Zelfklevende PVC Vloer | De Voor- En Nadelen

Zelfklevende PVC vloeren worden steeds populairder. PVC is geluiddempend, onderhoudsarm, duurzaam en verkrijgbaar in allerlei moderne dessins. De zelfklevende vloeren zijn makkelijk zelf  te leggen omdat je er geen speciale PVC lijm voor nodig hebt.

Omdat je de vloer gewoon op de egale ondergrond plakt, kun je bovendien heel snel een vloer leggen.

Zoals elke vloer, heeft ook een zelfklevende PVC vloer voor- en nadelen. We bespreken hier de belangrijkste plus- en minpunten van deze populaire vloersoort.

Wat is een zelfklevende PVC vloer?

Een zelfklevende PVC vloer of een plak PVC vloer is een PVC vloer die aan de onderkant een vaste  lijmlaag heeft. Bij een gewone PVC vloer heb je speciale lijm nodig om de vloer vast te maken aan de ondergrond.

Een zelfklevende vloer plak je makkelijk en snel op de ondervloer of vloerverwarming, zonder dat je lijm nodig hebt.

Plak PVC eigenschappen

Een plak PVC vloer heeft dezelfde eigenschappen als gewoon PVC. Meestal bestaat een zelfklevende PVC vloer uit stroken die in verschillende uitvoeringen, lengtes en breedtes verkrijgbaar zijn.

De stroken hebben een dikte van 2-3 mm, met een toplaag die tussen de 0,1 en 0,5 mm dik is. Hoe dikker de toplaag, hoe beter de kwaliteit van de vloer.

Ervaring zelfklevende pvc vloer

Wie ervaring heeft met een zelfklevende PVC vloer, weet dat deze vloeren alleen een succes zijn als wordt voldaan aan een paar randvoorwaarden.

Dit type PVC is dunner dan bijvoorbeeld klik PVC, wat betekent dat oneffenheden in de ondervloer goed zichtbaar zijn. De ondervloer moet dus goed geëgaliseerd worden, zodat er een mooie gladde basis ontstaat voor de PVC vloer.

Welke vloer is de beste keuze?

Bij de keuze van de vloer raden we aan om te kiezen voor een dikte van minimaal 3-4 mm met een toplaag van 0,5 mm. Vloeren van minder dan 2 mm dik of met een slijtlaag van minder dan 0,2 mm zullen snel gaan krassen of slijten.

Het is beter om te kiezen voor een vloer met een dikke toplaag. Deze toplaag beschermt de vloer tegen slijtage en krassen.

Zorg altijd wel dat je de PVC vloer op de juiste manier onderhoudt, zodat slijtage zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Let op de kwaliteit van de ondervloer

Bij zeer dunne vloeren kan de lijmlaag op termijn los gaan laten. Zorg daarom dat je zelfklevend PVC van goede kwaliteit en dikte gebruikt. Zorg bovendien dat de ondergrond egaal is.

Door de ondervloer op de juiste manier te behandelen, zal de lijm beter hechten en zullen oneffenheden onzichtbaar zijn.

De voor- en nadelen van een zelfklevende PVC vloer

Een zelfklevende PVC vloer heeft verschillende voor- en nadelen. We zetten ze hier op een rij zodat je precies weet wat je te wachten staat als je kiest voor dit type vloer.

De voordelen

  • De vloer is stil en geluiddempend;
  • Het plaksysteem is ideaal als je zelf deze vloer wilt leggen;
  • Na het leggen heb je een onderhoudsarme vloer die lang meegaat;
  • De vloer is makkelijk te combineren met vloerverwarming;
  • Een zelfklevende PVC vloer kan snel gelegd worden;
  • Je kunt de vloerdelen makkelijk inkorten met een stanleymes.

De nadelen

  • De ondervloer moet egaal en droog zijn. Is dit niet zo, dan moet je rekening houden met kosten voor egalisatie van de ondervloer;
  • Reparatie van de vloer kan lastig zijn omdat alle stroken vastgeplakt zijn;
  • Wil je een versleten of beschadigde zelfklevende PVC vloer verwijderen, dan kan de ondervloer of de vloerverwarming beschadigen;
  • Een zelfklevende PVC vloer kan vaak niet over laminaat of tegels gelegd worden.

Overweeg je een plak PVC vloer? Hou er dan ook rekening mee dat je voor een eventuele vloerreparatie het beste een professioneel vloerenbedrijf kunt inschakelen. Certo heeft de juiste kennis in huis om de vloer te verwijderen zonder dat de ondervloer beschadigt.

Verschil tussen PVC-kliklaminaat, -kliktegels en zelfklevende PVC

PVC vloeren zijn in vele vormen verkrijgbaar, van tegels tot laminaat. PVC kliklaminaat ziet eruit als gewoon laminaat, waarbij de PVC stroken in elkaar worden geklikt tijdens het leggen.

Kliklaminaat wordt meestal zwevend op de ondervloer gelegd. PVC-kliktegels zijn tegels van PVC die je in elkaar klikt. Ze zijn vaak waterdicht en geschikt voor de badkamer.

Zelfklevend PVC heeft een lijmlaag waardoor je het snel kunt leggen.

Ondanks dat alle vloeren gemaakt zijn van PVC, verschillen ze onderling qua eigenschappen, prijs en legwijze. In tabel 1 hebben we een paar belangrijke verschillen naast elkaar gezet.

Tabel 1: Verschillen tussen PVC kliklaminaat, PVC kliktegels en zelfklevend PVC

PVC kliklaminaat PVC kliktegels Zelfklevend PVC
Legwijze Zwevend Zwevend Vast
Geschikte ondergrond Stabiel en stevig (geen tapijt) Stabiel en stevig (geen tapijt) Egaal en droog
Geschikt voor badkamer? Ja Ja Ja
Vloerverwarming mogelijk? Ja Ja Ja
Zelf verwijderbaar? Ja Ja Bijvoorkeur door professioneel bedrijf
Prijs/m2 €24,95 – €51,95 €20 – €70 €9,95 – €44,95

Zoals je kunt zien, is een PVC vloer met een lijmlaag de enige vloer in dit overzicht die op een egale en droge ondergrond moet worden gelegd.

Dat komt omdat de vloer wordt verlijmd met de onderlaag, waardoor het nodig is om de ondervloer vooraf te egaliseren voor het mooiste resultaat.

Bij vloertypes die zwevend worden gelegd, is het minder belangrijk dat de vloer perfect egaal is.

Laat je vloer leggen door professionals

Een zelfklevende PVC-vloer is een vloer die je makkelijk zelf kunt leggen. Als je daar tenminste de tijd voor hebt.

Het is bij het leggen van een zelfklevende vloer erg belangrijk dat de ondergrond mooi egaal en droog is. Plak PVC is namelijk dunner dan bijvoorbeeld klik PVC. Elke hobbel of oneffenheid in de ondervloer zie je dan ook direct terug. 

Egalisatie van de ondervloer kun je door Certo laten doen. Vlak egaliseren met vloeibaar egalisatiemiddel is namelijk echt een kunst. De vloer moet immers mooi glad en strak worden. Zo kan de nieuwe PVC vloer en eventuele vloerverwarming er netjes op gelegd worden.

Wij hebben de juiste materialen en machines om de ondervloer mooi strak te maken. Eventueel kun je ook meteen je PVC vloer laten leggen door ons. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Ruim 40 Jaar Ervaring
Alleen Eigen Professionals
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je PVC vloer leggen door professionals

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken