Legpatroon vloertegels: de 9 mooiste patronen

Bij het leggen van een tegelvloer wordt vaak gekozen voor een standaard legpatroon, waarbij de tegels recht tegen elkaar aan liggen. Maar wist je dat tegels ook heel mooi in een legpatroon gelegd kunnen worden?

Misschien heb je het wel eens gezien als een tuin werd bestraat. Veel van deze legpatronen kunnen ook toegepast worden op een tegelvloer in huis.

Het resultaat? Een prachtige duurzame vloer, die echt iets bijzonders toevoegt aan je interieur. Als extra bonus hebben sommige legpatronen ook een bijzonder ruimtelijk effect.

Weet je niet welk legpatroon voor vloertegels je wilt kiezen? We laten hier de 9 mooiste patronen zien, zodat je alvast inspiratie op kunt doen.

Effect van het legpatroon op het ruimtelijke gevoel

Het legpatroon van de tegels beïnvloedt de manier waarop je een ruimte ervaart. Zo kun je in kleine ruimtes het beste grote, licht gekleurde tegels gebruiken met kleine voegen. Daardoor oogt de vloer als één geheel, waardoor de ruimte groter lijkt. 

Smalle ruimtes kun je breder laten lijken door een diagonaal tegelpatroon te gebruiken met licht gekleurde tegels. De vloer lijkt bovendien breder of langer als je de vloertegels laat doorlopen op de wand. Of kies voor een plint die dezelfde kleur heeft als de vloer.

De 9 mooiste legpatronen voor vloertegels

Met een legpatroon kun je bepaalde effecten bereiken, of je vloer interessanter maken. Door tegels op verschillende manieren te leggen, ontstaat een leuk accent in je huis, wat je interieur uniek maakt. Elk legpatroon geeft weer een ander effect. Dit zijn de negen mooiste legpatronen voor vloertegels.

1. Volsteenverband of kruisverband

Het volsteenverband of kruisverband kent iedereen wel. Bij dit eenvoudige legpatroon worden de tegels recht achter en naast elkaar geplaatst. Dit geeft een strak en gelijkmatig effect. Volsteenverband wordt ook wel kruisverband genoemd, omdat de voegen elkaar kruisen. 

Het volsteenverband leg je met vierkante (30 x 30 cm) of rechthoekige tegels. De tegels hoeven niet dezelfde kleur te hebben. Bij het damsteenverband worden verschillende kleuren tegels om en om gelegd, wat een speels effect geeft. Vaak wordt gekozen voor zwart-witte tegels, maar je kunt ook kiezen voor een dambordverband met Portugese tegels.

Damsteenverband legpatroon vloertegels

2. Diagonaal verband of ruit

In smalle ruimtes past het diagonaal verband of ruitpatroon het beste. Het laat de ruimte namelijk breder lijken. De vierkante, ruitvormige of rechthoekige tegels worden diagonaal gelegd onder een hoek van 45 graden. Dit legpatroon staat het leukst met kleine tegels, maar het kan ook gelegd worden met grotere vierkante tegels voor een extra ruimtelijk effect.

3. Halfsteenverband en kwartsteenverband

Halfsteenverband en kwartsteenverband lijken veel op elkaar. Bij halfsteensverband wordt elke volgende tegel op de helft van de onderliggende tegel gelegd. De tegels verspringen dus. Bij een kwartsteenverband wordt de volgende tegel op een kwart van de onderliggende tegel gelegd. Een halfsteenverband is het mooiste als er langwerpige tegels worden gebruikt. Het is ook erg geschikt voor houtlook tegels. Met dit legpatroon lijkt het dan net of er een parketvloer ligt.

Kwartsteenverband

4. Visgraatpatroon en Hongaarse punt

Wie een houten vloer heeft, kent waarschijnlijk al het visgraatpatroon of de Hongaarse punt. Deze patronen zijn de laatste tijd erg populair. Bij deze patronen liggen de tegels met de korte zijden schuin tegen elkaar aan. Door de manier van leggen oogt de visgraatvloer iets drukker dan een Hongaarse punt.

Met langwerpige tegels kunnen deze patronen ook gebruikt worden voor het leggen van een tegelvloer. Het wordt vaak gebruikt met houtlook tegels of betonlook tegels, maar het oogt ook erg chique als je de vloer laat leggen met tegels in een lichte kleur.

Visgraatpatroon met vloertegels

5. Wildverband of Romaans verband

Een vloer in wildverband of Romaans verband bestaat uit vierkante en rechthoekige tegels in verschillende formaten. Deze tegels worden door elkaar heen gelegd, waardoor een speels en origineel patroon ontstaat. Dit komt goed tot z’n recht met tegels in natuursteenlook, tegels van travertin of natuurstenen tegels. Als getrommelde tegels gebruikt worden, ontstaat er een mooie klassieke look.

Wildverband

6. Elleboogverband

Bij het elleboogverband worden de planken van een visgraat vloer een kwartslag gedraaid. De vloer ligt daardoor onder een andere hoek in de ruimte dan ene gewone visgraat vloer. Door de vloerdelen te draaien, ziet de vloer er net even anders uit dan bij het standaard visgraatpatroon.

7. Hexagon of honingraat patroon

Als je kiest voor zeshoekige tegels, dan kies je automatisch voor een hexagon of honingraat legpatroon. Dat is namelijk het enige patroon waarin deze tegels gelegd kunnen worden. Het patroon komt goed tot zijn recht als je een opvallende voegkleur gebruikt, maar voor een vloer kan dit wel wat druk ogen. Kies bij dit patroon voor vloertegels in een lichte kleur voor een mooi ruimtelijk effect.

Hexagonaal tegelverband

8. Blokverband

Bij een blokverband worden er twee tot vier tegels gebruikt, die samen één blok vormen. Deze blokken worden dan in verschillende patronen op de vloer gelegd. Rechthoekige tegels zijn het meest geschikt voor dit legpatroon. Het lijkt dan net alsof de tegels in elkaar geweven zijn, wat zorgt voor een strak en modern effect.

Legpatroon vloertegels blokverband

9. Molenwiek verband

Bij het molenwiekverband wordt een kleine tegel in het midden omringd door vier andere rechthoekige tegels. Hierdoor ontstaat een figuur wat lijkt op een molenwiek. Het patroon zorgt voor een strak, maar afwisselend effect. Bij dit patroon kun je op een leuke manier variëren met tegels in verschillende kleuren.

Molenwiek legpatroon vloertegels

Tegelvloer laten leggen door Certo

Wil je ook een tegelvloer met een mooi legpatroon laten installeren? Certo heeft een team van eigen personeel wat ruim 40 jaar ervaring heeft met het leggen van vloeren, inclusief het leggen van tegelpatronen en het leggen van pvc tegels over bestaande tegelvloeren. Wij leggen je vloer op professionele wijze en dat zie je! We geven volledige garantie op onze vloeren. Daarnaast zijn we CBW erkend en VCA-gecertificeerd, voor extra zekerheid. 

Tegelvloer laten leggen? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloer laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken