Opbouw vloer met vloerverwarming
De gelijkmatige warmteverdeling en energie-efficiëntie maken vloerverwarming een aantrekkelijke optie voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Om optimaal te kunnen profiteren van vloerverwarming, is een zorgvuldige en doordachte vloeropbouw essentieel. In dit artikel gaan we dieper in op de perfecte vloeropbouw voor vloerverwarming.
Opbouw vloer met vloerverwarming in het kort
De opbouw van een vloer met vloerverwarming bestaat uit allerlei verschillende lagen. Daardoor kan de totale hoogte oplopen tot wel 20 centimeter. Bij de aanleg van watergedragen vloerverwarming wordt de vloer achtereenvolgens opgebouwd uit de volgende lagen:
- Een (betonnen) draagvloer
- Een uitvullaag
- Een isolatielaag
- Een laag met PE- folie
- Een dekvloer met de leidingen van de vloerverwarming (ook wel cementvloer genoemd).
- De vloerbedekking (parket, laminaat, tapijt).
Hieronder gaan we verder in op de verschillende lagen van een vloer met vloerverwarming.
1. Draagvloer
In de draagvloer liggen leidingen en elektriciteitskabels. Deze vloer is meestal gemaakt van gewapend beton, maar in oude huizen kan nog een houten draagvloer liggen.
2. Uitvullaag
De uitvullaag is een betonlaag die deel uitmaakt van de draagvloer. De uitvullaag wordt gebruikt om leidingen en elektriciteitskabels weg te werken.
3. Isolatielaag
Bij het laten leggen van een nieuwe vloerverwarming is het belangrijk dat de warmte van de vloerverwarming niet in de grond verdwijnt. Om een warme vloer te garanderen, leggen we een isolatielaag aan. Wij gebruiken hiervoor een van de volgende materialen:
- Gesloten-cel schuimpanelen
- Reflecterende folie
- Isolatieplaten met noppenstructuur
- Minerale wol
- Gecombineerde isolatie- en dekvloersystemen
Welk materiaal we precies gebruiken hangt af van de omstandigheden. De isolatielaag zorgt ervoor dat er geen warmte kan weglekken en dat de vloerverwarming efficiënter kan werken.
4. PE-folie
Als vloerverwarming aangelegd wordt op de begane grond, dan kan er optrekkend vocht door de betonvloer naar boven komen. Om dit tegen te houden, wordt er bij de aanleg van vloerverwarming een laag PE-folie gebruikt. Bij een houten ondervloer gebeurt dit niet, zodat het hout kan blijven ventileren.
5. Dekvloer
De dekvloer is de laag waar de vloerverwarming in of op komt te liggen. Afhankelijk van de situatie worden de verwarmingsbuizen in de deklaag gefreesd, of bovenop de dekvloer gelegd. De keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn echter een aantal situaties waarin infrezen van de verwarmingsbuizen (nat systeem) niet mogelijk, of ongunstig is. Droogbouw, waarbij de buizen in een noppenplaat op de dekvloer worden gelegd, wordt vooral gebruikt in de volgende situaties:
- Renovatie van bestaande woningen.
- Woningen met houten vloeren of een houten skelet.
- Appartementen.
- Als de beschikbare opbouwhoogte beperkt is.
- Er liggen leidingen in de cementdekvloer waardoor infrezen niet mogelijk is.
- De vloeren kunnen weinig gewicht dragen.
- Er ligt een houten constructievloer.
De opbouwhoogte van een droog systeem ligt tussen de 2 en 6 cm, terwijl de opbouwhoogte voor het natte systeem varieert van 13 tot 18 centimeter.
6. Vloerbedekking
Als de dekvloer is afgewerkt, kan de vloerbedekking over de vloerverwarming heen gelegd worden. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen smaak als het gaat om het type vloerbedekking. Maar om de vloerverwarming zo efficiënt mogelijk te laten werken, is het aan te raden om te kiezen voor een vloer die geschikt is in combinatie met vloerverwarming.
Vloerverwarming laten leggen door Certo
Als jij ook elke dag warme voeten wilt, laat je watergedragen vloerverwarming dan aanleggen door Certo. Wij verzorgen het hele proces van het aanleggen van vloerverwarming, van het verwijderen van de oude vloer tot het leggen van de vloerverwarming en de nieuwe vloer.
Wij werken uitsluitend met ons eigen personeel zodat de vloer snel gelegd kan worden. Met meer dan 40 jaar ervaring hebben we voor elke situatie een goede oplossing. Bovendien geven we op al onze vloeren volledige garantie. Vloerverwarming laten leggen? Neem contact op.