Pvc-Vloer Schoonmaken – Alles Wat Je Moet Weten

Wanneer je net een nieuwe pvc-vloer hebt laten leggen in je woning of bedrijfspand, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Pvc-vloeren zijn zeer duurzaam en kunnen met het juiste onderhoud tientallen jaren meegaan.

Verkeerd onderhoud kan er echter voor zorgen dat de vloer beschadigt en soms is dat onherstelbaar. Gelukkig kan veel leed voorkomen worden door wat simpele maatregelen te nemen en de vloer op de juiste manier schoon te maken. Hoe kun je je pvc-vloer schoonmaken? Dat lees je hier.

Pvc-vloer schoonmaken

Net als alle andere vloeren wordt ook een pvc-vloer vies. En als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt, dan kan de vloer regelmatig een goede schoonmaakbeurt gebruiken. Over het algemeen is een pvc-vloer schoonmaken heel eenvoudig. Door het gladde oppervlak is de vloer namelijk uitstekend geschikt voor stofzuigen en dweilen.

Pvc als meest onderhoudsvriendelijke vloer

Waarom moet je pvc-vloeren schoonmaken?

Een pvc-vloer schoonmaken is belangrijk voor een langere levensduur van de vloer. Zand, vuil van buiten en schuivende meubels kunnen krassen in de vloer veroorzaken. De vloer kan daardoor minder mooi worden. Het is dus belangrijk dat de vloer regelmatig goed wordt schoongemaakt om dit te voorkomen.

Hoe vaak moet je een pvc-vloer schoonmaken?

Een vloer die intensief gebruikt wordt, zul je vaker schoon moeten maken dan een vloer waar nauwelijks op gelopen wordt. Gemiddeld is één keer per week stofzuigen voldoende, maar als je merkt dat er veel zand en vuil op de vloer ligt, kun je beter vaker stofzuigen.

Dweilen kun je eens per week doen, maar ook hier geldt dat het bij vlekken in de vloer nodig kan zijn om vaker te dweilen. Om je vloer goed te onderhouden, gebruik je af en toe een speciale pvc-reiniger. De vloer wordt daarmee extra goed gereinigd en de beschermlaag wordt hersteld. Zo kan je vloer er weer even tegenaan.

Hoe maak je een pvc-vloer schoon?

Een pvc-vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en te dweilen. Gebruik een stofzuiger die is voorzien van een speciale borstel voor harde vloeren. Meestal is dat een parketborstel die zorgt dat de stofzuiger geen krassen op de vloer maakt. Je kunt ook een zachte bezem gebruiken om losliggend vuil te verwijderen.

Voor het dweilen van een pvc-vloer kun je het beste een gewone dweil gebruiken met een klein beetje lauwwarm water. Een vloerwisser met een sprayfunctie werkt ook goed op een pvc-vloer. Heet water is niet goed voor de vloer, dus let altijd op de temperatuur van het water.

Waar moet je op letten?

Om je vloer in topconditie te houden, zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten:

  • Reinig de vloer alleen met lauw water en een klein scheutje schoonmaakazijn of een speciale pvc-vloer reiniger. Gebruik nooit heet water.
  • Leg een schoonloopmat bij de achterdeur om zand buiten de deur te houden.
  • Een pvc-vloer schoonmaken met groene zeep of andere schoonmaakmiddelen met zeep laten een doffe waas en strepen achter op de vloer. Gebruik deze dus niet.
  • Zorg bij dweilen voor de juiste dosering van het reinigingsmiddel. Dit gaat vaak mis, met als gevolg een doffe vloer.
  • Bij grotere vloeroppervlakken kun je de vloer reinigen met een speciale schrobmachine.
  • In tegenstelling tot een houten vloer is een jaarlijkse olie- of waxbeurt niet nodig. Wel adviseren we om af en toe een extra beschermlaag aan te brengen op de vloer. Je kunt dit zelf doen met speciaal daarvoor bestemde producten.
  • Verwijder vlekken zo snel mogelijk van de vloer, maar gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Krassen hoeven niet het einde van je vloer te betekenen. Er zijn verschillende mogelijkheden om oppervlakkige en diepe krassen te verwijderen of te herstellen.
  • Gebruik niet te veel water. Pvc is waterdicht, maar er kan altijd via de naden water naar de ondervloer lekken. Wees dus voorzichtig met te veel water.

Pvc-vloer schoonmaken met stofzuiger

Waar reinig je een pvc-vloer mee?

Natuurlijk wil je je pvc-vloer schoonmaken en netjes houden. Vraag je je af waar je de vloer het beste mee kunt reinigen? Je vindt hier het antwoord.

Schoonmaakazijn

Je kunt een pvc-vloer schoonmaken met schoonmaakazijn in een emmer met lauwwarm water. Het laat geen strepen achter en het maakt je vloer niet dof. Schoonmaakazijn is veilig en tast de vloer niet aan. Je kunt het dus gerust gebruiken.

Pvc-reiniger

Een speciale pvc-reiniger is het allerbeste middel om je pvc-vloer schoon te maken. Zo’n reiniger is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van een pvc-vloer en is dus een veilig middel om te gebruiken.

Allesreiniger

Je pvc-vloer schoonmaken kun je beter niet doen met een allesreiniger. Er kunnen agressieve stoffen in dit middel zitten die de beschermende laag van het pvc aantasten. Gebruik liever een speciale pvc-reiniger of schoonmaakazijn.

Groene zeep

Groene zeep is niet geschikt om je pvc-vloer schoon te maken. De zeep maakt de vloer erg glad en laat doffe strepen of een waas achter. Daar wordt je vloer dus niet mooier van.

Stoomreiniger

Het gebruik van een stoomreiniger op een pvc-vloer raden we af. De hete stoom kan de vloer aantasten en vlekken veroorzaken. Je pvc-vloer schoonmaken kun je beter doen met een dweil.

Boenmachine

Voor het schoonmaken van grote oppervlakken pvc, zoals in een kantoor of magazijn, is een boenmachine of schrobmachine geschikt. Als deze gecombineerd wordt met een speciaal schoonmaakmiddel voor pvc, dan wordt de vloer weer mooi schoon.

Robotstofzuiger

Een robotzuiger is zeer geschikt voor een pvc-vloer. De stofzuiger werkt met diverse zachte borstels die de pvc-vloer zachtjes schoonborstelen. Je vloer wordt schoon en je hoeft zelf niets te doen.

Voorkom krassen

Krassen zijn een van de belangrijkste redenen waarom pvc-vloeren vroegtijdig vervangen moeten worden. Het is daarom beter om krassen te voorkomen. Je kunt dit doen door een paar schoonloopmatten in huis neer te leggen en door meubelviltjes te gebruiken. Samen met een regelmatige stofzuigbeurt zorg je ervoor dat er geen krassen op je mooie vloer komen.

Wil je meer weten over het schoonmaken of laten leggen van een pvc-vloer? Bekijk dan onze FAQ over pvc-vloeren of neem contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Nieuwe pvc-vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken