In 6 stappen zelf je trap bekleden met overzettredes

Is jouw trap oud en versleten, maar zie je op tegen hak- en breekwerk om de trap weer te herstellen? Dan kun je zelf je trap bekleden met overzettredes. Daarmee laat je de trap er weer als nieuw uitzien.

Dat kan vaak al binnen 24 uur, dus met een weekendje klussen is je trap weer opgeknapt. Hier lees je wat overzettredes precies zijn en welke stappen je moet doorlopen als je zelf een trap wilt bekleden met deze handige oplossing.

Wat zijn overzettredes?

Overzettredes zijn kant-en-klare traptredes die je over de bestaande traptredes heen zet. Ze zijn perfect geschikt als je zelf een trap gaat renoveren, omdat de trap volledig bedekt wordt. Met overzettredes kun je dichte trappen zo binnen één dag renoveren.

Je kunt ook een open trap dichtmaken, handig voor bijvoorbeeld een open zoldertrap. De overzettredes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals pvc en laminaat, en in verschillende kleuren en uitvoeringen. Ze vormen een mooi alternatief voor een trapbekleding van tapijt of een traploper.

Benodigdheden om zelf je trap te renoveren

Om een dichte trap met 13 tredes en een kwart draai te renoveren met overzettredes van hout of laminaat, heb je het volgende nodig:

  • 4 pakken met 4 overzettreden
  • 3 pakken met 5 stootborden
  • 1 afwerklijst
  • Montagekit
  • Kantlaminaat

Om de tredes netjes te kunnen plaatsen, heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Decoupeerzaag
  • Trapspin
  • Waterpas
  • Rolmaat

Zelf trap bekleden met stootborden

Zelf je trap bekleden in 6 stappen

Met overzettredes maak je snel en eenvoudig een mooie trapbekleding voor je oude, versleten trap. Ga je zelf je trap renoveren? Kies dan voor een kant-en-klaar pakket. Er zijn verschillende soorten trapbekledingen verkrijgbaar bij o.a. de bouwmarkt. Zo’n pakket bestaat uit stroken pvc of laminaat, waar je de treden, de trapneus en de stootborden uit kunt snijden.

Je kunt kiezen uit mooie hout- of betondessins waarmee jouw trap na de renovatie weer oogt als een nieuwe trap. Met zo’n pakket kun je in 6 stappen zelf je trap renoveren.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint, verwijder je eerst de oude trapbekleding, spijkers en lijmresten. Schuur een geverfde trap zoveel mogelijk kaal en zorg dat de gehele trap vet- en stofvrij is. Laat je net gekochte overzettredes 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen, dus in de buurt van de trap.

Stap 2: Rechte traptredes op maat maken

Begin bovenaan de trap en werk naar beneden. Gebruik voor het opmeten van de tredes een trapspin. Dit is een hulpmiddel voor het bepalen van de vorm en afmeting van de trede. Elke trede moet namelijk op maat gemaakt worden.

Teken de afmeting af op de overzettrede en geef de trede een opeenvolgend nummer. Zaag nu de traptrede vanaf de zichtzijde op maat met een scherpe, fijngetande zaag of decoupeerzaag.

Stap 3: Ronde traptredes op maat maken

Als je een open of dichte trap hebt met een draai, dan heb je niet alleen rechte tredes, maar ook hoekige tredes. Om van deze tredes de maat te nemen, gebruik je ook weer de trapspin. Teken de maten van de trapspin over op grootste trapplaat in het pakket.

Zaag nu de plaat om maat met de decoupeerzaag. Zorg dat de ‘goede’ kant van de trapplaat aan de voorkant zit. Dit geeft een mooier eindresultaat.

Stap 4: Stootborden op maat maken

Het is nu tijd voor de stootborden. Meet de hoogte en de breedte van de stootborden op. Breng de maten over op de stootborden. Je kunt ze nu op maat zagen. Bij open trappen gebruik je de stootborden om de trap dicht te maken.

Stap 5: Montage

Je bent nu nog maar één stap verwijderd van een mooie, gerenoveerde trap. Gebruik de montagekit om elke traptrede te monteren op de bestaande trede. Spuit eerst de montagekit op je bestaande trap en zet daarna de overzettrede erop.

Stap 6: Afwerking

De trap moet nu nog verder afgewerkt worden. Zaag de afwerklijst op maat en monteer deze met montagekit bovenaan de trap. Plaats voor de veiligheid antislip profielen op elke trede en kit vervolgens de naden van de trap af.

Trap bekleden met vinyl. Zelf trap bekleden met overzettredes.

Trap laten renoveren door Certo

Teveel werk? De professionals van Certo staan voor je klaar als je je trap liever laat bekleden! Wij kunnen open trappen en dichte trappen renoveren en bekleden, met of zonder overzettredes.

Bekijk onze overzettreden en laat ze op deskundige wijze installeren door ons eigen personeel wat ruim 40 jaar ervaring heeft. Onze CBW-erkenning en VCA-certificering zorgen dat je erop kunt vertrouwen dat wij je trap weer als nieuw maken.

Alleen Eigen Personeel
Ruim 40 Jaar Ervaring
CBW-Erkend & VCA-Gecertificeerd

Trap laten renoveren?

Enkel kwaliteit

Wij werken onder andere met de volgende merken