Laminaat schoonmaken en onderhouden – Tips en advies

Laminaat is een van de populairste vloeren van Nederland. De vloer is zeer onderhoudsvriendelijk en dat is natuurlijk een groot pluspunt. We hebben het tenslotte al druk genoeg met ons dagelijks leven.

Laminaat schoonmaken is vrij eenvoudig, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om op te letten om te voorkomen dat de vloer dof en lelijk wordt. We geven je in dit artikel tips en advies over hoe je laminaat het beste kunt schoonmaken en onderhouden.

Hoe kun je laminaat schoonmaken?

Laminaat is een onderhoudsvriendelijke vloer. Laminaat schoonmaken is niet moeilijk, want je hoeft geen ingewikkelde handelingen te verrichten of dure schoonmaakmiddelen te gebruiken. In twee eenvoudige stappen kun je het laminaat reinigen.

Stap 1: Stofzuigen

Stofzuig laminaat regelmatig om los vuil en zand van de vloer te verwijderen. Kies voor een opzetstuk met een zachte borstel zodat je geen krassen op de vloer achterlaat. Maak de borstel regelmatig schoon voor het beste resultaat en om krassen te voorkomen.

Stap 2: Dweilen

Na het stofzuigen kun je de vloer dweilen. Dat werkt net zoals het schoonmaken van een pvc-vloer. Gebruik een licht vochtige doek die je goed uitwringt. Zo voorkom je dat de vloer gaat uitzetten en opbollen omdat er teveel vocht tussen de naden van het laminaat komt.

Het mooiste resultaat krijg je met koud water en een microvezeldoek. Gebruik geen warm water, want dat kan ervoor zorgen dat het laminaat dof of streperig wordt.

Laminaat schoonmaken met microvezel dweil

Stoomreiniger

Met een stoomreiniger je laminaat schoonmaken is niet aan te raden. Laminaat wordt namelijk gemaakt van hout. Stoom en hout gaan niet goed samen. De kans is groot dat het laminaat gaat uitzetten door het gebruik van stoom en hierdoor krom gaat staan.

Wat is het geheim van streeploos dweilen?

Wil je streeploos je laminaat schoonmaken? Maak dan een sopje in een emmer met lauwwarm of koud water en een scheutje azijn. Dweil het laminaat met een vochtige, maar goed uitgewrongen, microvezeldoek. Laat de vloer drogen met ramen en deuren open, zodat het laminaat snel droog is.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken voor laminaat?

Niet alle schoonmaakmiddelen zijn even geschikt voor het reinigen van laminaat. Met onderstaande middelen kun je op een veilige manier je laminaat schoonmaken.

Azijn

Met een scheutje azijn in een emmer water wordt je laminaatvloer glanzend schoon. Voor een erg vuile vloer kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. De vloer wordt dan extra goed schoon.

Soda

Met soda of baking soda en een beetje water kun je de laminaatvloer goed ontvetten. De vloer gaat er niet van glanzen, maar zal er wel schoon uitzien.

Afwasmiddel

Laminaat schoonmaken met afwasmiddel is een goedkoop en effectief middel tegen vlekken. Gebruik 2 tot 3 druppels in een emmer water en je vloer wordt weer schoon en fris.

Ammonia

Ammonia is een schoonmaakmiddel dat zeer goed ontvet. Het is heel geschikt om laminaat in je keuken mee schoon te maken. Ammonia zorgt voor een streeploze, schone vloer.

Schoonmaakmiddelen in emmer

Welke schoonmaakmiddelen kun je beter vermijden?

Er zijn ook schoonmaakmiddelen die je beter niet voor je laminaatvloer kunt gebruiken. Je leest hier welke dat zijn.

Groene zeep

Groene zeep is niet geschikt voor laminaat schoonmaken. De zeep laat een vettig laagje achter op de vloer. De vloer wordt daardoor veel sneller weer vies. Groene zeep maakt laminaat ook dof, dus dit is geen aanrader.

Allesreiniger

Hierover zijn de meningen verdeeld. De meeste allesreinigers maken de vloer schoon, maar laten helaas wel een doffe laag achter.

Vloeibaar schuurmiddel

Vlekken op je laminaat kun je beter niet verwijderen met vloeibaar schuurmiddel. In schuurmiddel zitten schurende deeltjes die kleine krasjes maken in je laminaat. Bovendien moet je schuurmiddel met veel water wegspoelen, omdat er anders een witte waas ontstaat. Laminaat mag niet te nat mag worden, waardoor je dit middel dus beter niet gebruikt.

4 tips voor het onderhouden van laminaat

Tot geven we hier nog een aantal handige tips waarmee laminaat vloeren in topconditie blijven.

1. Gebruik een inloopmat

Door bij de voor- en achterdeur een schoonloopmat te plaatsen, voorkom je dat er stof en vuil naar binnen gelopen wordt. Zo blijft je vloer langer mooi, voorkom je krassen en hoef je minder vaak te stofzuigen.

2. Plak viltjes onder je meubels

Als je onder de poten van je meubels speciale viltjes plakt, dan voorkom je kale plekken en krassen op je vloer, die veroorzaakt kunnen worden door het schuiven van meubels.

3. Stofzuig regelmatig

Door laminaat regelmatig te stofzuigen met een zachte borstel, verwijder je losliggend vuil van de vloer. Zo voorkom je krassen en beschadigingen aan de vloer.

4. Wees voorzichtig met water

Als er druppels water op de vloer vallen, haal deze dan meteen weg. Laat je de druppels liggen, dan trekken ze in de vloer die daardoor kan opbollen.

Wil je meer weten over laminaat schoonmaken, laminaat met vloerverwarming of wil je laminaat laten leggen? Neem dan contact met ons op, of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Stel al je vragen over laminaat

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken