Vloer Egaliseren Kosten In 2023 | Prijs Per m²

Wil je de betonnen of houten ondervloer in je huis of bedrijf egaliseren om nieuwe vloerbedekking te kunnen leggen? Dan vraag je je vast af wat dat gaat kosten en of het misschien goedkoper is om het zelf te doen.

Een egale ondervloer vormt een goede basis voor een mooi afgewerkte vloer in je woning of bedrijfspand. Het is dus belangrijk dat dit goed gedaan wordt. Besteed daarom aandacht aan de ondervloer en let niet alleen op de kosten.

In deze gids leggen we uit waar je op moet letten en met welke vloer egaliseren kosten je rekening moet houden.

Waarom je vloer laten egaliseren?

Als je nieuwe vloerbedekking laat leggen, dan is een egale ondervloer belangrijk voor een mooi eindresultaat. Is de ondervloer niet glad, dan kan dit leiden tot problemen, zoals:

 • Scheuren
 • Vochtproblemen
 • Slechte geluiddemping
 • Oneffenheden in de vloer

Een egale ondervloer is vooral belangrijk als je een coatingvloer, gelijmde pvc-vloer of marmoleum laat leggen. Zonder egalisatie blijven de standaard anhydrietvloeren korrelig, waardoor de vloerlijm niet goed hecht en de vloer kan loskomen.

Egalisatie is ook geschikt als je een vloer wilt ophogen of een bestaande tegelvloer wilt bedekken.

Vloer egaliseren kosten

Egaline, zandcement en anhydriet

Een egale ondervloer vormt een goede basis voor je nieuwe vloer. Er zijn drie populaire materialen waarmee je een ondervloer kunt egaliseren:

 • Egaline
 • Zandcement
 • Anhydriet

Een gestorte betonvloer wordt meestal geëgaliseerd met egaline, waarna de vloer wordt gelegd. Egaline kan ook als egalisatiemiddel voor andere vloeren worden gebruikt en kost ongeveer € 1,35 per m².

Zandcement is geschikt als ondervloer voor pvc, laminaat en hout. Met gebruik van dit materiaal moet er wel een tussenvloer worden geplaatst. Zandcement kost ongeveer € 1,50 per m².

Anhydriet is heel geschikt als ondervloer voor pvc, laminaat en hout. Het oppervlak blijft korrelig, waardoor deze ondervloer niet geschikt is voor vastgelijmde vloeren. Je kunt dit oplossen door de vloer met egaline glad te maken. Anhydriet kost gemiddeld tussen de € 9 en € 35 per m², afhankelijk van de dikte.

Verschil tussen betonvloer en houten vloer egaliseren

Egaliseren van een houten vloer kost gemiddeld 3 tot 4 keer zoveel als de egalisatie van een betonvloer. Een houten vloer moet namelijk voorbehandeld worden. Uitstekende spijkers worden verwijderd, grote kieren en naden worden gedicht en losse planken worden vastgezet.

Voor een houten vloer moet bovendien een speciale egaline worden gebruikt, die op een andere manier wordt aangebracht dan bij beton. Deze speciale egaline voorkomt scheuren. Egaline op hout wordt dikker aangebracht dan egaline op beton en dat vertaalt zich allemaal in een hogere prijs.

Houten vloer egaliseren
Een houten vloer egaliseren met speciale egaline
Betonvloer egaliseren met egaline
Betonvloer egaliseren met egaline

Vloer egaliseren kosten

Een vloer egaliseren brengt kosten met zich mee. De kosten zijn o.a. afhankelijk van:

 • De dikte van de egalisatielaag
 • Materiaal- en arbeidskosten
 • Oppervlakte van de vloer
 • Kwaliteit van de huidige vloer

De kosten voor een vloer egaliseren verschillen tussen betonnen vloeren en houten vloeren. Het egaliseren van een betonnen vloer kost gemiddeld tussen de € 10 en € 25 per m². Het egaliseren van een houten vloer kost tussen de € 45 en € 75 euro per m².

Materiaalkosten vloer egaliseren

De materiaalkosten voor het egaliseren van een vloer zijn afhankelijk van het vloeroppervlak, de dikte van de egalisatielaag en de kwaliteit van de huidige ondervloer. Om je een idee te geven zetten we hier alle materiaalkosten op een rij.

Materiaal Prijs
Houtvuller (1 verpakking) € 10
Snelcement (1 verpakking) € 10
Primer (per m²) € 0,70 – € 1
Spaanplaat (per m²) € 4,80 – € 5
Underlayment (per m²) € 6 – € 6,50
Egalisatiekorrels (per zak) € 15 – € 20
Egaline (per m²) € 1,35
Egaliseercement (per m²) € 1,20 – € 1,80

Arbeidskosten vloer egaliseren

De arbeidskosten voor een vloer egaliseren liggen tussen de € 20 en € 40 per m². Het tarief is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de vloerenlegger.

Totaalkosten vloer egaliseren

De totaalkosten voor een vloer egaliseren bestaan uit de materiaalkosten, arbeidskosten en afvoerkosten van bijvoorbeeld de oude vloer. De gemiddelde prijzen per m2 zijn als volgt:

Dikte egalisatielaag Prijs per m²
Tot 1 mm € 5,50
Tot 2 mm € 10

PVC Vloer egaliseren kosten met epoxy

Om rekening mee te houden

Er zijn nog meer dingen om rekening mee te houden bij het egaliseren van de vloer, waardoor er nog extra bijkomende kosten kunnen ontstaan.

De oude vloer verwijderen

Om te kunnen egaliseren moet eerst de oude vloer worden verwijderd. Een vloer die losligt kun je zelf verwijderen. Is de pvc-vloer, laminaat of tapijt verlijmd met de ondervloer, dan kun je beter een vakman inschakelen. Een vakman weet precies hoe de vloer verwijderd moet worden zonder dat de ondervloer te veel beschadigt.

De kosten voor het verwijderen van de vloer zijn afhankelijk van het soort vloer en de afvoerkosten van de oude vloer. Hieronder staan richtprijzen voor het verwijderen van de oude vloer:

Type vloer Prijs
Laminaat verwijderen (per m²) € 2,50 – € 3,50
Tapijt verwijderen (per uur) € 15 – € 50
Tegelvloer verwijderen (per m²) € 10 – € 15
Zwevend parket verwijderen (per m²) € 5
Gelijmd parket verwijderen (per m²) € 10 – € 15
Verwijderen pvc-vloer per m² € 10 – € 15

Vloerisolatie toevoegen

Vloerisolatie kan zowel boven als onder de vloer worden aangebracht. Wil je de kruipruimte onder de vloer isoleren, dan doe je dat voordat je de vloer gaat egaliseren.

Vloerisolatie boven op de vloer breng je pas aan nadat de ondervloer is geëgaliseerd. De kosten staan in onderstaande tabel.

Vloerisolatie Kosten per m²
Purschuim of Jetspray (onder de vloer) € 30 – € 40
Schelpen of parels (kruipruimte) € 20 – € 30
Folie: TonZon of PIF € 40 – € 50

Afvoerkosten oude vloer

Bij het egaliseren van de vloer moet je ook rekening houden met de afvoerkosten van de oude vloer. Hieronder zie je wat dat ongeveer kost:

Afvoer Prijs
Container puin of stenen afvoeren € 150 tot € 340
Container bouwafval afvoeren € 230- tot € 2.500

Kun je zelf de vloer egaliseren?

Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen. Je wilt tenslotte niet het risico lopen dat de vloer losraakt.

Door zelf te egaliseren bespaar je op arbeidskosten. Hou er alleen wel rekening mee dat het nodig kan zijn om dure apparatuur aan te schaffen of te huren.

Of zelf egaliseren een goed resultaat oplevert, is daarbij nog maar de vraag. Uiteindelijk is het vaak voordeliger om de vloer vakkundig te laten egaliseren door een ervaren vakman.

Waar koop je goede egaline?

Bij Certo! Ga je zelf aan de slag? Koop dan een goede egaline in onze shop. Bij ons koop je egaline voor een houten of betonnen vloer voor een gunstige prijs. Profiteer van onze lage prijzen en snelle levering en bestel je egaline simpelweg online.

Conclusie

De kosten voor een vloer egaliseren liggen gemiddeld tussen de € 10 en € 25 per m² voor een betonnen vloer en tussen de € 45 en € 75 euro per m² voor een houten vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Je vloer laten egaliseren door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken