Houten vloer laten schuren

Hou jij ook zo van de warme uitstraling van een mooie parketvloer of houten vloer? Dan is het goed om te weten dat je die mooi mogelijk houdt door regelmatig de houten vloer te laten schuren.

Door de jaren heen slijt de toplaag van een parketvloer, doordat er overheen wordt gelopen en meubels worden verplaatst. Er kunnen dan krasjes ontstaan en zelfs kale plekken, waardoor de vloer niet meer zo netjes oogt. 

Het mooie van een houten vloer is, dat deze vaak behandeld kan worden. Gemiddeld zijn de meeste parketvloeren na ongeveer 10-12 jaar wel toe aan een onderhoudsbeurt.

Weet je niet hoe oud de vloer is? Kijk dan gewoon of je de vloer nog mooi vindt. Is dat niet het geval, dan wordt het tijd voor een onderhoudsbeurt, waarna je vloer weer als nieuw oogt.

Houten vloer laten schuren en oliën

Een houten vloer of parketvloer die al wat ouder is, of slijtageplekken vertoont, kun je laten vervangen. Maar dit is niet altijd nodig. Je kunt de vloer ook opknappen door de vloer te laten schuren en behandelen met olie. Zo wordt de vloer weer als nieuw.

Welke vloeren kun je laten schuren? Alle houten vloeren kunnen worden geschuurd, zoals een planken vloer of een parketvloer. Laminaat kan niet geschuurd worden.

Schuren en behandelen van een houten vloer

Een houten vloer laten schuren gebeurt meestal met een speciale schuurmachine. Er wordt dan een laagje van gemiddeld 1 mm van de vloer afgeschuurd. Dit kan per vloer tijdens de levensduur 2-3x worden gedaan.

Door een speciale stofzuiger te koppelen aan de schuurmachine, is stofvrij schuren mogelijk. Zo blijft de luchtkwaliteit in je huis goed en ligt er na de schuurbeurt niet overal stof.

Houten vloer laten schuren met speciale schuurmachine
Dit is zo’n speciale schuurmachine waarmee jouw houten vloer geschuurd kan worden.

Het oliën van een houten vloer

Na het schuren wordt de vloer droog en stofvrij gemaakt, waarna de olie met een lakroller aangebracht wordt. De olie beschermt het hout tegen slijtage en vlekken.

Bij het oliën wordt er gewerkt in banen en kan eventueel een boenmachine gebruikt worden. 

Passende olie voor elke houtsoort

De olie moet passen bij de houtsoort. Zo geeft een 2-componenten vloerolie een goede slijtvaste bescherming.

Sommige houtsoorten, zoals maple, robijn en beuken zuigen meer olie op dan een eiken vloer. Het oliën van zo’n vloer kun je beter overlaten aan een vloerenspecialist, om vlekken te voorkomen.

Voor advies over jouw houten vloer kun je het beste contact met ons opnemen.

Kosten houten vloer laten schuren

Een houten vloer schuren brengt uiteraard kosten met zich mee. De gemiddelde prijzen per vierkante meter zijn als volgt:

  • Parketvloer schuren vanaf 11 euro per m2
  • Planken vloer schuren vanaf 14 euro per m2
  • Vloerdelen schuren vanaf 15 euro per m2

De kosten van een houten vloer laten schuren zijn afhankelijk van de arbeidskosten en de vlakheid van de vloer. Een parketvloer is vaak veel vlakker dan een plankenvloer of losse vloerdelen. Hierdoor is het schuren goedkoper.

Houten vloer laten behandelen

Houten vloeren zijn harde vloeren die goed behandeld moeten worden om slijtage te beperken. Na het schuren wordt daarom olie, lak, coating of wax aangebracht.

Door deze afwerking ontstaat er een beschermlaag op de vloer. De vloer is zo weer jarenlang beschermd tegen krassen, kale plekken en andere slijtage.

De juiste producten geven het mooiste resultaat

Het is belangrijk dat alleen met de beste producten gewerkt wordt en dat er voldoende laklagen op de vloer worden aangebracht. Alleen dan oogt je vloer weer als nieuw en heb je weer jarenlang plezier van je vloer.

Bij Certo weten we precies hoe we jouw vloer weer mooi kunnen maken. Neem contact op als je een houten vloer wilt laten behandelen, of een nieuwe vloer wilt laten leggen.

Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Personeel
VCA-Gecertificeerd & CBW-Erkend

Laat je houten vloer schuren door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken