In 2 stappen je houten vloer schoonmaken

Soms kiezen mensen niet voor een houten vloer omdat ze denken dat een houten vloer schoonmaken lastig of ingewikkeld is. Dat is jammer, want juist voor het reinigen van een houten vloer geldt dat je maar heel weinig hoeft te doen.

Hout is een natuurproduct met specifieke eigenschappen. Als je hier rekening mee houdt tijdens het schoonmaken, dan is er niets aan de hand. Met een aantal simpele voorzorgsmaatregelen voorkom je dat de vloer vies wordt en veel langer mooi blijft. Je leest hier alles over een houten vloer schoonmaken.

Kenmerken van hout

Hout is een natuurlijk materiaal. In hout zitten poriën (kleine gaatjes), waardoor hout een open structuur heeft. Door die poriën kan hout water opnemen, net als een spons. Om vuilophoping en een grijze waas te voorkomen, kun je de poriën dichten met speciale lak, wax of olie.

Een ander kenmerk van hout is dat het krimpt en uitzet onder invloed van vocht. Hout kan kromtrekken of scheuren als het te vochtig wordt. Onbehandelde houten vloeren zijn dan ook niet geschikt voor badkamers. Aangezien hout een natuurproduct is, werkt een houten vloer schoonmaken anders dan het schoonmaken van een vinyl vloer of een pvc-vloer.

Houten vloer vervangen in modern interieur

Houten vloer schoonmaken in 2 stappen

Stap 1: Stofzuigen en dweilen

Stofzuig de vloer zodat stof en los vuil verwijderd worden. Na het stofzuigen kun je de vloer dweilen met een licht vochtige dweil. Gebruik nooit teveel water, omdat een te natte houten vloer kan kromtrekken.

Wring de dweil goed uit voordat je begint. Gebruik altijd lauw warm water en een speciale reiniger of een half kopje witte azijn per 4 liter water.

Stap 2: Maak de vloer goed droog

Na het dweilen maak je zo snel mogelijk de vloer weer droog. Zo kun je ervoor zorgen dat er geen kringen of vlekken op de vloer komen. Zet bijvoorbeeld ramen en deuren open en laat de vloer aan de lucht drogen.

Als het weer niet mee zit kun je ook gebruik maken van een katoenen doek of droge dweil om de vloer droog te maken.

Houten vloer schoonmaken met dweil

Wat moet je vooral niet doen?

  • Een houten vloer schoonmaken kun je beter niet doen met een kletsnatte dweil. Dit geldt ook als de vloer is afgewerkt met lak, olie of wax.
  • Gebruik geen stugge bezem, anders beschadigt je vloer. Gebruik dus altijd een zachte bezem.
  • Let op het gewicht van je stofzuiger. Een zware stofzuiger kan door het gewicht deuken in je vloer maken of krassen achterlaten.
  • Gebruik nooit ammonia, chloor, groene zeep, bleek of allesreiniger. Deze middelen laten een dof filmlaagje of doffe plekken op je vloer achter. Deze vlekken zijn moeilijk te verwijderen.
  • Pas op met het gebruik van stoomreinigers. Door de hitte kunnen er barsten in de vloer ontstaan. Je kunt beter de vloer reinigen met een dweil.

Voor het schoonmaken van jouw specifieke houten vloer kijk je goed naar de onderhoudsvoorschriften. Zo voorkom je dat de vloer onherstelbaar beschadigt en vervangen moet worden.

Tips om een houten vloer langer schoon te houden

Een houten vloer kun je het beste zo min mogelijk schoonmaken. Twee keer per maand dweilen en een paar keer per week vegen of stofzuigen is voldoende. Voorkomen dat je vloer vuil wordt is bij een houten vloer heel belangrijk. We geven je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Tip 1: Gebruik een schoonloopmat

Leg een goede schoonloopmat bij de voor- en achterdeur. Iedereen die binnenkomt, kan zo zijn of haar schoenen vegen. De deurmat neemt veel vuil op, dat anders op de vloer terecht zou komen.

Tip 2: Trek je schoenen uit

Nog beter dan een schoonloopmat is het uittrekken van je schoenen. Door je schoenen bij de deur uit te trekken, voorkom je dat er stof, kleine steentjes en vuil op je vloer terecht komen. Zwarte strepen op de vloer, veroorzaakt door schoenzolen, zijn lastig te verwijderen. Door schoenen uit te trekken, voorkom je deze zwarte strepen.

Tip 3: Veeg de vloer

Om de vloer schoon te houden moet je regelmatig de vloer vegen met een zachte bezem of veger. Gebruik altijd een zachte bezem, want een harde bezem kan de toplaag van de vloer beschadigen. Er kunnen makkelijker krassen ontstaan, waardoor het lastiger wordt om de vloer schoon te houden. Zitten er al krassen in je vloer? Dan kun je je houten vloer laten schuren.

Schoenen uittrekken bij de deur

Laat je houten vloer oliën door professionals

Hout heeft een open structuur met poriën, waarin vuil zich kan verzamelen. Door de vloer in de olie te laten zetten, gaan deze poriën dicht waardoor de vloer schoner blijft. De vloer krijgt bovendien een diepere kleur. Door het oliën oogt de vloer weer als nieuw. Een geoliede houten vloer schoonmaken is ook makkelijker, omdat de kans kleiner is dat je de vloer door het dweilen beschadigd.

De vloer moet eerst geschuurd worden voordat de olie kan worden aangebracht. Certo kan de vloer snel en professioneel schuren en daarna voorzien van de juiste olie. Dit kan vaak binnen een dag. Met ruim 40 jaar ervaring in het leggen van vloeren zorgen wij dat je houten vloer er weer als nieuw uitziet. Jouw houten vloer laten oliën door professionals? Neem dan contact met ons op.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Jouw houten vloer laten oliën door professionals?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken