Hoe lang gaat een PVC vloer mee?

PVC vloeren zijn populair. Ze zijn betaalbaar, verkrijgbaar in veel kleuren en motieven en bovendien makkelijk te leggen. Een PVC vloer isoleert en dempt geluiden, wat het tot de perfecte vloer maakt voor bijvoorbeeld je woning, kantoor of winkel. 

PVC vloeren staan bekend als duurzame vloeren, maar er is wel wat voor nodig om de levensduur van je PVC vloer optimaal te kunnen benutten. We leggen hier uit wat er allemaal bij komt kijken.

Hoe lang gaat een PVC vloer mee?

Een PVC vloer kan ontzettend lang meegaan. Deze duurzaamheid maakt de vloer zo populair. Hoe lang je vloer precies meegaat is niet zo makkelijk te bepalen. De levensduur van de vloer wordt namelijk door verschillende factoren bepaald.

Factoren die meespelen in de levensduur van een PVC vloer

De levensduur van een PVC vloer is afhankelijk van verschillende dingen. Bij het laten leggen van een nieuwe PVC vloer is het erg belangrijk om hierop te letten. Daarom zetten we de belangrijkste factoren hier op een rij.

Kwaliteit van de vloer

Er zitten grote kwaliteitsverschillen tussen vloeren van verschillende merken en leveranciers. Sommige leveranciers willen de vloeren zo goedkoop mogelijk produceren. Helaas gebruiken ze dan niet altijd de beste materialen.

Soms zitten daardoor stoffen in de PVC vloer die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Of het kan dat de vloer snel krimpt of uitzet. Dit zie je meestal goed bij vloerverwarming.

Je voorkomt dit door te kiezen voor een kwalitatieve PVC vloer. Dat kost misschien wel iets meer, maar de levensduur is veel langer.

Dikte van de PU-toplaag

Hoe dikker de toplaag, hoe beter de vloer beschermd is en hoe langer deze meegaat. PVC vloeren zijn verkrijgbaar met toplagen in verschillende diktes, variërend van 0,3 tot 0,7 mm.

De toplaag is een van de belangrijkste factoren die de levensduur van een PVC vloer bepalen.

Gebruiksintensiteit

Een andere factor die de levensduur beïnvloedt, is de manier waarop de vloer wordt gebruikt. Bij intensief gebruik zal een vloer sneller slijten.

Laat je dus altijd goed voorlichten over welke soort vloer het beste past bij het gebruiksdoel.

Manier van leggen

Een PVC vloer gaat langer mee als deze op de juiste manier wordt gelegd. Na het verwijderen van de PVC vloer is het egaliseren van de ondervloer heel belangrijk, met name als er een plak PVC vloer gelegd wordt.

Door de juiste lijm voor een PVC vloer te gebruiken, voorkom je dat de vloer gaat bobbelen.

Visgraat PVC vloer

Levensduur PVC vloer

De levensduur van PVC vloeren is langer dan van andere soorten vloeren.

Gemiddeld kan een PVC vloer tussen de 15 en 30 jaar meegaan, soms zelfs nog langer. Belangrijk hierbij is dat je de juiste PVC vloer kiest.

Heb je een ruimte die intensief wordt gebruikt? Dan moet de dikte van de toplaag van de vloer goed passen bij het dagelijks gebruik. 

Garantie op de vloer

Is dit niet het geval? Dan zal de levensduur van de vloer aanzienlijk korter worden.

Als je een vloer hebt met een toplaag van 0,3 tot 0,55 mm, dan zul je waarschijnlijk 10 tot 25 jaar garantie op de vloer hebben. Deze vloeren zijn geschikt voor woongebruik. 

Een toplaag van 0,55-0,7 mm is geschikt voor commercieel gebruik, zoals in kantoren en winkels. Deze vloeren kunnen makkelijk 25 jaar of langer meegaan met het juiste onderhoud voor PVC vloeren.

Verschillende PVC vloeren

Het voordeel van PVC is dat het een lange levensduur heeft. Soms gaat een PVC vloer tot wel 25 jaar mee.

De dikte van de toplaag bepaalt grotendeels de levensduur van de vloer. De toplaag heeft meestal een dikte die varieert van 0,2 tot 0,7 millimeter.

Een dikke toplaag betekent een vloer die lang mee gaat, en dus een kwalitatief goede vloer. 

De levensduur van verschillende PVC vloeren

Hoe intensiever het gebruik, hoe dikker de toplaag meestal is. Als je voldoende budget hebt, kun je voor je woning ook een PVC vloer leggen met een dikke toplaag. Bijvoorbeeld omdat je bewust kiest voor een nieuwe vloer van hoge kwaliteit.

In tabel 1 kun je zien wat de levensduur is van verschillende PVC vloeren.

Tabel 1: Totale dikte en dikte van de toplaag per soort PVC 

Soort PVC Dikte PVC vloer Dikte toplaag Garantieperiode/Minimale levensduur Toepassing
Verlijmd PVC 2 mm 0,3 mm 15 jaar Slaapkamer
2,5-3 mm 0,55-0,7 mm 25 jaar Keuken/Woonkamer, zwaar gebruik/Kantoor
Klik PVC  4-5 mm 0,3-0,55 15-25 jaar Slaapkamer/Woonkamer
4-5 mm 0,7 mm 25 jaar Winkel/Kantoor/Intensief woongebruik

Levensduur PVC vloer

Waaruit bestaat een PVC vloer?

PVC is een afkorting van PolyVinylChloride. Dit is een kunststof die bestaat uit aardolie en zout. Naast vloeren wordt dit materiaal ook gebruikt voor bijvoorbeeld regenpijpen of speelgoed.

De PVC vloeren worden doorgaans milieuvriendelijk geproduceerd en zijn volledig recyclebaar.

Elke PVC vloer is opgebouwd uit minstens drie lagen:

  • een onderlaag (de rug)
  • een tussenlaag (filmlaag) 
  • een toplaag (het motief)

De kwaliteit van de vloer wordt bepaald door de kwaliteit van deze lagen. De rug geeft stabiliteit aan de PVC vloer en vormt de kern van de vloer. De rug bestaat uit gerecycled PVC, zuiver PVC of een combinatie.

Omdat deze laag stevigheid aan de vloer geeft, wordt deze versterkt met één of meerdere lagen glasvlies.

De filmlaag

Na de rug komt de filmlaag. Hier wordt het motief van de vloer op gedrukt. De kwaliteit van deze tussenlaag wordt bepaald door het ontwerp en de druktechnologie.

Bij een filmlaag van hoge kwaliteit zal de vloer er heel natuurgetrouw uitzien.

De toplaag

De toplaag beschermt de filmlaag van de vloer. Hoe sterker de toplaag, hoe langer de vloer mee gaat.

Bovenop de toplaag zit een PU-beschermingslaag die de vloer beschermt tegen krassen en slijtage. Hoe dikker deze laag is, hoe langer de vloer meegaat.

Welke vloer gaat het langste mee?

PVC vloeren gaan dus heel lang mee, maar er zijn vloeren die nog duurzamer zijn. Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur.

Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo’n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.

Levensduur van een laminaat vloer

Bij laminaat vloeren is de levensduur afhankelijk van de dikte en de kwaliteit van de vloer. Zo kan de levensduur van een laminaat vloer oplopen tot 25 jaar als de vloer een dikte heeft van 8 mm. Dunner laminaat gaat zo’n 5-15 jaar mee.

Kan een goedkope vloer lang mee gaan?

Over het algemeen geldt dat hele goedkope vloeren meestal een beperkte levensduur hebben. PVC vloeren vormen hierop wel een uitzondering. Een PVC vloer is namelijk zeer betaalbaar maar gaat toch tientallen jaren mee.

Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd
Alleen Eigen Professionals

Benieuwd naar een PVC vloer van Certo?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken