Zelf De Dekvloer Verwijderen in 5 Stappen
Zelf de dekvloer verwijderen is een zware klus. Weinig mensen beseffen dat de vloer van een woning of bedrijfspand uit verschillende lagen bestaat. Eén van deze lagen is de dekvloer, die tussen de constructieve vloer (draagvloer) en de vloerbedekking in zit. Met de dekvloer wordt de constructievloer netjes afgewerkt bij nieuwbouw of renovatie.
De dekvloer wordt meestal gemaakt van een laagje zandcement of anhydriet van een paar centimeter dik. In de dekvloer kun je waterleidingen, elektra en de vloerverwarming wegwerken. Een dekvloer kan ook gebruikt worden om de juiste vloerhoogte te krijgen.
Er zijn ook situaties waarin de dekvloer verwijderd moet worden. Bijvoorbeeld als je vloerverwarming in het beton wilt laten leggen in plaats van deze in te frezen. Of wanneer je een tegelvloer wilt verwijderen inclusief de dekvloer die eronder zit. Zelf de dekvloer verwijderen is een zware klus, maar als je er toch zelf mee aan de slag wilt gaan lees je in deze gids wat er allemaal bij komt kijken.
Zelf de dekvloer verwijderen
Je kunt in een aantal gevallen zelf de dekvloer verwijderen. Overweeg je om deze zware klus zelf te doen? Zorg dan dat je het juiste gereedschap hebt en voorkom dat de constructievloer beschadigt. Sommige dekvloeren kun je overigens beter niet zelf verwijderen.
Welke dekvloeren kun je zelf verwijderen?
Een cementvloer kun je zelf verwijderen als er geen leidingen, rasters of buizen onder de vloer liggen. Bijvoorbeeld als je een tegelvloer hebt waar geen vloerverwarming onder zit.
Liggen er wel leidingen in de vloer, of wil je schade aan de constructievloer voorkomen? Schakel dan een professional in. Bij Certo kunnen we je hier helaas niet mee helpen, maar er zijn genoeg specialisten die dit werk uitvoeren.
Wat heb je nodig?
Om een dekvloer te verwijderen heb je het volgende nodig:
- Een breekhamer van 9 tot 11 kilo met brede beitel
- Stofmaskers
- Veiligheidsbril
- Gehoorbescherming
- Afvalcontainer
- Kruiwagen
- Opraapschep
Houd er rekening mee dat er behoorlijk wat stof vrij kan komen tijdens deze klus!
Waar moet je op letten bij het verwijderen van de dekvloer?
Zelf de dekvloer verwijderen vraagt om enige voorbereiding. Let bij het verwijderen van de dekvloer op het volgende:
-
Constructievloer
De dekvloer ligt op de constructievloer. Het is belangrijk dat die vloer niet beschadigt. Scheuren of gaten in de constructievloer maken de vloer oneffen. Bovendien kunnen vuil en vocht makkelijker in de constructievloer dringen bij schade aan de vloer, waardoor deze minder sterk wordt. Raakt de constructievloer beschadigd? Laat deze dan repareren door een professional.
-
Oude vloerbedekking verwijderen en afvoeren
Verwijder eerst de oude vloerbedekking en de ondervloer. Losliggende vloerbedekking is eenvoudig te verwijderen.
Wil je een gietvloer of een verlijmde pvc-vloer verwijderen? Schakel dan Certo in. Deze vloeren zitten vast aan de dekvloer en kunnen beter door professionals verwijderd worden.
-
Bescherm jezelf
Zelf de dekvloer verwijderen vraagt niet alleen om kracht, maar ook om extra beschermingsmaterialen. Tijdens het breken van de dekvloer komt er stof en puin vrij. Het apparaat dat je gebruikt veroorzaakt trillingen en het werken met een breekhamer kan vermoeiend zijn. Zorg dus voor beschermende kleding, voldoende pauzes en regel de afvoer van het puin vooraf.
-
Hoe dik wordt de nieuwe vloer?
Voordat je de vloer gaat slopen is het belangrijk om te bedenken hoe hoog de nieuwe vloer wordt. Een nieuwe vloer wordt vaak hoger wanneer je er vloerverwarming onder gaat leggen. Ga dus eerst na of de nieuwe vloer die je in gedachten hebt wel past.
-
Regel de afvoer
Bij het verwijderen van de dekvloer ontstaat veel puin. Bestel op tijd een afvalcontainer en houd ook rekening met de kosten voor de afvoer.
In 5 stappen zelf de dekvloer verwijderen
Je kunt in de volgende vijf stappen zelf de dekvloer verwijderen als deze gemaakt is van cement:
- Stap 1. Verwijder de oude vloerbedekking. Huur eventueel een vloerstripmachine om verlijmde vloerbedekking te verwijderen.
- Stap 2. Zorg voor het juiste gereedschap en de juiste uitrusting voor jezelf.
- Stap 3. Regel de afvoer van het puin.
- Stap 4. Zorg voor alternatieve huisvesting.
- Stap 5. Verwijder de vloer met de breekhamer en ruim het puin op.
Wanneer een specialist inschakelen?
Misschien wil je zelf de dekvloer verwijderen om zo geld te besparen. Houd echter ook rekening met de nadelen hiervan. Door het gebruik van de verkeerde gereedschappen en techniek kun je namelijk onbedoeld de dragende vloer beschadigen. Bovendien is het verwijderen van dekvloeren een behoorlijk zware klus.
Specialisten doen dit werk dagelijks en werken dus veel sneller en efficiënter. Je nieuwe vloer is hierdoor sneller klaar en je kunt sneller weer in je huis.
Schakel een specialist in als je zeker wil weten dat de klus zo goed en snel mogelijk wordt uitgevoerd. Zeker wanneer er vloerverwarming onder de bestaande vloer ligt of als de vloerbedekking is verlijmd met de ondergrond is het verstandig om een specialist in te schakelen.