Hoe kun je vloertegels verven en wat heb je nodig? 

Vloertegels verven is een goede optie als je een leuk huis of winkelpand op het oog hebt waar nog een oude tegelvloeren in ligt. De kleur is bruin of groen en niet meer van deze tijd. Of de vloer was ooit wit, maar inmiddels vergeeld. Je wilt liever een vloer in een frisse, moderne kleur, misschien zelfs wel een betonlook.

Je kunt de hele tegelvloer eruit slopen met veel stof en lawaai of vloerbedekking over je tegels heen laten leggen, maar daar wordt de vloer soms erg hoog van. Gelukkig is er nog een derde optie: verf je vloertegels in een door jou gewenst kleur.

Met speciale tegelverf geef je een bestaande tegelvloer snel een moderne, lichte kleur. De vloer ziet er weer fris uit en lijkt als nieuw. Lijkt jou dit een goede optie? Lees dan verder in deze gids om erachter te komen hoe je vloertegels het beste kunt verven en wat je daarvoor nodig hebt.

Welke vloertegels kun je verven?

In principe kun je vrijwel alle vloertegels verven. Het maakt niet uit of het gaat om grote tegels, kleine tegels, geverniste of geglazuurde tegels, donkere of lichte tegels.

V00r geglazuurde tegels of hele gladde tegels geldt wel dat je ze beter eerst kunt schuren. Op een glad oppervlak hecht tegelverf namelijk minder goed, waardoor er eerder slijtageplekken ontstaan. Het eindresultaat is veel mooier als je de tegels eerst schuurt.

Welke materialen heb je nodig om vloertegels te verven?

Zowel voor tegels in je huis, als voor een tegelvloer in een winkelpand of showroom geldt dat er veel op gelopen wordt. Je hebt de juiste materialen nodig om tegels te verven, zodat de verflaag goed blijft zitten. Voor een mooi resultaat heb je in ieder geval het volgende nodig:

  • Een speciaal reinigingsmiddel om de tegels schoon en vetvrij te maken, zoals Inno vloerreiniger;
  • Grondverf/primer die zorgt voor een goede hechting van de verf;
  • Speciale tegelverf;
  • Verfrollers, platte kwast en een verfbakje;
  • Transparante coating voor een extra beschermende laag, eventueel met antislipmiddel.

Ga je tegels verven in een badkamer of andere vochtige ruimte? Gebruik dan een speciale verf die waterdicht is, zoals betonverf.

Vloertegels verven voorbereiden

Zelf je vloertegels verven in 6 stappen

We laten hier stap voor stap zien hoe je zelf je vloertegels kunt verven.

Stap 1: Maak de ruimte leeg

Voordat je kunt beginnen met verven, moet je eerst de kamer of ruimte helemaal leeg maken. Haal dus alle meubels weg en zet ze tijdelijk ergens anders neer. Pak de stofzuiger en maak de vloer goed schoon. Plak de plinten af met verf tape.

Stap 2: Reinig de bestaande tegels grondig

Maak nu de tegelvloer goed schoon met een speciale ontvettende vloerreiniger. Maak vooral de voegen, randen en hoeken goed schoon en vetvrij. Tegelverf hecht namelijk niet op een vette ondergrond.

Stap 3: Schuur de vloertegels en maak ze stofvrij

Gebruik schuurpapier met korrel P80 – P120 om de vloer te schuren. Voor grote oppervlakken kun je ook een schuurmachine gebruiken. Verwijder al het stof van de tegels met de stofzuiger en een vochtige doek.

Stap 4: Breng een primer aan op de tegelvloer

Een primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Kies de juiste primer op basis van de tegelsoort. Breng de primer aan en laat deze drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voor poreuze tegels kun je de primer en de eerste laag meestal op dezelfde dag aanbrengen.

Stap 5: Verf je tegels

Roer de tegelverf goed door om kleurverschillen te voorkomen. Breng twee lagen verf aan en houd rekening met de droogtijd tussen beide verflagen (meestal 24 uur). In vochtige ruimtes of keukens kun je daarna een transparante laag aanbrengen die de vloer beschermt tegen vocht.

Stap 6: Laat de verf goed drogen

Hou er rekening mee dat vloerverf zeven dagen nodig heeft om volledig te drogen en uit te harden. Daarna kun je de vloer weer belasten.

Aandachtspunten

  • Zijn je vloertegels al geverfd? Verwijder dan eerst de oude verflaag voordat je een nieuwe aanbrengt.
  • Lees de gebruiksaanwijzing op het etiket van de verf. Je vind daarop informatie over de droogtijd en wanneer je het beste de volgende verflaag kunt aanbrengen.
  • Repareer beschadigde en losliggende tegels voordat je gaat verven. Gebruik hiervoor geen kit of egaline, maar een goed plamuurmiddel.

Vloer laten leggen door Certo

Zelf je vloertegels verven kan een lastige klus zijn. Dat geldt vooral als de bestaande tegelvloer niet meer van goede kwaliteit is. Wist je dat je ook gewoon pvc-tegels over je bestaande tegelvloer kunt laten leggen? De bestaande vloer hoeft vaak niet eens verwijderd te worden.

Een andere optie is het egaliseren van je tegelvloer in combinatie met een mooie nieuwe vloerbedekking. Certo adviseert je graag over de mogelijkheden. Wij kunnen bestaande vloeren egaliseren of je tegelvloer verwijderen en een mooie nieuwe vloer plaatsen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat je vloer leggen door Certo

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken