Lijmresten vloer verwijderen

Voordat je een nieuwe vloer gaat leggen, moet de oude vloer eerst verwijderd worden. Ligt er momenteel vloerbedekking, vinyl of verlijmd pvc? Dan is de kans groot dat er lijmresten achterblijven zodra je de vloer verwijderd. Je moet eerst de lijmresten vloer verwijderen, voordat je een nieuwe vloer kunt gaan leggen. Anders is de vloer niet egaal en kun je hobbels in de nieuwe vloer zien.

Als het gaat om een klein vloeroppervlak, dan kun je eerst zelf proberen om de lijmresten van de vloer te verwijderen. In dit artikel laten we zien hoe je zelf de meest voorkomende lijmresten weg kunt halen.

Twee soorten lijm

Bij het leggen van pvc-vloeren, tapijt of vloertegels kunnen twee verschillende soorten vloerlijm worden gebruikt, namelijk synthetische vloerlijm of vloerlijm op waterbasis.

 • De synthetische lijm heeft na opdrogen een bruine of gele kleur.
 • Lijm op waterbasis heeft een witte of doorzichtige kleur na het opdrogen.

Bij het verwijderen van een pvc-vloer of een andere gelijmde vloer blijven er vaak lijmresten achter die weggehaald moeten worden. Synthetische lijmresten moet je op een andere manier verwijderen dan witte lijmresten.

Witte lijmresten vloer verwijderen

Na het verwijderen van gelijmd linoleum, tapijt, tapijttegels of wandkurk blijven vaak witte lijmresten achter. Witte lijm kan makkelijk verwijderd worden met water en zeep. Het verwijderen gaat als volgt:

 • Maak een sopje van warm water en afwasmiddel of handzeep.
 • Giet het mengsel over de vloer met de lijmresten of dep de lijmresten met een theedoek die gedrenkt is in het sopje van water en zeep.
 • Laat het een tijdje intrekken.
 • Boen de lijmresten weg met een schuursponsje of plamuurmes
 • Maak de vloer weer goed droog.

Zorg ervoor dat de vloer goed droog en schoon is voordat je de nieuwe vloerbedekking gaat leggen.

Lijmresten vloer verwijderen

Bruine lijmresten vloer verwijderen

Als je zelf oude vloerbedekking wilt verwijderen, dan kun je bruine of gele lijmresten tegenkomen. Deze zijn lastig te verwijderen, omdat de lijm niet op waterbasis is gemaakt. Bruine lijmresten van de vloer verwijderen gaat als volgt:

 • Koop een vloerlijm verwijderaar in de bouwmarkt (bv. HG vloerlijmverwijderaar)
 • Breng de vloerlijm verwijderaar aan op de lijmresten en volg de instructies op de verpakking.

Je kunt ook proberen om de bruine lijmresten te verwijderen met cola. Dat gaat als volgt:

 • Doe cola in een plantenspuit.
 • Maak de lijmlaag goed vochtig.
 • Laat de cola een tijdje intrekken.
 • Nadat je de lijmresten hebt laten weken, gebruik je een verfkrabber of schuurmachine om de lijmresten te verwijderen.
 • Maak de vloer weer goed droog.

Cola bevat veel suiker. Houd er rekening mee dat de vloer kleverig kan worden bij het gebruik van cola en dat je de vloer na afloop goed moet dweilen.

Lijmresten trap verwijderen

Wordt je trap opnieuw bekleed of heb je gekozen voor een traprenovatie? Dan geeft het niet als er nog wat kleine lijmresten op de traptreden achterblijven nadat de oude trapbekleding is weggehaald. Om grote lijmresten van de trap te verwijderen, kun je de eerder genoemde stappenplannen volgen voor het verwijderen van witte of bruine lijmresten. Vergeet echter niet om de trapwangen af te plakken, zodat de verf niet beschadigt.

Bij trappen komt het soms voor dat de oude vloerbedekking is vastgelijmd met lijmkit. Lijmkit is vaak lastig te verwijderen, zelfs met chemische middelen. Je kunt de lijmkit het beste verwijderen met een verfkrabber of een schuurmachine. Ga voorzichtig te werk, zodat de traptreden niet beschadigen. Zorg na afloop dat de trap schoon en stofvrij is, zodat de nieuwe lijm straks weer goed hecht.

Tips om lijmresten te verwijderen

Als je de resten van lijm voor een pvc-vloer, tegelvloer of tapijt wilt verwijderen, dan zijn er een aantal huis-tuin- en keukentips die je daarbij kunt gebruiken. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet. Let op: dit zijn huis-, tuin- en keukentips en geen professionele adviezen. Gebruik deze producten voorzichtig en test ze vooraf op een klein stukje van de vloer.

 • Gebruik kokend water om de lijmresten te verwijderen. Haal daarna de lijmresten weg. Gebruik hiervoor een verfschraper of een schuurmachine.
 • Vul een plantenspuit met cola en spuit de lijmresten in. Laat de cola een paar uur intrekken en probeer de lijmresten daarna weg te schuren of te krabben. Maak de ondergrond goed schoon en droog.
 • Gebruik een hete föhn om de lijmresten zachter te maken. Daarna kun je de lijm verwijderen met een krabber of een schuurmachine.
 • Leg ‘s avonds natte lappen op de lijmresten en haal ze de volgende dag weg. De lijm wordt dan zacht en de dag erna zijn de lijmresten makkelijker te verwijderen.

Helpen al deze tips niet en heb je nog steeds lijmresten op je vloer zitten? Huur dan een professioneel bedrijf in om de vloer glad te schuren. Zo voorkom je dat de houten vloer of betonnen dekvloer beschadigt, waardoor deze vervangen moet worden.

HG vloerlijm verwijderaar

Veelgestelde vragen over lijmresten vloer verwijderen

Hoe kan ik lijmresten vloer verwijderen van beton?

Lijmresten op een betonnen vloer kun je in de meeste gevallen weghalen met een sopje van warm water en handzeep of met cola. Verwijder daarna de lijmresten met een plamuurmes of een krabber.

Hoe kan ik lijmresten vloer verwijderen van hout?

Ga altijd voorzichtig te werk, zodat de houten vloer niet blijvend beschadigt. Gebruik een sopje van warm water en handzeep of gebruik een spuitfles met cola om de lijmresten te weken. Schuur daarna voorzichtig de lijmresten weg.

Laat lijmresten van je vloer verwijderen door Certo

Heb je oude vloerbedekking weggehaald, maar blijf je zitten met hardnekkige lijmresten? Certo kan je helpen met het verwijderen van lijmresten van een oude vloer. Indien nodig kunnen we de vloer opschuren of egaliseren en daarna een mooie nieuwe vloer leggen.

Wij werken uitsluitend met ons eigen personeel, wat ruim 40 jaar ervaring meebrengt. Bovendien krijg je bij ons volledige garantie op elke vloer die we leggen.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Lijmresten laten verwijderen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken