Welke ondervloer is geschikt voor tapijttegels?

Bij de keuze van tapijttegels zijn niet alleen de kleur, de kwaliteit en het patroon belangrijk. Minstens net zo belangrijk is de keuze van de juiste ondervloer. Tapijttegels kunnen in sommige gevallen over bestaande vloeren heen gelegd worden, maar dat is niet altijd een goed idee.

Soms moet je eerst de oude vloerbedekking verwijderen en een geschikte ondervloer leggen. Misschien vraag je je nu af welke ondervloeren er geschikt zijn? Lees hieronder onze tips voor een ondervloer voor tapijttegels voordat je een ondervloer kiest. Zo voorkom je een miskoop en krijg je het mooiste resultaat.

Welke ondervloer voor tapijttegels?

Tapijttegels behoren tot de zachte vloeren. Ze geven extra comfort en zijn geluiddempend. De tegels worden meestal op de ondervloer gelijmd met speciale tapijtlijm, anders kunnen tapijttegels gaan schotelen. Een goede ondervloer is dus erg belangrijk als je tapijttegels voor in je woning of op kantoor gaat kiezen.

Tapijttegels kun je alleen lijmen op een ondervloer die hard, vlak en egaal is. Het oppervlak van de vloer moet een beetje stroef zijn, zodat de tegellijm goed hecht. Zorg er ook altijd voor dat de ondervloer geen optrekkend vocht bevat. Een bestaande vloer die voldoet aan deze eisen, kan worden gebruikt als ondervloer voor tapijttegels.

Meest geschikte ondervloer tapijttegels

De juiste ondervloer voor tapijttegels zorgt voor het mooiste resultaat en het verlengt de levensduur. Er zijn verschillende soorten ondervloeren die je kunt gebruiken onder gewone tapijttegels.

In woningen ligt er vaak al een houten vloer of een pvc-vloer en we krijgen dan ook regelmatig de vraag welke ondervloer geschikt is voor tapijttegels.

Over het algemeen zijn pvc, tapijt en kurk geen goede ondervloeren voor tapijt, omdat de tapijtlijm niet goed aan deze vloeren hecht. Vloertegels, beton en houten vloeren zijn wel geschikt als ondervloer voor tapijt.

Je kunt ook kiezen voor een ondervloer die speciaal is ontwikkeld voor tapijttegels. Zo’n ondervloer werkt extra geluiddempend, geeft een mooier resultaat en zorgt voor extra warmte-isolatie. Woon je in een appartement? Dan is een geluiddempende ondervloer van minimaal 10 dB vaak vereist.

Modulaire tapijttegels worden over het algemeen toegepast als projecttapijt en doorgaans los gelegd op een betonnen ondervloer.

Gebruik geen oude vloerbedekking als ondervloer voor tapijttegels

Heb je al vloerbedekking liggen? Dan kun je dat beter niet gebruiken als ondervloer voor tapijt of tapijttegels. Tapijtlijm hecht niet goed op vloerbedekking, waardoor de tegels los kunnen raken. Je kunt beter de oude vloerbedekking verwijderen en vervangen door een zwevende ondervloer met een combinatie van zachtboard en hardboard platen. EPS-isolatieplaten (piepschuim), First Floor platen of andere synthetische ondervloeren zijn een betere ondervloer voor tapijttegels dan vloerbedekking.

Tapijttegels met vloerverwarming

Tapijttegels voelen van zichzelf al warm aan, maar dat effect wordt nog versterkt als je ze combineert met vloerverwarming. Zo ontstaat een heerlijk warm woon- of kantoortapijt. Als je kiest voor deze combinatie zijn er wel een aantal punten om op te letten:

  • Tapijttegels moeten laagpolig zijn en antistatische eigenschappen hebben als je ze op vloerverwarming wil leggen. Kies voor speciaal tapijt dat niet statisch wordt als er vloerverwarming onder ligt.
  • Het materiaal van de tapijttegels moet de warmte goed doorlaten. Kies voor een tapijttegel met een warmtedoorlaatweerstand die niet hoger is dan 0,15 m² per K/W.
  • Leg geen ondervloer tussen de vloerverwarming en de tapijttegels. Een ondervloer houdt warmte tegen, waardoor de vloerverwarming minder efficiënt werkt.

Let dus goed op deze drie punten als je kiest voor een combinatie van tapijttegels en vloerverwarming.

Geen ondervloer voor tapijttegels met vloerverwarming. Verschillende vloeren op vloerverwarming
Tapijttegels kunnen ook geplaatst worden op vloerverwarming. Let er wel op dat je tapijttegels kiest die de juiste eigenschappen hebben.

Waar moet je op letten bij een ondervloer voor tapijttegels?

Een ondervloer voor tapijttegels moet egaal, droog, schoon en niet te glad zijn. Dat is dus heel anders dan een ondervloer voor pvc, die juist wel glad moet zijn. Verder moet de vloer geschikt zijn voor hechting van de tegellijm. Een houten vloer kun je egaliseren door de vloer te schuren met een schuurmachine.

Als er veel kieren in de vloer zitten kun je kiezen voor hardboard platen als ondervloer. Hardboard zorgt voor een stevige vlakke basis en is ideaal als ondervloer voor tapijttegels.

Hoe leg je zelf tapijttegels?

Tapijttegels leggen kun je soms zelf doen. Welke stappen je dan moet volgen, en wat je nodig hebt, lees je hieronder.

Benodigd gereedschap

  • Liniaal
  • Stanleymes met een nieuw mes dat geschikt is voor zwaar gebruik
  • Meetlint
  • Potlood

Ondergrond voorbereiden

Tapijttegels hechten het beste op een ondervloer die schoon, vlak, hard, egaal en droog is. Bereid de bestaande vloer voor door eventuele oude vloerbedekking te verwijderen, de ondervloer te schuren, te ontstoffen en te ontvetten.

Inmeten

Bij het inmeten bepaal je eerst het middelpunt van de kamer. Trek daarvoor een lijn die begint in het midden van een muur en die eindigt in het midden van de tegenoverstaande muur. Hetzelfde doe je bij de andere muren. Waar de twee lijnen elkaar kruisen, ligt het middelpunt van de kamer.

Leggen

Je begint met leggen door een tapijttegel op het middelpunt van de kamer te plaatsen. Plak de tegel op de grond met dubbelzijdig plakband. Daarna leg je vier tegels strak tegen de middelste tegel aan zodat een kruis ontstaat.

Achter op de tegel staat de legrichting aangegeven met een pijl. Zorg dat de pijlen allemaal dezelfde kant op wijzen, zodat de poolrichting voor alle tegels hetzelfde is. Leg de vloer daarna vol met tapijttegels.

Tapijttegels snijden

De kans is klein dat de tapijttegels precies in de ruimte passen, zonder dat je bij hoeft te snijden. Bij de muren moet je de tapijttegels vaak bijsnijden.

Leg een hele tapijttegel ondersteboven tegen de muur aan. Leg de liniaal erop om de rand waar de tapijttegel de onderliggende tegel overlapt af te tekenen. Snijd de tapijttegel met het stanleymes langs de afgetekend lijn af.

De randen

Leg de op maat gesneden tapijttegel met de snijrand tegen de muur. Let op dat de pijlen aan de achterkant van de tegel in dezelfde richting wijzen als de andere pijlen op de tapijttegels.

Poolrichting

Op de achterkant van de tapijttegels staan pijlen die de poolrichting aangeven. Er zijn verschillende poolrichtingen en elke richting wordt in een ander patroon gelegd. Meestal wordt dit patroon vermeld op de verpakking. Door het patroon te volgen krijg je het mooiste resultaat.

Ondervloer tapijttegels met modulaire tapijttegels
Eindresultaat tapijttegels leggen

Ondervloer voor tapijttegels

Met een goede ondervloer voor tapijttegels heb je jarenlang plezier van je nieuwe vloer. Een ondervloer isoleert, geeft extra demping en extra comfort. Soms kun je tapijttegels over een bestaande vloerbedekking heen leggen, maar niet altijd. Let er goed op dat de ondervloer egaal, vlak, hard en droog is. Of gebruik een speciale ondervloer voor tapijt.

Je kunt tapijttegels ook combineren met vloerverwarming als de tegels aan de juist eigenschappen voldoen. Het is ook mogelijk om de tapijttegels zelf te leggen. Let goed op je snijtechniek en de legrichting van de tegels.

Overweeg je om tapijttegels te laten leggen? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Tapijttegels kopen en direct laten leggen door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken