4 opties voor een houtlook vloer

Wil je graag een mooie houten vloer, maar zie je op tegen het onderhoud? Of ben je op zoek naar een houten vloer die geschikt is voor de badkamer en het toilet? Kies dan voor een houtlook vloer.

Een houtlook vloer heeft de uitstraling van een houten vloer, maar dan zonder de nadelen van een echte houten vloer. We laten hier zien wat een houtlook vloer precies is en wat op dit moment de vier populairste houtlook vloeren zijn.

Wat is een houtlook vloer?

Een houtlook vloer is een vloer die de uitstraling van echt hout heeft, maar is gemaakt van andere materialen. Er zijn twee manieren waarop zo’n vloer wordt gemaakt. De eerste optie is dat in de vloerenfabriek een folie met houtlook op de vloerdelen wordt geplakt. De tweede optie is dat de houtlook direct op de vloer wordt geprint. Beide opties zorgen ervoor dat er een vloer ontstaat die bijna niet is te onderscheiden is van echt houten vloerplanken.

Waarom zou je kiezen voor houtlook als je ook een echte houten parketvloer kunt leggen? Vaak wordt er gekozen voor een houtlook vloer vanwege de eigenschappen. Echte houten vloeren zien er prachtig uit en geven een warme sfeer, maar ze hebben wel een aantal nadelen, zoals:

 • Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht en dus niet geschikt voor toiletten of badkamers.
 • Houten vloeren werken, waardoor kieren in de vloer kunnen ontstaan.
 • Een massief houten vloer is per vierkante meter relatief duur in vergelijking met andere vloeren.
 • Gelakte houten vloeren moeten regelmatig opnieuw geschuurd en gelakt worden.

Als je graag een houten vloer in huis wilt, maar niet zit te wachten op alle nadelen van een echte houten vloer, dan is een houtlook vloer een goed alternatief.

4 mogelijkheden voor een houtlook vloer

Houtlook vloeren hebben de warme uitstraling van hout, maar dan zonder de nadelen van een echte houten vloer. Er zijn tegenwoordig verschillende opties voor een houtlook vloer. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, waarvan sommige ook geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming.

Hieronder beschrijven we de vier populairste houtlook vloeren van dit moment.

1. Pvc-vloer met houtlook

Een pvc-vloer met houtlook is een kunststof vloer van polyvinylchloride waarop een houtprint is aangebracht. Er zijn pvc-vloeren waarbij de houtstructuur niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar is. Deze vloeren zijn bijna niet van echt hout te onderscheiden. In vergelijking met een houten vloer zijn houtlook pvc-vloeren goedkoper en beter bestand tegen vocht en water. Pvc vloeren kun je dus gerust in de keuken of badkamer laten leggen.

Andere voordelen van pvc-vloeren zijn:

 • Geluiddempend;
 • Voelt zacht aan;
 • Weinig onderhoud nodig;
 • Combineert goed met vloerverwarming.

Aan de andere kant zijn pvc-vloeren minder milieuvriendelijk dan houten vloeren. De levensduur van houten vloeren is ook iets langer dan van pvc-vloeren. Daarnaast zul je bij een pvc-vloer altijd zien dat het geen echte houten vloer is, hoewel de verschillen steeds kleiner worden.

Houtlook vloer woonkamer

2. Stenen vloer houtlook

Een stenen vloer met houtlook is meestal gemaakt van keramiek. Op de keramieken tegels is dan een houtprint met een mooie nerfstructuur aangebracht. Deze vloeren zijn verkrijgbaar als keramisch parket of als houtlook tegels. Keramisch parket kan uitstekend worden gelegd in de badkamer, woonkamer of keuken.

Een stenen vloer met houtlook heeft de volgende voordelen t.o.v. een echte houten vloer:

 • Goed bestand tegen water;
 • Makkelijk schoon te maken;
 • Goed bestand tegen krassen en stoten;
 • Geschikt voor vloerverwarming.

Een stenen vloer met houtlook kent ook enkele nadelen. Zo voelt de vloer kouder aan dan een houten vloer en kost keramisch parket vaak meer dan een houten parketvloer. Tenslotte vraagt dit type vloer om een stevige en stabiele ondergrond die niet altijd standaard aanwezig is.

3. Houtlook vloer laminaat

Een houtlook vloer van laminaat is een van de bekendste en populairste vloeren. Deze vloer ziet eruit als een houten parketvloer, maar kost veel minder. Laminaat bestaat uit een kernplaat van HDF-materiaal met daarop een decoratielaag met een houtprint. Als toplaag wordt een transparante slijtlaag aangebracht.

Er zijn verschillende soorten laminaat met houtlook. Gewoon laminaat bestaat uit harde planken die in elkaar geklikt worden. Vinyl laminaat is een flexibele laminaatvloer met een harde toplaag.

Laminaat heeft de volgende voordelen ten opzichte van een houten vloer:

 • Goedkoop;
 • Makkelijk zelf te leggen;
 • Geluiddempend (vinyl laminaat);
 • Weinig onderhoud nodig;
 • Verkleurt niet in zonlicht;
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.

Laminaatvloeren zijn niet zo uniek als houten vloeren, waarbij elke plank weer anders is. Slijtage aan laminaatvloeren kan niet hersteld worden. Vaak moeten er dan planken vervangen worden. Slijtageplekken in echte houten vloeren kunnen meestal geschuurd en opnieuw gelakt worden, zonder dat er nieuwe planken nodig zijn.

4. Vinyl met houtlook

Vinyl met houtlook is een vloer die wordt gemaakt van hetzelfde materiaal als een pvc-vloer. Deze vloeren lijken sterk op elkaar, hoewel pvc wat langer meegaat dan vinyl. Op het vinyl wordt de houtlook geprint die zorgt voor de warme uitstraling van de vloer.

Vinyl met houtlook kan kamerbreed op een rol geleverd worden, maar ook als vinyl laminaat gelegd worden. Legpatronen zoals de visgraat zijn daarbij ook mogelijk.

Als we vinyl vergelijken met een houten vloer dan heeft vinyl de volgende voordelen:

 • Stille vloer;
 • Goed bestand tegen vocht;
 • Het voelt warm en zacht aan;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Goedkoper dan een echte houten vloer.

Vinyl met houtlook kent echter ook enkele nadelen. Zo is het productieproces van vinyl over het algemeen niet milieuvriendelijk. Bovendien is alleen vinyl van hoge kwaliteit geschikt voor vloerverwarming. Tenslotte is de levensduur van een echte houten vloer langer dan die van vinyl.

laminaat met houtlook

Houtlook vloer laten leggen

Wil jij een vloer met de uitstraling van hout, zonder de nadelen van een echte houten vloer? Schakel dan Certo in voor het leggen van je nieuwe houtlook vloer. Bekijk eerst onze collectie houtlook vloeren in onze showroom en laat je vloer meteen door ons leggen.

Ons eigen team van ervaren vloerenleggers heeft meer dan 40 jaar ervaring met de professionele installatie van vloeren. Je vloer wordt dus netjes gelegd en je krijgt er volledige garantie op. Houtlook vloer laten leggen? Neem contact op of vraag nu gratis een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Houtlook vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken