PVC Tegels Over Bestaande Tegelvloer

Bij Certo krijgen we vaak de vraag of pvc over een bestaande tegelvloer heen gelegd kan worden. In veel gevallen is dat mogelijk, alhoewel je pvc niet rechtstreeks op een tegelvloer kunt leggen.

In deze gids leggen we je uit wat er allemaal komt kijken als je pvc-tegels over een bestaande tegelvloer gaat leggen. Zo moet een tegelvloer vooraf eerst bewerkt worden, zodat de nieuwe pvc-vloer er mooi uit komt te zien. Heb je vloerverwarming onder je tegels, dan zijn er nog extra punten om op te letten.

Pvc-vloer over tegels & plavuizen leggen

Pvc-tegels over een bestaande tegelvloer leggen is zeer goed mogelijk. Een tegelvloer is stabieler dan een houten vloer en vormt een goede basis voor pvc. Je kunt een oude vloer met tegels of plavuizen dus snel omtoveren in een mooie pvc-vloer met een hout- of betonlook.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je overweegt om een pvc-vloer over een bestaande tegelvloer te leggen. Een pvc-vloer heeft namelijk een vlakke en egale ondervloer nodig. De tegelvloer moet dus eerst voorbewerkt worden voor het mooiste resultaat.

De voorbewerking overslaan zorgt ervoor dat je de tegelvloer door de pvc-vloer heen zal zien. De hoogteverschillen van de tegels drukken door de nieuwe vloer heen. Je kunt de tegels dus het beste eerst afvlakken.

Pvc heeft een stabiele en egale ondergrond nodig, waardoor het altijd nodig is om de tegels of plavuizen te egaliseren. Losse tegels kunnen anders de stabiliteit van de pvc-vloer beïnvloeden.

Tegelvloer egaliseren
Egaliseren van een tegelvloer

De ondervloer bewerken

Wil je een pvc-vloer over een bestaande tegelvloer heen leggen, dan is egalisatie van de tegelvloer bijna altijd nodig. Egaliseren wordt gedaan door de ondervloer vlak te maken met een egalisatiemiddel. Dit middel wordt uitgesmeerd over de bestaande vloer en moet vervolgens 12 tot 48 uur drogen.

Voegen worden opgevuld en hoogteverschillen worden weggewerkt. Zo ontstaat een goede ondervloer voor pvc.

Wat kost het bewerken van de ondervloer?

Aan het laten egaliseren van de bestaande tegelvloer zijn kosten verbonden. De kosten bestaan uit materiaal- en arbeidskosten voor het opvullen en egaliseren van tegelvoegen. De materiaalkosten zijn afhankelijk van het egalisatiemiddel dat wordt gebruikt.

Egaline kost gemiddeld tussen de € 20 en € 75 per m². De exacte prijs is afhankelijk van het aantal lagen egalisatiemiddel dat nodig is en de kwaliteit van de oude vloer.

Is vloerverwarming mogelijk?

Pvc-tegels over een bestaande tegelvloer leggen met vloerverwarming is zeker mogelijk. Je hoeft niet eerst de hele vloer eruit te laten breken. Met vloerverwarming geldt echter ook dat de tegelvloer eerst geëgaliseerd moet worden, bijvoorbeeld met egaline.

De pvc-vloer kan vervolgens over de tegels heen gelegd worden. Let er wel op dat de vloerverwarming 48 uur voor en na het leggen uitstaat. Daarna kun je de temperatuur weer rustig opbouwen.

Stappenplan pvc-tegels over een bestaande tegelvloer leggen

Hoe gaat het leggen van pvc-tegels over een bestaande tegelvloer in zijn werk? Je leest het hier in dit stappenplan.

Belangrijkste benodigdheden:

  • Meetlint;
  • Potlood;
  • Afstandhouders;
  • Aanslagblokje;
  • Stanleymes;
  • Spatlijn;
  • Rubberen hamer;
  • Winkelhaak of zwaaihaak.

Stap 1: Tegelvloer ontvetten

Eerst moet de tegelvloer worden schoongemaakt en ontvet zodat het egalisatiemiddel goed kan hechten aan de bestaande vloer.

Stap 2: Primer aanbrengen

Na het ontvetten wordt er een voorstrijkmiddel op de vloer aangebracht. Het egalisatiemiddel kan hierdoor goed aan de vloer hechten.

Stap 3: Egaliseren van de tegelvloer

Het egalisatiemiddel kan worden aangemaakt nadat de primer is aangebracht. Het middel moet goed gemixt worden, zodat het klontvrij en vloeibaar is.

Je kunt het egalisatiemiddel vervolgens in banen over de tegelvloer uitsmeren. Na iedere baan wordt het egalisatiemiddel met een vlakspaan over de vloer verdeeld.

Egaliseren van tegelvloer voor pvc

 

Stap 4: Drogen

De droogtijd is afhankelijk van het gebruikte egalisatiemiddel. Gemiddeld moet de vloer 12 tot 48 uur drogen voordat je de pvc-vloer kunt gaan leggen.

Stap 5: Pvc-vloer leggen

Zodra het egalisatiemiddel droog is kunnen de pvc-tegels over een bestaande tegelvloer heen gelegd worden.

Pvc-tegels over bestaande tegelvloer heen leggen

Wat kost het om pvc-tegels over een bestaande tegelvloer te leggen?

Als je overweegt om pvc-tegels over een bestaande tegelvloer heen te leggen, dan wil je natuurlijk weten wat dat gaat kosten.

De kosten bestaan meestal uit de egalisatie van de tegelvloer en de kosten voor het leggen van de pvc-vloer met de bijbehorende materialen. In onderstaande tabel zie je een indicatie van deze kosten.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m²
Verwijderen vloertegels € 22
Egaliseren € 20
Klik-pvc – Planken (incl. ondervloer) € 49
Loose-lay-pvc (inclusief egaliseren tegelvloer) € 64
Verlijmde pvc – Planken (incl. egaliseren tegelvloer) € 67
Klik-pvc – Visgraat (incl. ondervloer) € 69
Verlijmde pvc – Visgraat patroon (incl. egaliseren tegelvloer) € 81

Laat je pvc-tegels over een bestaande tegelvloer heen leggen

Wil je pvc laten legen over je tegels heen? Kom dan eens langs bij Certo. Wij hebben veel ervaring met het leggen van vloeren over tegels en kunnen je goed adviseren over jouw situatie.

Kom langs in onze vestiging in Oud Gastel en stel je vraag over je pvc-vloer. Je kunt ons ook bellen voor een afspraak om bij jou thuis langs te komen. Wil je alvast een globale inschatting van de kosten? Vraag dan via onderstaande knop een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Wil je jouw PVC tegels laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken