Wat is linoleum en wat is een linoleum vloer

Bij het woord linoleum denken veel mensen terug aan hun kindertijd op school. En dat is niet zo raar, want op veel scholen lag (en ligt) er linoleum als vloerbedekking. Linoleum vloeren hebben echter een flinke ontwikkeling doorgemaakt, waardoor deze duurzame vloeren tegenwoordig niet alleen op scholen, maar ook in kantoren, openbare gebouwen en woningen worden gelegd.

Wat is linoleum precies en wat is een linoleum vloer? Linoleum is een zeer duurzame en milieuvriendelijke vloer die in veel kleuren, patronen en dessins verkrijgbaar is. Het milieuvriendelijke karakter en de schitterende uitstraling van deze vloer spreekt veel mensen aan. In dit artikel lichten we het verder toe.

Wat is linoleum?

Linoleum is een bekende vloerbedekking die vaak gebruikt wordt. Het is een vloerbedekking die een lange levensduur heeft en uitstekend geschikt is voor intensief gebruik. Dat is dan ook de reden dat je deze vloer vaak ziet in scholen.

Door de antibacteriële eigenschappen wordt deze vloer ook vaak in ziekenhuizen gelegd. Daarnaast is linoleum goed bestand tegen het gewicht van apparaten of zware meubelen en het heen-en-weer rollen van bureaustoelen. Het is dus ook een geschikt type vloer voor op kantoor.

Wat is linoleum

Wat is de samenstelling van een linoleum vloer?

Wist je dat linoleum een hele duurzame vloer is? De vloer gaat ontzettend lang mee, wel tot 30 jaar. Een linoleum vloer heeft bovendien een natuurlijke uitstraling en is gemaakt van volledig biologisch afbreekbare natuurlijke grondstoffen zoals:

 • Lijnolie.
 • Jute.
 • Hars.
 • Kalksteen.
 • Kurk of houtmeel.

Er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt, waardoor de vloer milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld de pvc-vloeren die nu enorm populair zijn. Dat is een groot voordeel als je op zoek bent naar een verantwoorde, duurzame en veilige vloer.

En wanneer de vloer aan vervanging toe is, zijn de restanten van de vloer biologisch afbreekbaar. Linoleum is dan ook zeer geschikt voor een interieur of kantoorinrichting waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid.

Wat is het verschil tussen marmoleum en linoleum?

Marmoleum en linoleum worden in de praktijk nogal eens door elkaar gehaald. Dat is logisch, want het verschil tussen linoleum en marmoleum bestaat eigenlijk niet.

Marmoleum is een linoleum vloer met een marmeren look.

De Nederlandse vloerenfabrikant Forbo produceert linoleum vloeren met een marmerlook onder de naam marmoleum. De vloeren hebben precies dezelfde eigenschappen en zijn gemaakt van dezelfde duurzame materialen zoals lijnolie en jute.

Wat is het verschil tussen vinyl en linoleum?

De verschillen tussen vinyl en linoleum zijn groot. Zo is linoleum een natuurlijk product dat voor 97% bestaat uit natuurlijke materialen. Daarvan is 72% snel herwinbaar en 43% is gerecycled materiaal. Dat maakt linoleum tot een zeer duurzame vloer die heel goed recyclebaar is.

Linoleum is daarbij makkelijk schoon te maken en door de antibacteriële eigenschappen is deze vloer erg geschikt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Linoleum kan echter helaas niet goed tegen vocht en is daardoor niet geschikt voor de badkamer.

Een van de voordelen van een vinyl vloer is dat het wel geschikt is om in de badkamer te leggen. Vinylvloeren bestaan uit meerdere lagen synthetisch kunststof die niet of slecht recyclebaar zijn. De vloer heeft een sterke toplaag en een transparante beschermlaag. Het loopcomfort van een vinyl vloer is hoog, omdat de vloer verende eigenschappen heeft. Linoleum heeft dat niet, maar voelt wel comfortabel aan.

Gemiddeld gaan linoleum vloeren 10 jaar langer mee dan vinylvloeren, maar beide vloeren zijn makkelijk in het onderhoud. Daarnaast zijn vinyl vloeren verkrijgbaar in meer verschillende kleuren en designs dan linoleum vloeren, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Vinyl vloer badkamer

Kun je een linoleum vloer kiezen in combinatie met vloerverwarming?

Ja, linoleum kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Het linoleum kan dan wel het beste verlijmd worden op de vloerverwarming, zodat de vloer zo dun mogelijk blijft. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een wat dunnere soort linoleum die de warmte makkelijk doorlaat.

Voor- en nadelen van een linoleum vloer

Weet je nog niet zeker welke vloer geschikt is, maar zoek je een mooie, veilige en duurzame vloer? Bekijk dan hieronder de voor- en nadelen van een linoleum vloer. Zo krijg je een goede indruk van de mogelijkheden die deze milieuvriendelijke vloer te bieden heeft.

Voordelen

 • Milieuvriendelijk.
 • Lange levensduur.
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Zeer duurzaam.
 • Geschikt voor gebruik met vloerverwarming.
 • Zeer hygiënisch.
 • Geluiddempend.
 • Beschikbaar in alle kleuren en patronen

Nadelen

 • Niet voor alle basisvloeren geschikt. Linoleum kan alleen gelegd worden op een ondervloer die voldoende vlak en sterk is.
 • Niet goedkoop.
 • Niet waterdicht.
 • Kan alleen gelegd en verwijderd worden door vloerenexperts.

Wat is een linoleum vloer - Linoleum vloer in aula

Linoleum vloer laten leggen door Certo

Linoleum is een zeer goede vloer die thuis, op kantoor of in openbare gebouwen gelegd kan worden. Deze vloer kan het beste door professionals gelegd worden, voor het mooiste resultaat. Certo heeft ruime ervaring met het leggen van linoleum vloeren en het voorbereiden van de ondervloer.

We werken uitsluitend met ons eigen personeel en we verzorgen het hele traject zodat je er geen omkijken naar hebt. Bovendien geven we volledige garantie op de vloer.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Laat een linoleum vloer leggen

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken