Steentapijt Vloer | Alles Wat Je Moet Weten

Steentapijt, ook wel siergrindvloer genoemd, is een betaalbare gietvloer. Zoek je een vloer voor projectstoffering, je kantoor of misschien wel je huis? Dan is dit een geschikte vloer.

Het past in allerlei interieurs, van klassiek en trendy tot industrieel. 

Deze vloer is in elke kleur verkrijgbaar en je kunt er schitterende motieven in laten aanbrengen. Mooi voor een ontvangsthal of op een terras. Ben je benieuwd of dit iets voor jou is? Lees dan zeker verder.

Wat is een steentapijt vloer?

Een steentapijt vloer is een gietvloer die is gemaakt van epoxyhars of polyurethaan met daarin kleine grindkorreltjes. Door de grindkorreltjes zitten er veel kleine open ruimtes in de vloer. Dat geeft de vloer een open structuur.  Als je de vloer op laat vullen met een speciaal transparant vulmiddel, verdwijnt dit open karakter.

Naadloos steentapijt

Het oppervlak van de vloer wordt met dit vulmiddel gesloten en vlak, zonder naden. De vloer wordt daardoor vochtwerend en kan beter schoongemaakt worden. Een gesloten steentapijt is geschikt voor de keuken, badkamer en wc. Dit is vergelijkbaar met een troffelvloer.

De voor- en nadelen

Steentapijt is een harde vloer die voor- en nadelen heeft. Hieronder kun je lezen waarom je juist wel of juist niet voor deze vloer kunt kiezen.

Voordelen steentapijt

Steentapijt is een relatief goedkope gietvloer en daardoor populair. Kies je voor de gesloten vloer, dan kun je die makkelijk schoonmaken. Voor mensen met een allergie is het dan ook een ideale oplossing. Vind je veiligheid belangrijk? Deze vloer scoort erg hoog op brandveiligheid en is daardoor geschikt voor thuis en op kantoor. 

Krasbestendig en slijtvast

De vloer neemt de omgevingstemperatuur aan en voelt niet koud aan. Dat loopt comfortabel, zeker als je er ook vloerverwarming onder legt. De vloer is verder geluidsabsorberend en slipvast. De vloer is tenslotte ook nog duurzaam, krasbestendig en kan op verschillende ondervloeren aangebracht worden.

Nadelen steentapijt

Steentapijt heeft helaas ook een paar nadelen. Deze nadelen kom je vooral tegen bij een open structuur. Zo voelen deze vloeren ruw aan en nemen ze vocht en vuil uit de ruimte op. Lichte vloeren zonder UV-coating kunnen na 8-10 jaar gaan verkleuren. Deze nadelen kun je opheffen door te kiezen voor een gesloten vloer met UV-coating.

Steentapijt van dichtbij

Hoe steentapijt leggen?

Steentapijt kan zowel buiten als binnen gelegd worden en in natte en droge ruimtes. Alleen gesloten steentapijt is geschikt voor natte ruimtes.

Welke ondergrond heb je nodig?

Deze vloer kan op elke ondergrond gelegd worden. Wel moet de ondergrond altijd egaal, droog, vormvast en vetvrij zijn. Houten vloeren zijn daardoor minder geschikt als ondergrond. Bij professioneel leggen wordt de ondergrond met een speciale primer behandeld. Dit zorgt voor een goede hechting. 

Hoe dik wordt het gelegd?

Steentapijt is meestal geen dikke vloer. De dikte is afhankelijk van de gekozen steentjesgrootte. Hoe kleiner de kiezels zijn, hoe dunner de vloer gelegd wordt. Gemiddeld is de vloer 5-8 mm dik.

Wat is de prijs van steentapijt?

De prijs van de vloer is afhankelijk van het aantal vierkante meters wat je nodig hebt en de afwerking (open of gesloten).

Gemiddeld kost een steentapijt tussen de €30 – €55 per m2, inclusief plaatsing. Dat is goedkoper dan andere gietvloeren. Voor een transparante toplaag betaal je ongeveer €15 per m2 extra.

Closeup steentapijt

Veelgestelde vragen

Werkt steentapijt met vloerverwarming?

Steentapijt kun je uitstekend combineren met vloerverwarming. De structuur van de vloer is meer open dan bij andere gietvloeren. De combinatie van isolatie en de open structuur kan leiden tot een energieverbruik dat gemiddeld 30% lager ligt dan bij andere soorten vloerbedekking.

Hoe reinig je steentapijt?

Bij open steentapijt blijft het stof tussen de poriën zitten. Daardoor valt het minder op, maar het is wel nodig om af en toe het stof uit de vloer te zuigen. Een paar keer per jaar maak je de vloer schoon met een schrobborstel en een waterzuiger. De gesloten vloer kun je stofzuigen en dweilen zoals elke andere harde vloer.

Kan ik steentapijt zelf leggen?

Steentapijt wordt in 3 lagen aangebracht. Je kunt het zelf leggen, maar er komt best veel bij kijken. Zo moet je de ondergrond kunnen beoordelen op geschiktheid.

Voor elke laag heb je speciale gereedschappen nodig en je moet weten hoe je de epoxy en het grind in de juiste verhouding mengt. Als het misgaat, is het lastig om de vloer er weer uit te krijgen. Je kunt het dus beter overlaten aan een professioneel bedrijf.

 

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Steentapijt laten leggen in jouw woning of kantoor?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken