Parketvloer schuren en lakken in 8 stappen

Een parketvloer schuren en lakken doe je gemiddeld eens in de 10 tot 12 jaar. Door het schuiven van meubels komen er op den duur krassen in de lak. En als de vloer in de volle zon ligt, dan zorgt dat bovendien voor verkleuringen van de vloer. De vloer oogt dan niet meer zo mooi.

Het schuren en lakken van de vloer laat jouw parketvloer er weer goed uitzien. De tijdrovende klus kun je het beste door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Of ga zelf aan de slag met ons duidelijke stappenplan.

Wanneer moet je een parketvloer schuren en lakken?

Krassen, verkleuringen of slijtageplekken geven aan dat jouw parketvloer toe is aan een opknapbeurt. Het mooie van een parketvloer is dat je deze door schuren en lakken een compleet nieuw uiterlijk kunt geven.

Ga je het zelf doen? Lees dan hieronder onze tips en het stappenplan.

Voordat je begint

Kijk voordat je begint of de vloer geschuurd mag worden. Een standaard parketvloer kun je maximaal drie tot vijf keer kaal schuren voordat je door de toplaag heen bent. Is je parketvloer al een paar keer geschuurd? Dan wordt het tijd om de houten vloer te vervangen.

Zoals gezegd kunnen niet alle houten vloeren geschuurd worden. De volgende vloeren kunnen wel geschuurd worden:

  • Parketvloer van massieve houten stroken.
  • Zachthouten vloer van vuren of grenen planken.
  • Vloer van lamelparket met een hardhouten toplaag.

Kijk altijd eerst welke vloer je hebt, voordat je het schuren van de vloer gaat voorbereiden.

Voorbereiding

Als je gaat schuren, dan moet je goed bij de vloer kunnen komen. Alle meubels moeten dus uit de kamer worden gehaald voordat je kunt beginnen. Sluit alle deuren met toegang naar andere ruimtes af om te voorkomen dat alles onder het stof zit.

Zodra de ruimte leeg is, controleer je de vloer op eventuele uitstekende spijkers of schroeven. Tik de spijkers in de vloer en schroef de schroeven weer goed vast. Repareer beschadigingen aan de vloer met kneedbaar hout in de kleur die het beste bij de vloer past.

Voordat je kunt beginnen met schuren en lakken, moet je het volgende klaar zetten:

  • Een parketschuurmachine
  • Een kantenschuurmachine
  • Lakroller
  • Schuurpapier
  • Vloer- of parketlak (dekkend of transparant)

Als extra voorbereiding kun je de houten vloer het beste schoonmaken en ontvetten voordat je gaat beginnen met schuren.

Schuurpapier

Bepaal de korrelgrofte van het schuurpapier

Bij het schuren van parket is het belangrijk om het juiste schuurpapier te kiezen. De staat van je vloer bepaalt hoe grof het schuurpapier moet zijn. In onderstaande tabel kun je zien welke het beste is voor jouw vloer.

Type vloer Korrelgrofte
Nieuwe vloer P150 – P180
Licht beschadigde vloer Eerst P150 – P180, daarna P220
Zwaar beschadigde vloer P100
Vloer met slechte laklaag Eerst P80 – P120, daarna P150 – P180
Vloer met goede laklaag P150 – P180/P220

Parketvloer schuren en lakken in 8 stappen

Een parketvloer schuren en lakken is een tijdrovende klus waarbij er van alles mis kan gaan. Je kunt ook je houten vloer laten schuren door een vloerenexpert, dan weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurt en dat je vloer mooi afgelakt wordt.

Wil je toch zelf aan de slag gaan? Lees dan dit stappenplan voor het schuren en lakken van je houten vloer.

Parketvloer schuren

De eerste vijf stappen hebben betrekking op het schuren van de parketvloer

Stap 1: Schuren met grof schuurpapier

Bij deze stap gebruik je de parketschuurmachine met een schuurpapier met een grove korrel. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan van 45 graden over de vloer, waarbij je steeds in dezelfde richting schuurt.

Stap 2: Schuren met middelgrof schuurpapier

Bij de tweede schuurbeurt gebruik je schuurpapier met een iets mindere grove korrel. Schuur de vloer niet schuin, maar in de lengterichting.

Stap 3: Schuren met fijn schuurpapier

Schuur voor de derde keer en gebruik nu schuurpapier met een fijnere korrel. Schuur ook dit keer in de lengterichting.

Stap 4: Schuren met de kantenschuurmachine

Nu is het tijd om de kanten te schuren met de kantenschuurmachine. Ook dit doe je minstens drie keer. Begin weer met grof schuurpapier en eindig met het fijnste schuurpapier.

Stap 5: Vloer schoonmaken 

Maak de vloer schoon met een stofzuiger en dweil daarna de vloer zodat al het stof weg is. Plak alle randen af zodat je kunt gaan lakken.

Parketvloer lakken

Stap 6 tot en met 8 hebben betrekking op het lakken van de parketvloer.

Stap 6: Lak aanbrengen

Roer de lak in het blik goed door. Breng nu de eerste laklaag aan. Laat de lak minimaal vier uur drogen of zolang als op het blik staat vermeld.

Stap 7: Opschuren

Als de lak is opgedroogd, schuur je de vloer licht op met een fijne korrel. Maak de vloer weer stofvrij met een stofzuiger en eventueel een dweil.

Stap 8: Breng opnieuw een laklaag aan

Bij deze stap breng je opnieuw een laklaag aan en laat je deze weer goed drogen. Herhaal stappen 7 en 8 nogmaals als dat nodig is. Als de laatste laklaag helemaal droog is, kun je de meubels weer terugplaatsen.

Laat je parketvloer professioneel schuren en lakken

Is je parketvloer toe aan een onderhoudsbeurt? Maar zie je er tegenop om dat zelf te doen? Laat je parketvloer schuren en lakken door Certo voor het mooiste resultaat.

Profiteer van meer dan 40 jaar ervaring met vloeren. Ons personeel geeft jouw vloer een tweede leven. Neem contact op voor een offerte.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Is je parketvloer toe aan een onderhoudsbeurt?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken