De Droogtijd Van Egaline Bepalen

De droogtijd van egaline is belangrijk als je een bestaande ondervloer renoveert en egaliseert. Met egaline ontstaat een egale en stabiele ondervloer die een prima basis vormt voor een nieuwe pvc-vloer, vinyl vloer of gietvloer.

Zodra de egaline goed droog is kan de nieuwe vloerbedekking gelegd worden. We lichten in deze gids de droogtijd van egaline toe en we vertellen je waar je nog meer op moet letten als je met egaline aan de slag gaat.

Wat is de droogtijd van egaline?

De gemiddelde droogtijd van egaline ligt tussen de 12 en 48 uur. De vloer is dan voldoende uitgehard en egaal genoeg voor het leggen van pvc, kurk, laminaat etc.

Wanneer kun je over de egaline lopen?

Na vier uur drogen kun je meestal al over de egaline vloer lopen. Kijk wel eerst hoe de vloer erbij ligt. Als er nog natte plekken zichtbaar zijn, dan kun je beter nog niet over de vloer lopen. Wacht in dat geval tot de vloer minstens acht uur heeft kunnen drogen. Een dikke laag egaline is na ongeveer 12 uur beloopbaar en voldoende uitgehard.

Betonvloer egaliseren met egaline

De droogtijd van egaline berekenen

Je kunt zelf de droogtijd van egaline berekenen. Het uitgangspunt is dat een millimeter egaline twaalf uur nodig heeft om volledig te drogen. Vermenigvuldig de dikte in millimeters van de egaline laag met twaalf en je krijgt de droogtijd in uren.

Droogtijd Egaline berekenen

Voorbeeld: De egaline laag is 2 mm dik. Na 2 × 12 uur, dus na 24 uur, is de vloer droog.

Rekening houden met het voorstrijkmiddel

Bij de droogtijd en de kosten voor het egaliseren van je vloer moet je rekening houden met de primer. Een primer wordt op de vloer aangebracht en moet drogen, voordat de egaline erop wordt gegoten. De droogtijd van het voorstrijkmiddel is afhankelijk van het gebruikte middel en ligt tussen de 15 minuten en 24 uur.

Wat heeft invloed op de droogtijd van egaline?

De droogtijd van egaline is afhankelijk van:

  • Luchtvochtigheid
  • Temperatuur
  • Ventilatie
  • Dikte
  • Ondergrond
  • Voorstrijkmiddel

Vloer egaliseren met egaline

Luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid betekent een lange droogtijd van egaline. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 55% en 60%.

Temperatuur

Bij lage temperaturen droogt de egaline langzamer. De ideale situatie voor het drogen is een temperatuur van 20 °C.

Ventilatie

In een goed geventileerde ruimte zal de egaline sneller drogen dan in een minder goed geventileerde ruimte.

Dikte

De dikte van de egaline heeft invloed op de droogtijd. Een dikke laag droogt langzamer, waardoor het langer duurt voordat je over de vloer kunt lopen.

Ondergrond

Het vochtgehalte van de ondervloer mag niet te hoog zijn. Een zandcement dekvloer mag bijvoorbeeld niet meer dan 2,5% vocht bevatten en een anhydrietvloer niet meer dan 0,5% vocht.

Voorstrijkmiddel

Laat een voorstrijkmiddel eerst goed drogen voordat je de egaline op de vloer aanbrengt. Houd dus rekening met extra droogtijd.

Sneldrogende egaline

Wil je dat de vloer snel droog is? Dan kan sneldrogend egaliseercement een oplossing zijn. Er zijn bepaalde egaline soorten verkrijgbaar die legklaar zijn binnen 60 minuten. Het type cement hangt af van de te egaliseren vloer, droogtijd en de omstandigheden op die plek.

Houd er rekening mee dat sneldrogende egaline vraagt om een snelle verwerkingstijd. Zorg dus dat de vloerbedekking klaar is voor verwerking en dat eventuele vloerverwarming al gelegd is.

De beste egaline – UZIN

Egaliseren lukt het beste als je producten van goede kwaliteit gebruikt. De egaline soorten van UZIN behoren tot de beste op de markt. Je bestelt ze eenvoudig in onze webshop, waar je ook terecht kunt voor vloerlijm, UZIN egaline primer en nog veel meer handige producten voor je vloer. Er zijn twee soorten egaline die je bij ons kunt bestellen:

Bij een cementgebonden ondervloer kies je voor een egaline die cementgebonden is. UZIN NC150 is hiervoor geschikt. Je gebruikt deze voor laagdiktes tot 10mm. Heb je een dikkere laag nodig? Met UZIN NC 160 maak je een egalisatielaag tot 20 mm dik.

Een cementgebonden egaline is niet optimaal voor een ondergrond met gips, zoals een anhydrietvloer. Je kunt dan beter een gipsgebonden egaline gebruiken, zoals het sneldrogende UZIN NC 112 Turbo. Gipsgebonden egaline is niet geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers of doucheruimtes. Gebruik daarvoor juist een cementgebonden egaline.

Uzin logo

Lees de verpakking

Het lijkt overbodig, maar we geven je toch deze tip mee: lees altijd de verpakking voor een indicatie van de droogtijd van de egaline. De droogtijd staat meestal op de verpakking vermeld en kan verschillen per soort egaline. Als je vooraf weet hoe lang de primer en egaline nodig hebben om te drogen, dan kun je daar rekening mee houden bij het proces om je nieuwe vloer te leggen.

Schakel hulp in

Egaliseer jij je vloer zelf met de kwalitatieve egaline van UZIN? Of laat je het liever over aan professionals? Certo heeft alle kennis in huis om te zorgen dat jouw ondervloer mooi egaal wordt. We kunnen desgewenst ook je nieuwe vloer installeren, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken om de droogtijd of de juiste materialen. Neem gerust contact met ons op voor een prijsopgave, of kom langs bij onze vestiging in Oud Gastel.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Jouw vloer laten egaliseren door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken