Wat kost vloerbedekking?

Met vloerbedekking in je huis heb je nooit meer koude voeten en bovendien loopt het lekker comfortabel. Vloerbedekking geeft een luxe gevoel, is in veel kleuren verkrijgbaar en het is een relatief goedkope vloerbedekking.

Wist je trouwens dat vloerbedekking ook gecombineerd kan worden met vloerverwarming? Zo geniet je van een heerlijk zachte en warme vloer.

Maar wat kost vloerbedekking eigenlijk? De prijs van vloerbedekking speelt vaak een grote rol als je van plan bent om nieuwe vloerbedekking te laten leggen. Het is dan handig als je alvast een beetje weet waar je op moet rekenen qua budget. In dit artikel leggen we uit wat vloerbedekking kost.

Wat kost vloerbedekking?

Natuurlijk speelt de prijs van vloerbedekking een rol bij het kiezen van nieuw tapijt. De meeste mensen hebben een bepaald budget en dat is het bedrag dat ze maximaal uit willen geven.

De prijs van vloerbedekking is dus vaak een bepalende factor. De kosten van vloerbedekking zijn afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

 • Eventuele kosten voor het verwijderen van de oude vloer.
 • De gebruikte materialen (vloer+ondervloer).
 • Legkosten als je het tapijt laat leggen

De prijs van vloerbedekking wordt uitgedrukt per vierkante meter. Hieronder lichten we de verschillende kosten verder toe die komen kijken bij het leggen van nieuwe vloerbedekking.

Kosten oude vloer verwijderen

Voordat de nieuwe vloerbedekking gelegd kan worden, moet eerst de oude vloer verwijderd worden. Voor nieuwbouwhuizen geldt dat uiteraard niet, maar in de meeste andere situaties zal eerst de oude vloer weggehaald moeten worden.

Tapijt kan in bepaalde gevallen over de oude vloer heen gelegd worden. Dan moet de oude vloer wel geschikt zijn als ondergrond voor het nieuwe tapijt. Houd er rekening mee dat de vloer wel hoger wordt als het tapijt over de oude vloer heen gelegd wordt. Hierdoor kan het zijn dat plinten niet meer passen, dorpels te laag zijn en deuren misschien ingekort moeten worden.

Het verwijderen van een oude vloer kost tussen de € 18 en € 45 per vierkante meter. De prijs hangt sterk af van het type vloer. Het verwijderen van een gelijmde vloer op vloerverwarming zal meer kosten dan het verwijderen van losliggende tapijt uit de slaapkamer.

De prijs is verder afhankelijk van de oppervlakte van de vloer, of je alles uitbesteedt of een deel zelf doet en of je de oude vloer ook wilt laten afvoeren. We geven hieronder een kort overzicht van veel voorkomende verwijderingskosten:

Kosten Prijs
Verwijderen laminaat € 2,50 – € 3,50 / m²
Verwijderen tegelvloer € 10 – € 14 / m²
Verwijderen pvc-vloer € 10 – € 14 / m²
Slooptarief per uur € 25  – € 65 / m²
Meerprijs volledig verwijderen lijmresten € 250 – € 450 /m²
Afvoer vloer als bouw- en sloopafval € 170 per 1000 kilo

Kosten vloerbedekking laten leggen

Materiaalkosten voor vloerbedekking

Als de oude vloer is verwijderd, dan kan de nieuwe vloerbedekking gelegd worden.

Onder de nieuwe vloerbedekking moet eerst een geschikte ondervloer voor tapijt gelegd worden. Met een goede ondervloer gaat je tapijt namelijk langer mee. Bovendien zorgt een ondervloer voor extra loopcomfort. Een ondervloer biedt ook vaak een extra geluiddempend effect zodat loopgeluiden gedempt worden.

Gemiddeld kost een ondervloer voor vloerbedekking tussen de € 7 en € 40 per vierkante meter. De prijs hangt voor het grootste deel af van het gebruikte materiaal en de specifieke eigenschappen van de ondervloer.

Ben je benieuwd welke ondervloer je nodig hebt voor het leggen van tapijt? We zetten hier een aantal populaire ondervloeren op een rij, inclusief de kosten.

Ondervloer Eigenschap Prijs / m²
Thermofelt
 • Egalisatie
 • Geluiddempend
 • Vochtwerend
 • Warmte isolatie
€ 6,60
Egalsoft
 • Warmte isolatie
 • Geluiddempend
 • Geschikt voor trap en bureaustoelen
 • Lichte egalisatie
€ 9,25
Black Pearl
 • Voor huishoudelijk en projectmatig gebruik
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Loopcomfort
 • Licht egaliserend
€ 14,12
Floorfixx regular
 • Geschikt voor houten draagvloeren en renovaties
 • Tapijt kan op deze vloer gelijmd worden
 • Geschikt voor appartementen (voldoet aan 10 dB eis)
 • Egaliserend
 • Isolerend
€ 25,87

Nadat de ondervloer is gelegd, wordt de nieuwe vloerbedekking over de ondervloer heen gelegd. De kosten voor tapijt zijn afhankelijk van de kwaliteit van de vloerbedekking. Deze kwaliteit wordt o.a. bepaald door:

 • De pooldichtheid
 • Het materiaal van het tapijt (polyamide, wol, of andere garens)
 • De gebruiksklasse
 • De kleurechtheid van het tapijt.

Zo kost een wollen tapijt meer dan tapijt wat is gemaakt van synthetische materialen en is hoogpolig tapijt vaak duurder dan laagpolig tapijt. Over het algemeen geldt: hoe luxer het tapijt, hoe hoger de kosten. Gemiddeld kost tapijt tussen de € 4 en € 140 per vierkante meter.

Kosten om vloerbedekking te laten leggen

Het is over het algemeen niet zo moeilijk om zelf tapijt te leggen, maar het is ook zeker aan te raden om je tapijt te laten leggen door professionals. Vaak kun je het verschil wel zien en is het resultaat mooier als het tapijt professioneel is gelegd.

In de volgende gevallen raden we altijd aan om een professional in te schakelen:

 • Als het tapijt over vloerverwarming wordt gelegd.
 • Wanneer het tapijt verlijmd moet worden.
 • Bij renovaties.
 • Bij problemen met de basisvloer.
 • In ruimtes met ongebruikelijke vormen en schuine hoeken.
 • Als de vloerbedekking op een trap wordt gelegd.

Wil je tapijt laten leggen door professionals? Dan moet je wel rekening houden met de extra kosten die hieraan verbonden zijn.

De legkosten worden berekend per vierkante meter tapijt. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van wat de vloerenlegger allemaal moet doen. Denk aan de kosten voor het neerleggen van de vloerbedekking en het op maat snijden.

Als er een ondervloer nodig is, dan worden hier extra kosten voor berekend, vanwege het extra materiaal en de extra tijd die het kost om de ondervloer goed te leggen.

Voor moeilijke ruimtes met veel hoeken worden meerkosten berekend omdat het meer werk kost om de vloerbedekking op maat te snijden.

Als de vloerbedekking rondom verlijmd wordt, dan blijft het beter op zijn plek liggen. Daarvoor worden ook extra kosten in rekening gebracht. Dat geldt ook als de hele vloerbedekking verlijmd wordt, omdat er bijvoorbeeld vloerverwarming onder het tapijt ligt.

We zetten hier alle kosten op een rij:

Omschrijving Prijs / m²
Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen € 5  – € 10
Meerprijs moeilijke ruimte € 1 – € 3
Meerprijs rondom verlijmd Circa € 1,75
Meerprijs leggen ondervloer € 1 – € 3
Meerprijs volledig verlijmd Circa € 2,50

Slaapkamer met vloerbedekking

Hoe kun je de kosten zo laag mogelijk houden?

Goede en mooie vloerbedekking laten leggen is over het algemeen niet goedkoop. Aan de andere kant ziet een professioneel gelegde vloer er vaak veel beter en netter uit. Bovendien krijg je vaak garantie op de vloer en op het leggen. Het is dus zeker de moeite waard om je vloer professioneel te laten leggen.

Om het hogere prijskaartje wat omlaag te brengen, kun je zelf ook aan de slag gaan. Verwijder bijvoorbeeld zelf de oude vloer als dat mogelijk is en voer de vloer zelf af. Dat scheelt al snel 10% in de kosten.

Durf je het aan en leg je de vloer helemaal zelf? Dan scheelt je dat nog eens 35%.

Vloerbedekking laten leggen door Certo

Certo kan je helpen met het leggen van vloerbedekking. Onze professionals hebben meer dan 40 jaar ervaring met het leggen van vloeren.

We werken daarbij alleen met eigen personeel, zodat we je vloer snel en goed kunnen leggen. Bovendien krijg je bij ons altijd garantie op de vloer.

We zijn CBW-erkend en VCA-gecertificeerd zodat je verzekerd bent van een deskundig gelegde vloer.

Vloerbedekking laten leggen? Neem contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Vloerbedekking laten leggen?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken