tabel vermeldt de voor- en nadelen van deze poolstoffen.

Poolstof Voordelen Nadelen
Polyamide DuurzaamKleurvastVeerkrachtig tapijt Minder duurzaam dan wolMinder milieuvriendelijk dan wol
Polypropyleen Neemt nauwelijks vocht opVlekbestendigGoedkoop Minder duurzaamMinder slijtvastMinder vuilbestendig
Wol BrandvertragendSterk en slijtvastVuil- en waterafstotendVoelt zacht aanDuurzaam Duur tapijtKan soms wat pluizen
Polyester Lange levensduurVeerkrachtigMakkelijk schoon te makenGroot aanbodGunstige prijs Minder milieuvriendelijk dan wolMinder brandwerend dan wol

Tapijtstructuur

De tapijtstructuur is ook iets om op te letten bij het bepalen van de slijtvastheid van vloerbedekking. Slijtvaste vloerbedekking heeft vaak een frisé structuur. Bij deze structuur zijn de polen opengesneden, dus er zijn geen lusjes.

Bij frisé worden de polen vervolgens in elkaar gedraaid (getwijnd). Frisé geeft het tapijtoppervlak een mooie structuur doordat elke pool verschillend is. Zo oogt het tapijt levendiger.

Slijtvast tapijt kopen? Vraag advies aan Certo!

Bij het kopen van slijtvast tapijt komt heel wat kijken. De juiste kwaliteit van de vloerbedekking is erg belangrijk. Alleen dan weet je zeker dat het tapijt jarenlang meegaat en bestand is tegen intensief gebruik. Laat je daarom goed voorlichten door de experts van Certo.

Alleen Eigen Professionals
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Ruim 40 Jaar Ervaring

Slijtvast tapijt laten installeren door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken