Alles over computervloeren voor kantoren

Computervloeren of verhoogde vloeren zijn vloeren waarmee je losliggende kabels en leidingen snel wegwerkt. Als je een computerruimte, serverruimte, klaslokaal, stadion of schip wilt inrichten, dan zoek je waarschijnlijk een oplossing voor alle losliggende kabels. Een computervloer is dan een uitstekende oplossing.

Wat is een computervloer?

Een computervloer is een verhoogde vloer die speciaal bedoeld is voor o.a. computerruimtes, de scheepvaart, tribunes, kantoren en serverruimtes. Door de verhoging van de vloer ontstaat ruimte waarin kabels en leidingen weggewerkt worden. Zo kan er gewoon over de vloer gelopen worden.

De verhoging wordt bereikt door het gebruik van vloervijzels. Daar bovenop liggen frames die de vloer ondersteunen. De vloer heeft een hoge belastbaarheid en is daardoor geschikt voor zware apparatuur. De vloer kan verder uitgebreid worden met geïntegreerde frames, vloerpanelen en ventilatiepanelen.

Computervloer in serverruimte

Waarom een computervloer?

Een computervloer komt goed van pas als er extra ruimte onder de vloer gewenst is. Deze ruimte wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het wegwerken van kabels. De vloerpanelen kun je uit de vloer halen zodat de leidingen kabels altijd goed bereikbaar zijn.

Ruimte voor kabels en leidingen

De ruimte onder de verhoogde vloer kan gebruikt worden voor koeling van de kabels en leidingen die door de vloer lopen. In datacenters wordt dat vaak toegepast. Om deze koeling mogelijk te maken, worden geperforeerde vloerpanelen gebruikt.

Een computervloer komt ook goed van pas als er hoogteverschillen zitten in de vloeren van een gebouw. Met een computervloer kun je bij een renovatie dat verschil opheffen. Hetzelfde geldt als de ruimte een andere functie krijgt.

Toepassingen van een verhoogde vloer

Een verhoogde vloer kan op verschillende manieren toegepast worden. Hieronder bespreken we de mogelijkheden.

Als een verlaagd plafond niet mogelijk is

Als het bij de projectstoffering niet mogelijk of wenselijk is om een verlaagd plafond in een gebouw aan te brengen, dan biedt een verhoogde vloer de mogelijkheid om leidingen, buizen en kabels op een nette manier weg te werken. 

Tribunes

De verhoogde vloer is ideaal voor het aanleggen van trappen bij tribunes. De vloer blijft altijd demontabel, dus deze kan weer weggehaald worden als de tribune wordt veranderd of afgebroken. Door de hoogte van de vijzels te variëren, sluit de vloer altijd goed aan op de rest van de tribune. En de kabels kunnen er gewoon onderdoor.

Scheepvaart/ offshore

In de scheepvaart heb je behoefte aan stabiele apparatuur, ook als de zee een beetje wild wordt. Onder een computervloer worden alle kabels netjes weggewerkt, zodat er niemand over struikelt.Ook niet bij windkracht 8 of 10.

Verhoogde vloer laten leggen door specialist

Voordelen computervloer

Wat zijn de voordelen van computervloeren? De belangrijkste voordelen zijn: 

  • Veilig – minder kans op struikelen en vallen doordat de kabels en leidingen onder de vloer door lopen.
  • Netjes – losliggende kabels zien er rommelig uit. Met een verhoogde vloer haal je ze uit het zicht
  • Geen droogtijd – dit is met name bij nieuwbouw een groot voordeel. 
  • Goede klimaatregeling – dit geldt met name bij computers en servers in MCC ruimtes of andere apparaten die heet worden

Het grootste voordeel is misschien wel dat je via de vloer altijd makkelijk bij apparatuur en bekabeling kunt komen.

Een computervloer opbouwen

Een computervloer wordt opgebouwd uit vijzels (stalen dragers) waar U-profielen op rusten. De vijzels worden eerst op de betonnen ondervloer geplaatst. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe een verhoogde vloer wordt opgebouwd.

1) Opdraaien van de vijzels

De vijzels moeten opgedraaid worden zodat ze op de juiste hoogte staan. De vijzels kunnen een hoogte hebben tussen de 45 mm en 2500 mm.

2) Aanbrengen van de U-buizen

Bij deze stap worden de U-profielen op de vijzels gelegd, waarna het metalen draagsysteem wordt geaard.

3) Plaatsen van de panelen

Nu het aanbrengen van de U-buizen worden de panelen op de U-profielen gelegd. Zo ontstaat een strakke en beloopbare vloer.

4) Aanbrengen van de projectvloer

De laatste stap is het aanbrengen van een projectvloer zoals laminaat, epoxy, natuursteen of een ander type vloerbedekking.

Een vloerpaneel opgetild met een zuigmechanisme

Een verhoogde vloer in natte ruimtes

De verhoogde vloer kan in natte ruimtes geïnstalleerd worden. Meestal wordt hiervoor een messing- en groefvloer gebruikt met vaste gipspanelen. De vertandingen worden verlijmd zodat er een naadloze en waterdichte vloer ontstaat. 

Computervloer van Certo Vloeren

Kun jij ook wel een verhoogde vloer gebruiken bij je renovatie of verbouwing? Neem dan eens contact op met Certo.

We leveren zelf geen computervloeren, maar we hebben veel ervaring met het installeren van de afwerkvloer op de computervloer. We weten welke vloer wel en niet op jouw computervloer kan, en welke ondervloer eventueel moet worden toegepast. We adviseren je graag over de beste oplossing.

VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend
Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Professionals

Laat je computervloer installeren door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken