Veelgestelde Vragen Over PVC-Vloeren

Overweeg je om een nieuwe pvc-vloer te leggen? Dan heb je daar vast vragen over. Je kiest tenslotte niet iedere dag een nieuwe vloer voor je huis. Een nieuwe vloer is overigens niet goedkoop, dus het is goed om je vooraf te oriënteren.

Tijdens ons werk als vloerenspecialist krijgen we vaak vragen over pvc-vloeren. In dit artikel kun je de antwoorden lezen op veelgestelde vragen over pvc-vloeren.

We hopen al jouw vragen te beantwoorden en dat je iets nieuws komt te weten over pvc-vloeren.

Veelgestelde vragen over pvc-vloeren

Hieronder vind je antwoord op alle veelgestelde vragen over pvc-vloeren. Staat je vraag er niet tussen, of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact met ons op.

Is een pvc-vloer geschikt voor alle ruimtes?

Een pvc-vloer kan in alle ruimtes van een woning worden gelegd. Deze vloer is namelijk goed bestand tegen water en kan dus ook in de douche, WC of keuken gelegd worden.

Om de vloer 100% waterdicht te maken kunnen de naden worden geseald en de randen afgekit.

Hoe lang gaat een pvc-vloer mee?

De levensduur van een kwalitatief hoogwaardige pvc-vloer kan oplopen tot 30 jaar. Het is wel belangrijk dat de vloer op de juiste manier wordt onderhouden, anders zal de vloer minder lang meegaan.

Hoe dik is een pvc-vloer?

De dikte van pvc is afhankelijk van het merk en type vloer. Kamerbreed zelfklevend pvc is vaak 2 tot 3 mm dik. Stroken click pvc zijn vaak iets dikker, namelijk 5 tot 7 mm.

Is een pvc-vloer geschikt voor vloerverwarming?

Ja, een pvc-vloer is geschikt voor vloerverwarming. De vloer kan zowel over elektrische vloerverwarming als over watergedragen vloerverwarming (met een maximale temperatuur van 27 °C) heen gelegd worden. Een ondervloer is daarbij meestal niet nodig.

Wat is beter: click of plak pvc?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de kwaliteit van de ondervloer. Het grootste verschil tussen plak en click pvc is de manier van installeren.

Stroken plak pvc worden op de ondergrond gelijmd. Bij plak pvc is het dus belangrijk dat de ondergrond glad en egaal is, voor een mooi resultaat.

Click pvc wordt zwevend gelegd, waarbij de ondergrond wordt uitgevlakt met een ondervloer. Je kunt deze vloer ook leggen als de ondervloer minder glad is.

Veelgestelde vragen over pvc-vloeren - Zelfklevende pvc-vloer

Kan pvc over een bestaande vloer heen gelegd worden?

Soms kan dat, maar het hangt af van de huidige vloerbedekking.

Als er nu tapijt, laminaat of vinyl ligt, dan moet de bestaande vloer verwijderd worden. De ondergrond kan vervolgens geëgaliseerd worden.

Een tegelvloer kan blijven liggen. De vloer moet dan wel geëgaliseerd worden, zodat de voegen niet meer zichtbaar zijn.

Wat moet je doen voordat je een pvc-vloer kunt leggen?

Dat ligt aan het soort pvc dat je wilt laten leggen. Gelijmd pvc kan alleen gelegd worden op een schone, egale en vlakke ondergrond. Mogelijk moet de ondergrond eerst egaal gemaakt worden nadat de oude vloer is verwijderd.

In het geval van click pvc kun je de ondergrond voorbereiden met een ondervloer die zorgt voor isolatie en egalisatie. De pvc-stroken of -tegels kun je hier vervolgens overheen leggen.

Zorg er altijd voor dat de vloer de juiste temperatuur heeft voordat je begint.

Moet pvc acclimatiseren? Zo ja, hoe lang?

Ja. Nieuw pvc moet op temperatuur komen voordat het gelegd wordt, om uitzetten of krimpen van de vloer na het leggen te voorkomen. Leg een nieuwe pvc-vloer 48 uur lang in de ruimte waar het komt te liggen, met de verpakking open.

Wat is de juiste kamertemperatuur tijdens het leggen?

Bij het leggen van een pvc-vloer raden we een omgevingstemperatuur van minimaal 18 °C aan. Pvc dat je gaat leggen moet dus ook minstens die temperatuur hebben. De ideale temperatuur voor de ondervloer is minimaal 15 °C, bij een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 70%.

Hoeveel snijverlies moet je normaal rekenen?

  • Reken 5% snijverlies voor pvc-stroken
  • Reken 10% snijverlies voor pvc-tegels
  • Reken 15% snijverlies voor een visgraatpatroon

Hoe lang mag je niet op een pvc-vloer lopen?

Voor een gelijmde pvc-vloer geldt dat deze gewalst moet worden. Zodra de vloer gewalst is, kun je erop lopen.

In het geval van click pvc kun je direct na het leggen van de vloer erop lopen.

Kan een pvc-vloer krimpen?

Dat komt zelden voor. In een enkel geval kan pvc door langdurige warmte, kou of vochtige lucht een beetje uitzetten of krimpen. Maximaal mag dit 1% zijn.

Zorg er daarom bij het leggen van click pvc voor dat je een ruimte overhoudt van 4 tot 5 mm tussen de stroken en de muur.

Kan een pvc-vloer later nog verwijderd of vervangen worden?

Ja. Pvc dat zwevend is gelegd kun je makkelijk zelf verwijderen. Dit kan handig zijn als de vloer is beschadigd en je de vloer wilt repareren.

Gelijmd pvc is lastiger te verwijderen, zeker als er ook vloerverwarming onder zit. Laat dit dus liever over aan een vloerenspecialist. Certo kan dit desgewenst voor je doen.

Wanneer meubels op pvc-vloer?

Direct na het leggen van de pvc-vloer kun je meubels plaatsen. Dit geldt zowel voor click als plak pvc. Houd er wel rekening mee dat plak pvc gewalst moet worden om de vloer goed aan de ondergrond te laten plakken.

Moet je aanpassingen doen aan het meubilair voor een pvc-vloer?

Schuivend meubilair kan lelijke krassen veroorzaken in je nieuwe vloer. Om de levensduur van je pvc-vloer te verlengen, breng je het liefst antikras vilt aan onder de pootjes van de meubels. Je kunt dit eenvoudig onder de stoelpoten en onder de kasten plakken.

Je kunt ook stoelpootbeschermers gebruiken, maar let er dan wel op dat deze speciaal geschikt zijn voor pvc-vloeren. Rubber kan namelijk zwarte strepen maken op de vloer en deze kun je niet zo makkelijk verwijderen. Voorkomen is dus beter.

Ben je van plan om een bureaustoel met zwenkwielen te gebruiken op de vloer? Bescherm de vloer dan met een speciale kunststof mat en gebruik speciale, niet krassende zwenkwielen onder de stoel.

Hoe onderhoud je een pvc-vloer?

Om een pvc-vloer te onderhouden gebruik je schoonloopmatten bij de voor- en achterdeur en bescherm je je meubels. Je kunt ook je schoenen bij de deur uittrekken en regelmatig stofzuigen met een parketborstel. Zand veroorzaakt namelijk krassen op de vloer.

Oppervlakkige krassen kunnen vrij eenvoudig verwijderd worden, maar diepere krassen kun je beter later weghalen door een vloerenspecialist.

Pvc als meest onderhoudsvriendelijke vloer

Meer weten?

Staat een van jouw veelgestelde vragen over pvc-vloeren er niet bij? Of wil je juist nog meer weten over pvc-vloeren? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag alles over deze populaire vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Je PVC vloer laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken