Eiken‌ ‌Visgraat‌ ‌Vloer‌ ‌Laten‌ ‌Leggen‌ 

Een van de mooiste vloeren is een eiken visgraat vloer. Ze zijn erg populair, omdat ze een ruimte een mooie en chique uitstraling geven. Daarbij blijft het patroon van de vloer interessant om naar te kijken.

Het leggen van een eiken visgraat vloer is echter een vak apart. Denk je eraan om een eiken visgraat vloer te laten leggen? Lees dan verder om na te gaan wat er komt kijken bij het leggen van zo’n schitterende vloer.

Wat kost een eiken visgraat vloer?

Een eiken visgraat vloer is een relatief dure vloer, zeker als je de vloer laat leggen. Eiken is namelijk een prijzig materiaal. Daarnaast is het leggen van het visgraat patroon een tijdrovend proces dat vraagt om vakmanschap. Zeker als je de vloer wil leggen in een ruimte die geen rechte hoeken heeft.

De kosten van een visgraat vloer zijn afhankelijk van: 

  • Het materiaal van de vloer. Hout is bijvoorbeeld duurder dan PVC.
  • De kwaliteit van het materiaal dat je kiest
  • De kleuren en motieven

Daarnaast heb je ook te maken met de kosten voor het leggen van de vloer. Een parketteur brengt al snel tussen de €50 en €60 per m2 in rekening voor het leggen van een visgraat vloer. Hieronder zie je een overzicht van de kosten voor het leggen in verschillende materialen.

Soort visgraat vloer Prijs per m2 – inclusief leggen
Houten visgraat vloer €100 – €150 per m2
Laminaat visgraat vloer €40 – €60 per m2
PVC visgraat vloer €50 – €70 per m2
Visgraat tegels €50 – €70 per m2
Visgraat vloer patroon
Een visgraat patroon.

Hoe leg je een visgraat vloer?

Het leggen van een eiken visgraat vloer gebeurt in een aantal stappen. Voordat je de vloer kunt leggen moet je namelijk eerst de omgeving acclimatiseren, de ondergrond egaliseren en het patroon bepalen. 

Stap 1. Acclimatiseren

Als de vloer is geleverd, laat je deze 48 uur liggen in de ruimte waar de vloer straks komt te liggen. Zo voorkom je dat de vloer tijdens of na het leggen van vorm verandert.

Stap 2. Ondergrond egaliseren en primen

Bij een visgraat vloer worden veel verbindingen gemaakt tussen de vloerdelen. De vloer is daardoor extra gevoelig voor hoogteverschillen in de ondervloer. Als vuistregel geldt dat er niet meer dan 2mm hoogteverschil mag zijn op een afstand van 2 meter. Het kan dus noodzakelijk zijn om de ondervloer te egaliseren. Daarna kun je een primer en eventueel vochtwering aanbrengen.

Stap 3. Patroon bepalen

Bij een visgraat vloer is het belangrijk om vooraf te bepalen hoe het patroon komt te liggen. Je kunt de visgraat op twee manieren leggen, namelijk in de lengte of in de breedte. Een eiken visgraat vloer wordt vaak in lange banen gelegd, dus in de lengte. Een visgraat patroon loopt altijd parallel aan de muren van de kamer. De parketteur zet een hartlijn uit die de richting van de punt aangeeft. Vervolgens kan bepaald worden waar de lijm moet komen.

Stap 4. Lijmen

Het aanbrengen van de lijm is de volgende stap. Met een lijmkam kun je de lijm goed over de ondergrond verdelen. Smeer de ondergrond in, laat de lijm uitharden en begin met leggen. Lijmresten verwijder je eenvoudig met een lijmkrabber.

Stap 5. De eiken visgraat vloer leggen

Een visgraat vloer heeft rechter en linker delen, die je om de beurt legt. Het is belangrijk dat je de vloer bij iedere punt goed laat aansluiten, om kieren te voorkomen. Heb je een kier in de vloer? Los dit dan direct op. Anders slaat het geleidelijk door in het hele patroon, waarbij de kieren steeds groter worden. 

Wat is een visgraat patroon?

Het visgraat patroon werd in de 16e eeuw voor het eerst gebruikt in landhuizen en kastelen. De prachtige vloer liet zien hoe rijk de eigenaar was. Visgraat parket vloeren zijn nog steeds dure vloeren. Het patroon is populair en je ziet het vaak in woningen en andere gebouwen liggen.

Een visgraat patroon is een trapsgewijs patroon dat tot stand komt door een bepaalde manier van leggen. Bij een visgraat vloer sluit de kopse kant van de ene plank haaks aan op de lange zijde van de andere plank. Alle vloerdelen moeten even lang zijn voor een mooi patroon.

Eiken visgraat vloer in woonkamer

Kun je zelf een visgraat leggen?

Zelf een eiken visgraat vloer leggen kan een uitdaging zijn en dat geldt zeker als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd. Je moet het patroon van de vloer heel goed in de gaten houden, anders ontstaan er snel kieren of een verkeerd patroon.

Of je zelf een visgraat vloer kunt leggen hangt ook af van het materiaal. Er zijn een aantal materialen die makkelijker zijn om mee te werken. Die lichten we hieronder toe.

Laminaat visgraat vloer leggen

Ben je handig? Dan kun je zelf een laminaat visgraat vloer leggen. Hou er rekening mee dat niet iedere soort laminaat hiervoor is geschikt. Het laminaat moet voorzien zijn van een geschikt kliksysteem, zodat je het patroon makkelijk in elkaar klikt. 

Pvc visgraat vloer leggen

Ook een pvc visgraat vloer kun je zelf leggen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor laminaat. De vloer moet dus voorzien zijn van het juiste kliksysteem om het zelf te kunnen leggen. Zie je het niet zitten om zelf een vloer te leggen? Dan kun je ook een PVC vloer laten leggen door de professionals van Certo.

Wat is een Hongaarse punt?

Een Hongaarse punt is een legpatroon dat veel op het visgraatpatroon lijkt. Ook dit levert een prachtige vloer op, maar het oogt wat rustiger. Het verschil tussen een visgraat vloer en een Hongaarse punt vloer  is klein, maar wel zichtbaar.

Bij het visgraat patroon worden de planken loodrecht op elkaar gelegd. Bij een Hongaarse punt liggen de planken in een hoek van 45 of 60 graden. Zo ontstaat een rustiger patroon. De Hongaarse punt past heel goed in een moderne inrichting, maar ook in een landelijk interieur.

Hongaarse punt vloer
Hongaarse punt vloer

Verschillende visgraat vloeren

Het visgraatpatroon kun je met verschillende vloeren leggen. De houten visgraat vloer is veruit het meest populair, maar je kunt een visgraat vloer ook leggen met andere vloertypen, bijvoorbeeld tegels, steen en PVC.

Eiken visgraat vloer

Houten visgraat parket is de populairste visgraat vloer. Deze vloer heeft een warme uitstraling en kan gecombineerd worden met vloerverwarming. Het is de duurste visgraatvloer, waarbij de prijs o.a. afhankelijk is van:

  • De houtsoort
  • Het type vloer (massieve houten vloer of lamelparket)
  • De herkomst en kwaliteit van het hout
  • De breedte en de dikte van de houtlaag
  • De afwerking

Pvc visgraat vloer

Pvc is sterk, betaalbaar en onderhoudsvriendelijk, waardoor het een populaire vloer is. Deze vloer is bovendien makkelijk te combineren met vloerverwarming. Sommige cisgraat pvc vloeren kun je in elkaar klikken, anderen moet je opeen vlakke, egale ondergrond lijmen. Het uiterlijk van een pvc visgraat vloer is bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden. 

Visgraat laminaat vloer

Wist je dat er ook laminaat visgraat vloeren te koop zijn? Op sommige laminaat vloeren is een visgraatpatroon geprint. Maar er zijn ook laminaat vloeren verkrijgbaar dat je met behulp van een kliksysteem in een visgraat patroon kunt leggen. Deze vloeren kunnen gemaakt zijn van pvc laminaat of houten laminaat. 

Visgraat tegelvloer

Hou je niet van houten vloeren maar wil je wel een harde vloer met een visgraatpatroon? Dan zijn visgraat vloertegels wellicht iets voor jouw nieuwe vloer. Dit zijn vloertegels die je in een visgraat patroon legt. Ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren of met een houtlook. 

Visgraat met vloerverwarming

Visgraat vloeren kun je over vloerverwarming heen leggen. Dat geldt niet alleen voor het laminaat, pvc en de tegels, maar ook voor een eiken visgraat vloer en andere houten vloeren met een visgraatpatroon.

Alleen Eigen Personeel
CBW-Erkend en VCA-Gecertificeerd
Ruim 40 Jaar Ervaring

Laat jouw visgraat vloer leggen door professionals.

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken